Ok. Może być i w garażu

.
Proponowałem przy wejściu, by zachęcić tych, którzy nie sprawdzają skrzynek, a będa ok. 19 przechodzić

.
Trafiłem na taki szablon wniosku o zebranie wspólnoty:
[url]www.dramax.pl/pliki/wniosek_zwolanie_zebrania.doc
[/url]
Podaje się wnioski w jakiej sprawie chce się zwołać zebranie. Rozumiem, że chcemy (propozycje do weryfikacji):
1. Odwołać ochronę.
2. Wykonać podjazd na wózki.
3. Ew. w sprawie zmiany wyboru zarządcy.
Wiem, że odwołać zarządcę bloku/wybrać innego będzie niełatwo. Wszystko musi być pod okiem prawnika i notariusza, by przeszło jak należy. Zwłaszcza, że w akcie notarialnym Budimex wlepił nam kto ma być zarządcą i jakie ma mieć wynagrodzenie. To jednoznacznie pokazuje czyjego interesu będzie w głównej mierze pilnował poza swoim

. Ja wolałbym taki, który wybralibyśmy jako wspólnota i któremu by zależało na mieszkańcach. W Avii 4 zmienili narzuconego zarządce. Także da się.
Faktem jednak jest, że mamy stosunkowo wysokie ceny za zarządzanie. Obecnie za metr - 45 gr netto, czyli brutto ok 55 gr. Ja płacę 40 gr brutto w innej lokalizacji... Dla 30-metrowego mieszkania różnica to zatem ok 4,5 zł/miesięcznie, a dla 60-metrowego - 9 zł. Stosunkowo niewiele.
4. Weryfikację i ewentualną zmianę umowy w zakresie sprzątania bloku, obsługi wymiennikowni i obsługi windy. Dobrze sprawdzić, czy te umowy są dla wspólnoty korzystne i ceny rynkowe.
5. Zweryfikować koszty jakie ponosimy w planie gospodarczym, czy np. zarządca nie wrzuca swoich kosztów do innych pozycji poza zarządem - np. korespondencji, wynajmu biura itd.
- - -
Do weryfikacji powinny być także podjęte dotąd uchwały( gdy Budimex miał ponad 99% udziałów):
- 1/2018 w sprawie: podpisania umowy o zarządzanie nieruchomością wspólną oraz ustalenia wynagrodzenia Zarządcy została podjęta w dniu na pierwszym zebraniu Wspólnoty przy obecności notariusza.
- 2/2018 w sprawie: upoważnienia Zarządcy nieruchomości wspólnej do wystąpienia o nadanie numeru NIP i REGON wspólnoty, a także upoważnienia do otwarcia rachunków bankowych Wspólnoty Mieszkaniowej i samodzielnego dysponowania środkami finansowymi wspólnoty mieszkaniowej.
- 3/2018 w sprawie: przyjęcia i zatwierdzenia Statutu Wspólnoty Mieszkaniowej
- 4/2018 w sprawie: przyjęcia i zatwierdzenia Regulaminu Porządku Domowego
- 5/2018 w sprawie: ustalenia zakresu i sposobu prowadzenia przez Zarządcę ewidencji pozaksięgowej kosztów zarządu nieruchomością wspólną.
- 6/2018 w sprawie: przyjęcia rocznego planu finansowo-gospodarczego Wspólnoty.
- 7/2018 w sprawie: ustalenia i wprowadzenia regulaminu rozliczeń ciepła, ciepłej i zimnej wody oraz odbioru ścieków.
- 8/2018 w sprawie: wysokości opłaty za odpady stałe na terenie Wspólnoty Mieszkaniowej
w okresie korzystania z kontenerów budowlanych ( początek okresu funkcjonowania wspólnoty mieszkaniowej oraz po tym terminie).
- 9/2018 w sprawie: przyjęcia i zatwierdzenia Regulaminu korzystania z miejsc postojowych i schowków w wielostanowiskowym, podziemnym lokalu niemieszkalnym – hali garażowej
- 10/2018 w sprawie: przejęcia i zatwierdzenia Regulaminu korzystania z zewnętrznych miejsc postojowych.
- 11/2018 w sprawie: przejęcia praw i obowiązków wynikających z umów zawartych w toku realizacji inwestycji.
- 12/2018 w sprawie: upoważnienia Zarządcy do wyboru i podpisania umowy z firmą ochrony mienia.
- 13/2018 w sprawie: głosowania nad uchwałami Wspólnoty Mieszkaniowej poprzez usługę „ e-kartoteka”.
- 14/2018 w sprawie: przyjęcia Regulaminu Głosowania Uchwał we Wspólnocie Mieszkaniowej.
- 15/2018 w sprawie: zapewnienia odpowiedniej pielęgnacji zieleni.
- 16/2018 w sprawie: przyjęcia praw i obowiązków z umów zawartych w toku realizacji inwestycji