Odbiór mieszkania od dewelopera Murapol a wykończenie

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
Jarek

Odbiór mieszkania od dewelopera Murapol a wykończenie

Postautor: Jarek » 08 maja 2016, 11:23

Hej,

mam do Was pytanie, zakładając, że odbieram mieszkanie 25 maja, jakie jeszcze formalności trzeba załatwić, żeby można było zacząć prace wykończeniowe? Innymi słowy, ile czasu potrzebuje, bo chcę się umówić z ekipą wykończeniową.

Dzięki.

Felipe

Re: Odbiór mieszkania od dewelopera Murapol a wykończenie

Postautor: Felipe » 09 maja 2016, 17:21

To ja się podepnę ze swoimi pytaniami:
1) długo trwa odbiór?
2) czy mieliście "usterki" wpisane do protokołu i ew. jakie jest podejście do nich Murapolu? Poprawiał, czy trzeba walczyć o każdą rzecz? :)

arvis

Postautor: arvis » 13 maja 2016, 9:44

Cześć,
Po odbiorze następuje likwidacja usterek, następnie nadchodzi moment przekazania kluczy i dopiero wtedy ekipa może wkraczać( tak było jak ja odbierałem swoje mieszkanie w styczniu kiedy budynek nie był oddany do użytku, ale myślę, że nic się nie zmieniło, bo klucze posiadać musisz :) ).
W moim przypadku, jedynymi usterkami, były niewielkie pęknięcia w okolicach komina (co normalne jest przy świeżym budynku) i źle ustawione zawiasy w drzwiach balkonowych ( mogłem to zrobić sam, ale mi się nie chciało :lol: ). O efektach likwidacji usterek złego słowa powiedzieć nie mogę:)
Co do obioru, to cała procedura trwa kilka minut, wchodzisz sprawdzasz czy wszystko ok, ew. to i to do poprawy, podpisanie protokołu i koniec. Przekazanie kluczy, (w zależności od umiejętności w obsłudze śrubokręta) to również kilka minut ( trzeba zamontować wkładki do zamków i podpisać ).
Myślę, że pomogłem :)
Pozdrawiam :)

MMo

Postautor: MMo » 15 sie 2016, 17:45

Czy ktoś z Was korzystał z usług kogoś do odbioru mieszkania? Jakieś osoby godne polecenia?

Jarek

Postautor: Jarek » 15 sie 2016, 23:29

Ja nie korzystałem, czy jest większy sens to nie wiem, skoro masz gwarancję 5 lat, a ewentualne usterki opóźnią odbiór mieszkania (a można równie dobrze, je zgłosić, gdy ekipa wykańcza mieszkanie, gdy mieszkanie odebrałeś).

MMo

Postautor: MMo » 15 sie 2016, 23:44

Powiedzmy, że długo wczytywaliśmy się w wszelkie za i przeciw, sens i bezsens brania takiego człowieka na odbiór. Zdecydowaliśmy, że jak znajdziemy kogoś takiego, to weźmiemy. Więc proszę tylko o ewentualny kontakt, jeżeli ktoś ma kogoś sprawdzonego.

Marta

Postautor: Marta » 17 sie 2016, 0:01

Ja wzięłam. Byly dwie osoby - pani architekt oraz budowlaniec. Sprawdzili wszystko. Do protokoły poszły pęknięcia sztuk trzy - dwóch nie widać, bo pod podwieszanymi sufitami, jedna kwatera okna do wymiany - porysowana i wszystkie okna byly brudne, wylewka w dwóch miejscach za wysoka, regulacja klamek, brak dylatacji miedzy łazienką i przedpokojem. Pochwalili za to wentylacje - jest bardzo dobra. Innych usterek nie pamiętam. Cena odbioru zależy od wielkości mieszkania.

MMo

Postautor: MMo » 27 wrz 2016, 22:47

Kolejna prośba o poradę wykończeniową - szukam posiadaczy mieszkań na Bieńczyckiej, którzy tak jak my mają aneks kuchenny w salonie, z bosko nieustawnym słupem konstrukcyjnym ;) Chętnie posłucham o Waszych rozwiązaniach projektowych tego mikroskopijnego aneksu, może być na priv.

Obrazek

Marta

Postautor: Marta » 27 wrz 2016, 23:30

Nie mam takiego słupa, ale ja bym go zabudowała szafkami np. narożną. Można by tam dać zlew. Trochę mało blatu roboczego.

Felipe

Postautor: Felipe » 28 wrz 2016, 11:37

A ja z innej beczki a propos mieszkań - jak głośno słychać u Państwa wentylację w łazience?

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”