Wykończenie nowego mieszkania od dewelopera

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
marek8a

Wykończenie nowego mieszkania od dewelopera

Postautor: marek8a » 26 sty 2016, 12:29

Co warto wg mnie użyć (jak się wykańcza dla siebie, bo pod wynajem lepiej wziąć tańsze rzeczy)
    Odpływ liniowy do prysznica, tanio na allegro
    Płytę indukcyjną kupiliśmy Bosch PIE 611F17E w morele
    Płytki do łazienki, kuchni i WC wzięliśmy Cifre MontBlanc
    Stelaż Koło Technic GT, szerokość 40cm.
    Malować będziemy farbami lateksowymi Dulux (w internecie taniej sporo niż w leroy)
    Na podłodze będzie deska barlinecka jesionowa lub panele. Wciąż nie możemy się zdecydować (chyba jednak panele)
    Drzwi wewnętrzne kupiliśmy sosnowe w pobliskim Leroy Merlin
    Na balkonach, zamiast płytek położymy takie coś! Uważam, że super ikea.com/pl/pl/catalog/products/90234226
    Takie baterie do umywalek lazienkaplus.pl/pl/zestaw-bateria-umywalkowa-bidette-dn15-hansgrohe-focus-100-31927000,466271,118,i.html
    Umywalkę do łazienki i meble łazienkowe kupimy chyba w IKEA

A czego wy użyjecie do wykończenia?

gucio

Re: Wykończenie nowego mieszkania od dewelopera

Postautor: gucio » 26 sty 2016, 12:54

Tych desek na balkon nie polecam, ładnie wygląda ale wiecznie problem z czyszczenięm. Wszystko zostaje między deskami a i robaki mają gdzie mieszkać :-)

ragar

Postautor: ragar » 27 sty 2016, 21:57

Co do takich desek, to @gucio ma trochę racji, choć nie do końca... Dobrze to wygląda, dobrze się po tym chodzi, tylko trzeba to co jakiś czas czyścić i impregnować, a to wymaga niemało uwagi. Na pewno nie zakładałbym czegoś takiego na północnej wystawie budynki, bo pewnie po jakimś czasie by to zzieleniało ;) Na Bieńczyckiej plus jest też taki, że balkony mają przewiew po bokach (ażurowe barierki), więc chyba powinno to schnąć prawidłowo. W każdym razie trzeba się nastawić na to, że trzeba o to dbać :idea:

Skoro brałeś odpływ liniowy, to pewnie będziesz robił prysznic bez brodzika, uda Ci się go zrobić bez problemu :?: Będziesz musiał kuć w wylewce czy będziesz ją podnosił? Ja nie chciałbym mieć schodka wychodząc z łazienki do przedpokoju. Mało tego, chciałbym żeby to było na jednym poziomie, a do tego mam ochotę zrobić sobie mały prób pomiędzy nim a łazienką... Jak jakaś rura czy pralka strzeli, to próg zatrzyma i wszystko sobie spłynie spokojnie do odpływu prysznicowego. Co o tym myślicie :?:

Płytki ładne wybraliście, też mi się podobają. Co do stelaża, to tu wszyscy mi mówią, że na tym nie ma co oszczędzać, co by nie narobić sobie kłopotów, jak coś się tam zacznie psuć, ale pewnie dobrze o tym wiecie :idea:

Drzwi sosnowe pełne braliście? Mnie też się takie podobają, z litego drewna, choć słyszałem, że bywa tak, że potrafią się rozeschnąć i klekoczą ;) Słyszeliście o czymś takim? Swoja drogą ile wyjdą Cię takie drzwi razem z ościeżnicami i klamkami? Jeśli chodzi o podłogi, to ja wolałbym jednak czuć drewno pod stopami, więc raczej panele nie, ale jeszcze zobaczymy co czas pokaże. W każdym razie rozważam też parkiet, całkiem ładne je teraz robią, a i cenowo to nie jest jakiś kosmos, tyle że jeszcze nie wiem ile kosztowałoby jego ułożenie...

I podoba mi się ta bateria z "prysznicem bidetowym" :) Rozumem, że gdzieś obok umywalki będziesz miał toaletę - niezłe jest to rozwiązanie, nie wiedziałem w ogóle, że coś takiego jest. Myślicie, że da się coś takiego znaleźć, żeby pasowało jeszcze do szafki pod umywalką?

marek8a

Postautor: marek8a » 09 lut 2016, 15:36

Udało mi się zrobić tak, że wkułem się w posadzkę i mam ten sam poziom w łazience co w przedpokoju.
Z tym, że już na etapie robienia instalacji przez Murapol, panowie przystosowali mi ją pod odpływ liniowy. Nie wiem czy da się to przerobić ze "standardu".
Panele to był największy dylemat, ale jednak sie na nie zdecydowaliśmy. też wolimy drewno :) ale nadrabiamy. robię własnie stół z drewna czereśniowego. będzie piekny!
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, 12:29 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wątek drewnianego stołu przeniesiony do nowego tematu w dziale o urządzaniu mieszkań

ragar

Postautor: ragar » 09 lut 2016, 20:25

Czyli prace nieźle idą do przodu, na to wychodzi, myślisz że kiedy uda Ci się wprowadzić :?: Super, że pomyślałeś wcześniej, żeby dogadać się z deweloperem Murapol odnośnie przygotowania łazienki do instalacji odpływu liniowego, szkoda że sam o tym nie pomyślałem... Może wrzucisz jakąś fotkę tego, jak tak przygotowana łazienka wygląda :?:

marek8a

Postautor: marek8a » 10 lut 2016, 10:59

Wprowadzimy się jak tylko włącza nam ciepłą wodę, bo na razie nie ma.

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”