Zagospodarowanie terenu i plac zabaw na os. Murapol Bieńczycka

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
mqs

Zagospodarowanie terenu i plac zabaw na os. Murapol Bieńczycka

Postautor: mqs » 15 cze 2016, 11:29

Witam

Chciałbym się zapytać mieszkańców parteru odnośnie terenu zaznaczonego przeze mnie na czerwono, czy posiadacie wiedzę do kogo on należy? Tj. Czy został Wam przekazany w użytkowanie i jest częścią Waszych tarasów, czy należy do części wspólnej? Odpowiedzi otrzymywane z Murapolu, są dość enigmatyczne. Obecnie nie jest on w żaden sposób zagospodarowany (nie ma tam nawet trawy), a być może mógłby zostać wykorzystany na plac zabaw dla dzieci do czasu oddania całości inwestycji. Z Murapolu otrzymałem informację, że plac będzie oddany na sam koniec, po wybudowaniu wszystkich bloków.

Pytanie drugie o trójkąt przed blokiem, czy tam przypadkiem nie miało być zielonego terenu? Obecnie parkują tam auta. Zakładałem (nawet tak mi to przedstawiono), że to rozwiązanie tymczasowe. by nie niszczyć trawy na czas wykończeń. Dziś dostałem odpowiedź, że tak było w planach i tak zostanie. Co Wy na to?

Pozdrawiam
Obrazek

Felipe

Re: Zagospodarowanie terenu - Plac zabaw

Postautor: Felipe » 15 cze 2016, 12:48

Miejsc parkingowych jest na tyle mało, że już pewnie ta dotychczasowa "praktyka" stanie się normą - podejrzewam, że w razie czego uzgodni to kiedyś wspólnota mieszkańców. Mnie to nie przeszkadza osobiście - zawsze to ciut wyższe prawdopodobieństwo zaparkowania pod blokiem, a jednocześnie taki zielony skwerek i tak nie sprawi, że nagle uznam, że mieszkam w "zielonym" otoczeniu. Zielono to jest np. kilometr dalej - w starej Nowej Hucie skąd pochodzę ;)

basiaz

Re: Zagospodarowanie terenu i plac zabaw na os. Murapol Bieńczycka

Postautor: basiaz » 15 cze 2016, 19:55

Czy to nie jest za mały obszar na plac zabaw? I tak blisko parkingu(o ile cokolwiek czytam z mapy :oops: ) .A może cos takiego w planie ma powstająca filia przedszkola, bo gdzież oni z tymi dziećmi sie podzieją, skoro dzieci powinny być 1/5 czasu na powietrzu?:)

mqs

Postautor: mqs » 16 cze 2016, 7:22

basiaz pisze:Czy to nie jest za mały obszar na plac zabaw? I tak blisko parkingu(o ile cokolwiek czytam z mapy :oops: )

To jest za blokiem za stacją Trafo i w ogóle nie sąsiaduje z parkingiem. Takie małe też nie jest. Wydaje mi się, że nawet większe niż miejsce docelowo wyznaczone na plac zabaw.
basiaz pisze:A może cos takiego w planie ma powstająca filia przedszkola, bo gdzież oni z tymi dziećmi sie podzieją, skoro dzieci powinny być 1/5 czasu na powietrzu?:)

Nie ma, bo i nie ma swojego miejsca na taki plac :)

basiaz

Postautor: basiaz » 16 cze 2016, 18:45

To jestem za (mieszkam z drugiej strony bloku:) Chodziło mi o to, czy nie dałoby się zrobić tego w jakimś układzie z przedszkolem, bo wszyscy by skorzystali. Niech zainteresowani się starają!

mqs

Postautor: mqs » 16 cze 2016, 19:39

Na początek to chce ustalić jakie prawa i komu przysługują do tego kawałka.

Wiktoria

Postautor: Wiktoria » 17 cze 2016, 0:29

Na tym "trójkącie" na którym auta parkują, miały rosnąć drzewa i to by akurat dobrze wyglądalo :), nie rozumiem jak mogli ci powiedzieć że zrobienie trójkąta z piaskiem było w planie i tak zostanie....

Felipe

Postautor: Felipe » 17 cze 2016, 8:03

Wiktoria pisze:Na tym "trójkącie" na którym auta parkują, miały rosnąć drzewa i to by akurat dobrze wyglądalo :), nie rozumiem jak mogli ci powiedzieć że zrobienie trójkąta z piaskiem było w planie i tak zostanie....

Mamy już coraz więcej właścicieli, tak więc takie sprawy jak zagospodarowanie części wspólnej można przegłosować na zebraniu wspólnoty. Na pewno drzewa wyglądałyby korzystniej wizualnie, to 100% racji, ale z drugiej strony każde miejsce parkingowe jest na wagę złota, więc pytanie ile osób przedłoży estetykę nad wygodę zamieszkania :) Ja głosuję w razie czego na wygodę / parking.

Iris

Postautor: Iris » 17 cze 2016, 14:51

A może na ten trojkąt gdzie obencie parkują auta, wybrukować w połowie, a tam gdzie zostanie już taki mniejszy trójkąt obsadzić zielenią ? będzie ładnie i funkcjonalnie. A co do placu zabaw super pomysł z zagospodarowaniem terenu za stacją TRAFO, ale interesuje mnie również czy istnieje możliwość, żeby pojawiła się tam bramka ? Wszyscy mieli by bliżej do sklepu :)

basiaz

Postautor: basiaz » 18 cze 2016, 5:41

Obiema rękami podpisuję sie pod propozycją furtki od strony Carfoura. Nie sadze, żeby zagrażała ona obronności naszego bloku a jaka wygoda. Zresztą ogrodzenie jest tam lekko zniszczone, widziałam, może ktoś chciał je sforsować wracając z siatami zakupów? Ale z kim ten temat (drugiej furtki) poruszać?

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”