Kwestia ogrodzenia zewnętrznego wokół inwestycji Murapol Bieńczycka

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
kdft2

Kwestia ogrodzenia zewnętrznego wokół inwestycji Murapol Bieńczycka

Postautor: kdft2 » 26 mar 2016, 21:15

Witam,

niniejszym tworzę osobny wątek, a treść posta przeklejam i dodaję dzisiejszą obserwację.

Nie ma obiecywanych przez dewelopera (przynajmniej w rozmowie ze mną) furtki i schodów tam, gdzie wcześniej wchodziło się na przełaj w poprzek podjazdu; obecnie nie ma żadnego przebicia na skróty pod kątem pieszych korzystających z komunikacji zbiorowej. Trzeba maszerować całą długość ogrodzenia (patrząc od przystanku Bieńczycka) i pokonywać ją z powrotem podjazdem, gdzie swoją drogą brak jest chodnika. Ze względów praktycznych (ułatwiania życia mieszkańcom ;) i bezpieczeństwa dla osób niekorzystających z aut bramka w ogrodzeniu bliżej klatek schodowych jest chyba ze wszech miar zasadna. Jednocześnie od strony ogródków, na stronę ronda Czyżyńskiego, brak jest ogrodzenia zewnętrznego. Mieszkam na parterze i tu akurat by się przydało, zresztą też było obiecane. W moim odczuciu powstało na teraz tam, gdzie utrudnia życie, a nie ma go tam, gdzie poprawiłoby bezpieczeństwo.

Dziś nic się w tej kwestii nie zmieniło. Miałem natomiast okazję widzieć, jak na przyległym, zaśmieconym terenie na stronę Czyżyńskiego nieznany jegomość chodzi tam i z powrotem, oczywiście może. Rozmawia przez telefon, pociąga coś z butelki, nie ma problemu. Choć od momentu kiedy go przyuważyłem, do momentu aż wyszedłem, dalej tam przebywał, minęło trochę czasu. Być może to lokator lub niezdecydowany kupiec, z całym szacunkiem, nic mu nie zarzucam. Ogółem jednak śmieci nie wzięły się tam znikąd, a motywacja osób spoza osiedla jest wszelaka, istniejący uskok terenu poparty ogrodzeniem zewnętrznym poprawi bezpieczeństwo.

życzę wszystkim dobrych świąt
i pozdrawiam serdecznie
Konrad

kkk

Re: Kwestia ogrodzenia zewnętrznego wokół inwestycji Murapol Bieńczycka

Postautor: kkk » 01 kwie 2016, 16:56

Pytanie czy chcemy odciąć się od strony Carrefoura, póki co można przejść tam na skróty, ogrodzenie z tamtej strony spowoduje konieczność chodzenia dookoła.

Felipe

Postautor: Felipe » 01 kwie 2016, 18:18

A ja mam inne pytanie - czy ogrodzenie nie wyklucza się trochę ze służebnościami przechodu, którę są wpisane do KW?

kdft2

Postautor: kdft2 » 01 kwie 2016, 22:40

Witam,

Tez bylem zainteresowany wychodzeniem na te strone, lecz deweloper kategorycznie odpowiedzial, ze bedzie ogrodzenie. Ba, nawet Tomex bedzie musial zlikwidowac wjazd na swoj teren od strony CH Czyzyny, tak uslyszalem. Ogrodza tam, gdzie wlasnosc Murapolu zachodzi na droge tamtych. Odtad cisza. Dlatego juz nie rozwazalem wychodzenia na te strone, tylko pytam co jest, czego nie ma i dlaczego, w swietle poczynionych zapowiedzi.

Jest tez druga kwestia. Kupilem parter skuszony obietnica ogrodka, ktory moglbym ogarniac na wylacznosc. W tym ogrodzic, co jednak nie wyklucza sie z przejsciem na CH Czyzyny dla wszystkich. Wiadomo, ze nie chcialbym co by ktos rozdeptal / rozdeptywal ewentualna aranzacje z roslin (vide zabezpieczenie ogrodkow przy starych blokach przez ograniczenie zywoplotem). To jednak spiew przyszlosci, na razie tam jest rozjezdzone, zasmiecone i przede wszystkim niewyjasnione... gdzie przebiega granica dzialki Murapolu. Deweloper powolywal sie na ogrodzenie, wowczas zobacze jaki dokladnie ksztalt ma ogrodek i czy sie nan pisac... W sytuacji, gdy dopisza mi odpowiedzialnosc w ksiedze wieczystej, a np. bedzie prowadzila tamtedy wydeptana na dziko sciezka na CH Czyzyny, to olewam sprawe. ;) Jesli nie moge wydzielic ogrodka dla siebie, jak twierdzil deweloper: na wylacznosc uzytkowania, to niech sam sie / zarzadca trudni koszeniem trawy etc. Nie potrzebuje dodatkowej rozrywki nie majac nic w zamian. ;)

Jak dla mnie przejscie, ogrodek, ogrodzenie etc. sie nie wykluczaja, problemem jest brak rozstrzygniec i informacji na ten temat. Kiedy, co i jak. Jesli chca ogradzac poludniowa strone, sugeruje 'organike' zywoplot, moze jakies oswietlenie i uprzatniecie, zawezwanie do uprzatniecia wlasciciela sasiadujacej dzialki. Jesli zas ma nie byc, to niech nie bedzie wcale. W tej chwili musze chodzic naokolo na tramwaj, bo odgrodzili Bienczycka bez obiecanej furtki. Przydlugo popisane, moze dew. dojrzy, bo sie nie odzywa ostatnio. ;)

pozdrawiam serdecznie!!
Konrad

kdft2

Postautor: kdft2 » 08 kwie 2016, 0:41

aktualizacja: Dostałem potwierdzenie od dewelopera, że będzie furtka na Bieńczycką na wysokości poprzedniego biura sprzedaży, ponieważ to jest ich teren. Nie będzie wyjścia na stronę południową, ogrodzenie będzie tam na pewno (czekają na realizację już złożonego zamówienia), z uwagi na granicę działek i niemożność chodzenia, ani stwarzania możliwości chodzenia po cudzym. Odpowiedzialny za śmietnisko tamże musi sam się zreflektować lub z pomocą zarządcy / służb porządkowych miasta (sygnalizowałem zarządcy). Nie będzie zatem obecnego przejścia przez ogródki do Carrefoura, z którego póki co i ja korzystam. Przypisany w umowie przeniesienia ogródek, z tego co rozumiem, może być ogrodzony, bo i tak nie będzie się przez niego dało wyjść z posiadłości. Branie go w opiekę aktem notarialnym nadal ma sens. W osobnym wątku pytanie do właścicieli mieszkań po tej stronie i co za tym idzie, tarasów.

Felipe

Postautor: Felipe » 08 kwie 2016, 13:52

kdft2 pisze:aktualizacja: Dostałem potwierdzenie od dewelopera, że będzie furtka na Bieńczycką na wysokości poprzedniego biura sprzedaży, ponieważ to jest ich teren.

Czyli mógłbyś powiedzieć, w którym dokładnie byłoby to miejscu?
Nie pamiętam gdzie było poprzednie biuro sprzedaży.

kdft2

Postautor: kdft2 » 14 kwie 2016, 17:01

Będzie to mniej więcej na wysokości wjazdu prowadzącego do punktu usługowego - wyleciało mi z głowy co to - jako że teren jest dzierżawiony pod wjazd, a należy do Murapolu. Ewentualnie zaraz obok na północ. Tak zrozumiałem i tak pamiętam umiejscowienie poprzedniego punktu sprzedaży. Jak będę miał chwilę, wrzucę poglądowe zdjęcie.

basiaz

Postautor: basiaz » 29 kwie 2016, 19:59

Pozwolę sobie tu na wątek związany z tematem i poprzednia wypowiedzią- tez kupiłam parter skuszona obietnicą "ogródka", i chciałabym i prosiłabym, by mieszkańcy respektowali to, ze "ogródek" przynależy do mieszkania jak balkon, a przecież ja nie idę do kogoś na balkon posiedzieć,pochodzić czy poskrobać w okno od zewnątrz...dodam, ze "właściciel"odpowiada za stan i estetykę tegoż ogródka. Podobno palaczy mamy coraz mniej to czemu codziennie zgarniam pety z mojego (dokładnie tak) trawniczka? I ponawiam prośbę- dajmy sie zakorzenić i urosnąć cyprysikom. Pozdrawiam

Felipe

Postautor: Felipe » 01 maja 2016, 10:25

basiaz pisze:Pozwolę sobie tu na wątek związany z tematem i poprzednia wypowiedzią- tez kupiłam parter skuszona obietnicą "ogródka", i chciałabym i prosiłabym, by mieszkańcy respektowali to, ze "ogródek" przynależy do mieszkania jak balkon, a przecież ja nie idę do kogoś na balkon posiedzieć,pochodzić czy poskrobać w okno od zewnątrz...dodam, ze "właściciel"odpowiada za stan i estetykę tegoż ogródka. Podobno palaczy mamy coraz mniej to czemu codziennie zgarniam pety z mojego (dokładnie tak) trawniczka? I ponawiam prośbę- dajmy sie zakorzenić i urosnąć cyprysikom. Pozdrawiam

Ja jestem jakby co czysty:
1) nie palę,
2) jeszcze nie mieszkam na Bieńczyckiej ;)

A na poważnie: współczuję. Obawiam się jednak, że problem tak łatwo nie zniknie. Ludzie nie palą w mieszkaniach (wszystko świeżo wykończone na błysk), na klatkach nie wolno, to wychodzą na balkon.
Na pewno nic nie da pisanie na forum - przejdź się do sąsiadów z pionu i pogadaj z nimi osobiście. Tak się najlepiej załatwia tego typu sprawy. W naszym wątku na forum pisze 5-6 osób na krzyż.

ragar

Postautor: ragar » 01 maja 2016, 19:41

Faktycznie kiepska sprawa z tym rzucaniem kiepów do ogródka :/ A to nie jest przecież problem, żeby trzymać na balkonie słoik czy inną bardziej wyszukaną popielniczkę, do której mogą trafiać niedopałków, kapsle od piwa, zawleczki od puszek i wszelkich innych rzeczy, co do których kusi wyrzucanie przez balkon :) To naprawdę nie jest specjalnie problematyczne. Choć może część tego bałaganu, to ekipy budowlane jeszcze robią, bo w końcu Ci ludzie nie są u siebie... W każdym razie jeśli to potrwa dłużej, to chyba najlepiej byłoby przejść się po klatce i pogadać z sąsiadami jakoś grzecznie :)

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”