Stojaki na rowery i wiata rowerowa pod blokiem - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
nikolaus

Stojaki na rowery i wiata rowerowa pod blokiem - Orlińskiego 12

Postautor: nikolaus » 08 sie 2019, 13:11

Drodzy sąsiedzi,

nie wiem czy widzieliście informację na meilu, ale Zarządca w ramach "walki" o uwolnienie klatek schodowych od rowerów (prawdopodobnie przy udziale aktywnych w tym temacie mieszkańców Wspólnoty) przygotował propozycję budowy stojaków na rowery.. oraz wiaty.

Idea może i słuszna (generalnie brakuje takich miejsc), natomiast koszt ponad 21000 PLN, aby umożliwić parking 6-12 rowerom jest w moim odczuciu co najmniej dyskusyjny.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

kasiak

Re: Stojaki na rowery i wiata rowerowa

Postautor: kasiak » 08 sie 2019, 13:43

Wyrażam stanowczy sprzeciw odnośnie montażu wiaty rowerowej w zaproponowanym kształcie, a co istotne za kwotę przedstawioną w ofercie.
Moje uzasadnione wątpliwości budzi fakt, iż Zarządca przedstawił jedną ofertę, nie dokonując rozpoznania rynku i nie porównując tej oferty z żadną inną. Dla pełnego obrazu sytuacji powinny zostać przedstawione inne oferty cenowe dotyczące takiego samego rozwiązania oraz również inne opcje (same stojaki, mniejsza wiata etc.).
Ponadto Zarządca nie wskazał z jakiej puli budżetu wspólnoty miałyby być pokryte koszty budowy wiaty. Myślę, że żaden z członków Wspólnoty nie chciałby ponosić dodatkowych kosztów comiesięcznych opłat, ani też partycypować w dodatkowej składce.
Zadziwiające jest, skąd inicjatywa Zarządcy w budowie wiaty. Działania Zarządcy wydają się przedwczesne, a podjęcie działań mających na celu budowę wiaty w pierwszej kolejności wymagałoby omówienia na zebraniu wspólnoty. Działania, które zarządca podjął uznać należy za przedwczesne i nieuprawnione.
Zadziwiające jest, że podobnej inicjatywy zarządca nie wykazuje w rozwiązywaniu realnych problemów wspólnoty - brak rozwiązania odnośnie alarmu ppoż (temat dziwnie ucichł, zapewne do pierwszego fałszywego alarmu bądź realnego zagrożenia pożarowego), kwestii nieuprawnionego parkowania w strefie zamieszkania, fatalnej jakości świadczonych usług przez firmę sprzątającą, czy temat monitoringu, który po likwidacji ochrony był wielokrotnie poruszany niemniej bez odzewu ze strony zarządcy.

pabistp

Postautor: pabistp » 09 sie 2019, 14:29

sam pomysł jest dobry, kiedyś mi przez myśl przemknęło to, że można się zastanowić nad stojakami na rowery, ale czy aż taka wiata jest konieczna? na obecną chwilę mamy pałąki na rowery pod chmurką i są wykorzystywane, więc zdają egazmin, może warto było by się zastanowić nad samymi takimi pałąkami w innym miejscu, bez wiaty? A jak będzie nam zbywało na funduszu remontowym i wspolnota uzna za konieczne - wtedy dostawi się wiatę, nie widzę przeszkód.
Moje wątpliwości budzi również usytuowanie wiaty - taka pseudo mapka z prostokątem, który nawet nie jest wyrysowany do konca na naszej działce...a jak do tej wiaty ludzie mają dojść z rowerem? Pomiędzy zaparkowanymi samochodami :?: :?: :?:
Wg mnie temat warty dyskusji, bo to podniosło by nam standard bloku, ale za malo konkretów. Jak wrzucicie se w google temat wiaty, to pierwsza z brzegu firma, która oferuje wiaty została nam podana stojaknarower.pl/pl/73-wiaty-na-10-stanowisk -na stronce są inne wiaty, za pół ceny.

Dyskusyjna jest również kwestia zapłaty za wiatę, 20 tys na 100 mieszkan to jest po 200zł - już widzę jak wszyscy chętnie wyskakują z kasy ;] zwłaszcza, ze większość nie ma rowerów. Nie wiem jakie jest saldo funduszu remontowego, ale moim zdaniem brakuje ustalonych priorytetów na wydawanie pieniędzy.

kasiak

Postautor: kasiak » 09 sie 2019, 16:26

myślę, że budowa wiaty nie mogłaby być pokryta z wpływów do funduszu remontowego. Jednak to nie remont. Pozostaje składka lub podwyższenie opłaty administracyjnej...

tywin

Postautor: tywin » 10 sie 2019, 23:49

Pamietam, ze kiedys na zebraniu byl poruszany temat odwdzieczenia sie Zarzadu Zieleni Miejskiej, w zamian za podpiecie sie nowego parku do naszej instalacji z woda. Z tego co mowiono, to byla propozycja wlasnie stojakow na rowery, sponsorowanych przez miasto.

nikolaus

Postautor: nikolaus » 12 sie 2019, 10:21

tywin pisze:Pamietam, ze kiedys na zebraniu byl poruszany temat odwdzieczenia sie Zarzadu Zieleni Miejskiej, w zamian za podpiecie sie nowego parku do naszej instalacji z woda. Z tego co mowiono, to byla propozycja wlasnie stojakow na rowery, sponsorowanych przez miasto.

Tak, był poruszony, Panie miały się spotkać / dogadać warunki z ZZM i przekazać informację mieszkańcom (o konsultacjach nie wspomnę) - co ew. możemy uzyskać i w jakim wymiarze. Niestety - przynajmniej z mojej perspektywy - na tej rozmowie z zebrania temat się zakończył. Może warto zapytać Zarządcy, przy okazji wiaty, jaki jest status tej sprawy.

Niemniej, wydaje mi się, że kwestia czy to będą pieniądze od ZZM (pieniądze albo barter, bez znaczenia) czy z środków zaoszczędzonych przez wspólnotę (mieliśmy zgromadzone jakieś fundusze z kar umownych dla firm sprzątających itp.) czy z składek członków wspólnoty to jakby osobny temat. Moim zdaniem - podobnie jak przy ofercie na szlaban - Zarządca przedstawia jedną z droższych opcji od jednego oferenta (droższa jest tylko wiata zamykana), a kwota jest zupełnie niewspółmierna do efektu, którym jest stojak na 10 szt. rowerów.

Zadałem sobie pytanie: jak bym miał dom wolnostojący, rodzinę 5 osobową - pięć rowerów - załóżmy brak miejsca w garażu, czy innych pomieszczeniach "gospodarczych", czy wydałbym z własnej kieszeni 10 tyś złotych na wiatę i stojaki rowerowe? Raczej nie ;)

W propozycji Zarządcy, Wspólnota ma wydać z pieniędzy MIESZKAŃCÓW (czyli z własnych) drugie tyle, na dwie pięciosobowe rodziny ;) - różnica polega na tym, że partycypuje ponad 100 właścicieli.

TomTom

Postautor: TomTom » 12 sie 2019, 14:46

nikolaus pisze:
tywin pisze:Pamietam, ze kiedys na zebraniu byl poruszany temat odwdzieczenia sie Zarzadu Zieleni Miejskiej, w zamian za podpiecie sie nowego parku do naszej instalacji z woda. Z tego co mowiono, to byla propozycja wlasnie stojakow na rowery, sponsorowanych przez miasto.

Tak, był poruszony, Panie miały się spotkać / dogadać warunki z ZZM i przekazać informację mieszkańcom (o konsultacjach nie wspomnę) - co ew. możemy uzyskać i w jakim wymiarze. Niestety - przynajmniej z mojej perspektywy - na tej rozmowie z zebrania temat się zakończył. Może warto zapytać Zarządcy, przy okazji wiaty, jaki jest status tej sprawy.

Niemniej, wydaje mi się, że kwestia czy to będą pieniądze od ZZM (pieniądze albo barter, bez znaczenia) czy z środków zaoszczędzonych przez wspólnotę (mieliśmy zgromadzone jakieś fundusze z kar umownych dla firm sprzątających itp.) czy z składek członków wspólnoty to jakby osobny temat. Moim zdaniem - podobnie jak przy ofercie na szlaban - Zarządca przedstawia jedną z droższych opcji od jednego oferenta (droższa jest tylko wiata zamykana), a kwota jest zupełnie niewspółmierna do efektu, którym jest stojak na 10 szt. rowerów.

Zadałem sobie pytanie: jak bym miał dom wolnostojący, rodzinę 5 osobową - pięć rowerów - załóżmy brak miejsca w garażu, czy innych pomieszczeniach "gospodarczych", czy wydałbym z własnej kieszeni 10 tyś złotych na wiatę i stojaki rowerowe? Raczej nie ;)

W propozycji Zarządcy, Wspólnota ma wydać z pieniędzy MIESZKAŃCÓW (czyli z własnych) drugie tyle, na dwie pięciosobowe rodziny ;) - różnica polega na tym, że partycypuje ponad 100 właścicieli.

Z tego co kojarzę, to sprawa podpięcia się pod nasz blok jest już nieaktualna - podpięli się chyba pod O6, więc odpada.

Odnośnie sensu zamontowania wiaty za 10k PLN koło prywatnego domu, to zupełnie co innego. Wszystko co jest przeznaczone do użytku publicznego jest kilkukrotnie droższe niż do użytku domowego. Ktoś kto uważa że taka wiata powinna kosztować 5x mniej nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. Tutaj najgorsze jest to że nie dostaliśmy ofert firm konkurencyjnych, a jedynie pierwszą z brzegu. Brak punktu odniesienia, czyni temat trudnym do oceny.

A czy jest sens montażu takiej wiaty?
Sam nie wiem, widzę wady i zalety. Na pewno mogłoby się oczyścić na klatkach schodowych, jednak zawsze znajdzie się ktoś, kto nie będzie chciał zostawić roweru na zewnątrz. Z kolei ktoś kto ma droższy rower na pewno nie zostawi go ani na klatce ani na zewnątrz, ani nawet w zamykanej rowerowni w bloku. Sforsowanie zamka w drzwiach rowerowni/wiaty i dalej zabezpieczeń rowerowych to dla złodzieja bułka z masłem. Mając droższy rower na pewno wolałbym go przechowywać w mieszkaniu. Z drugiej strony fajnie gdyby przed blokiem było więcej miejsc gdzie można na chwilę/kilka godzin przypiąć rower.

tywin

Postautor: tywin » 12 sie 2019, 21:24

Moze takie cos wystarczy?

venag.pl/pl/product/stojak-rowerowy-amsterdam

170 zl razem z zabetonowaniem. Ustawic 20 takich i wyjdzie 3400 zl, czyli jakies 30 zl na mieszkanie.

nikolaus

Postautor: nikolaus » 13 sie 2019, 12:54

TomTom pisze:Odnośnie sensu zamontowania wiaty za 10k PLN koło prywatnego domu, to zupełnie co innego. Wszystko co jest przeznaczone do użytku publicznego jest kilkukrotnie droższe niż do użytku domowego.

I tak i nie. Nie chodziło mi tu o kwestię porównania: publiczne vs niepubliczne, tylko o zobrazowanie rzędu wielkości: koszty vs ilość "miejsc" na rowery. Rozumiem, że można iść tokiem rozumowania: "prywatne" będę sam używał, szanował i chuchał, pucował to może być tańsze, mniej wytrzymałe czy wręcz gorszej jakości. Założenie, że coś co jest publiczne musi być droższe to ew. można podpiąć do zamówień publicznych, gdzie jest narzut urzędniczy, procedury itd. Jeśli jednak mówimy o tym samym "zestawie" - wiata + stojaki i podłoże (plus robocizna) - a to miałem na myśli - to nie ma dla mnie różnicy czy zamawiam "prywatnie" jako właściciel domu, czy zamawiamy to jako Wspólnota.

TomTom pisze:Ktoś kto uważa że taka wiata powinna kosztować 5x mniej nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. Tutaj najgorsze jest to że nie dostaliśmy ofert firm konkurencyjnych, a jedynie pierwszą z brzegu. Brak punktu odniesienia, czyni temat trudnym do oceny.

Dokładnie, nikt nie napisał czy powinna kosztować 5x mniej, tylko że mamy pierwszą z brzegu ofertę (co ciekawe, od podwykonawcy Budimexu) i widać jak na dłoni, że zaproponowana wiata jest jedną z najdroższych u tego oferenta. Wykonawca z podkarpacia może być teoretycznie tańszy niż lokalny, ale z drugiej strony kasują 500zł za transport i w razie napraw gwarancyjnych mnie będą skorzy jeździć do Krk - bo zawsze to wyższe koszty. Ale brakuje jakiegokolwiek punktu odniesienia, alternatywnej opcji żeby to ocenić.

TomTom pisze:A czy jest sens montażu takiej wiaty?
Sam nie wiem, widzę wady i zalety. Na pewno mogłoby się oczyścić na klatkach schodowych, jednak zawsze znajdzie się ktoś, kto nie będzie chciał zostawić roweru na zewnątrz. Z kolei ktoś kto ma droższy rower na pewno nie zostawi go ani na klatce ani na zewnątrz, ani nawet w zamykanej rowerowni w bloku. Sforsowanie zamka w drzwiach rowerowni/wiaty i dalej zabezpieczeń rowerowych to dla złodzieja bułka z masłem. Mając droższy rower na pewno wolałbym go przechowywać w mieszkaniu. Z drugiej strony fajnie gdyby przed blokiem było więcej miejsc gdzie można na chwilę/kilka godzin przypiąć rower.

Bardzo trafne podsumowanie! :) Pomysł aby były dodatkowe miejsca na rowery - jak dla mnie bardzo słuszny. Wiata, która generuje 80% kosztów a wydaje się, że nie wnosi wiele korzyści - niekoniecznie.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2019, 17:28 przez nikolaus, łącznie zmieniany 2 razy.

nikolaus

Postautor: nikolaus » 13 sie 2019, 13:01

tywin pisze:Moze takie cos wystarczy?
https://venag.pl/pl/product/stojak-rowerowy-amsterdam/
170 zl razem z zabetonowaniem. Ustawic 20 takich i wyjdzie 3400 zl, czyli jakies 30 zl na mieszkanie.

Na dwadzieśćia stojaków to chyba nie starczy trawnika :)

Trzeba ogarnąć jeszcze podłoże, inaczej będzie tam błoto. Tu też rodzi się pytanie czy zaproponowane ażurowe płyty (3000zł z montażem) to najlepsze rozwiązanie - wielokrotnie widziałem też drobne kamienie czy inne kruszywo. Podobnie jak w przypadku wiaty, brakuje kontr oferty czy alternatywnego rozwiązania.

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”