Przygotowania do budowy inwestycji Orlińskiego 12 w Czyżynach

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
abcd

Re: Przygotowania do budowy inwestycji Orlińskiego 12 w Czyżynach

Postautor: abcd » 16 sty 2016, 23:39

michal.d pisze:@Nowy ja już czekam na swoje M w O1. Chociaż ciekawe jakie będą rzuty w O12. Swoją drogą AVIA/Orlińskiego mają w mojej opinii jedne z najsensowniejszych rozkładów w Krakowie

W ogole sie z Toba nie zgadzam. W mieszkaniach 3 pokojowych, ktorych metraz nie powala, wiekszosc okien wychodzi na polnoc. Albo na dziedziniec. Jakies poscinane, ukosne sciany. Mieszkania czteropokojowe w metrazach nie na Mdm. Gdzie te sensowne uklady. Chyba malo osiedli ogladales.

gucio

Postautor: gucio » 17 sty 2016, 0:16

abcd pisze:
michal.d pisze:@Nowy ja już czekam na swoje M w O1. Chociaż ciekawe jakie będą rzuty w O12. Swoją drogą AVIA/Orlińskiego mają w mojej opinii jedne z najsensowniejszych rozkładów w Krakowie

W ogole sie z Toba nie zgadzam. W mieszkaniach 3 pokojowych, ktorych metraz nie powala, wiekszosc okien wychodzi na polnoc. Albo na dziedziniec. Jakies poscinane, ukosne sciany. Mieszkania czteropokojowe w metrazach nie na Mdm. Gdzie te sensowne uklady. Chyba malo osiedli ogladales.

ABCD a gdzie ty widziałeś lepsze w tej cenie? ? ? ?
Michał ma rację.
Ja chciałem kupić te na zachód i pn zachód ale rzeczywiście wszystkie mają trapezowe pokoje źle bym się w takim pomieszczeniu czuł ale jak kto komuś nie przeszkadza to reszta jest super CCC (cena czyni cuda) :-)

abcd

Postautor: abcd » 17 sty 2016, 0:33

Zauwaz, ze Michal.d nie wspomina o kasie a wydaje opinie ogolna o inwestycjach w Krakowie. Za ok. 6 tys. mozna miec cos lepszego. Nie oszukujmy sie.
Tanszych nie widzialam (jesli mowimy o tej cenie z plakatow). Pani z BX zaproponowala mi mieszkanie za ponad pol miliona, jak poprosilam o oferte wiekszego niz 59m2... :D ale do ceny dolicz infrastrukture taka jak komorka i garaz. ceny miejsc postojowych sa absurdalne...
Ale wracajac do tematu sensownego ukladu, jakie to powinno miec zwiazki z cena? I tak przeciez bierzesz kredyt na X lat, na "tanie" mieszkanie, wiec super jesli jest jasne, ma proste sciany (uwierz, mieszkam w takim nowoczesnym bloku, ze przez cale mieszkanie na wzdluz leci delikatnie skosna sciana i za kazdym razem mam odruch dosuwania lozka, bo krzywo stoi). Zdarzylo mi sie mieszkac w pokoju z oknem na pn. I wierz, lub nie, to byl zimny pokoj. Dlatego dziwne dla mnie jest usytowanie salonu na polnoc....

Staś

Postautor: Staś » 17 sty 2016, 11:18

Z ceną to nie do końca tak jak piszesz. Jeśli kupowało się na początku, tak jak ja, to cena , nawet wliczając garaż i komórkę , wychodziła dobra . W moim przypadku cena m2 mieszkania wynosiła 4400 zł /m2. Policzmy - np. 70 m2 x 4400 = 308 000 + komórka (jakaś większa) około 12 000 zł + garaż 50 000 zł = 370 000 zł. Czy to źle za taki zestaw? Raczej nie. Teraz podzielmy 370 000 / 70 m2 ( z wliczonym garażem i komórką) = 5285 zl/m2. Przy mniejszych mieszkaniach wskaźnik nie wychodzi już taki dobry , ale i tak niezły. Przynajmniej dostaje się nowe mieszkanie w dobrym miejscu, a nie w brzydkim klocku z wielkiej płyty, czterdziestoletnim, z krzywymi balkonami. Porównanie rozkładów mieszkań też wypada na korzyść Bx. Dlatego ludziska kupują. Przymierzałem się do kupna czegoś na Ruczaju (Europejskie - na etapie dziury w ziemi) - tam rozkłady nie do przyjęcia- dzieci w przedszkolu lepiej zaprojektowałyby. Cena też dużo wyższa. Fakt, że nie wszystkie od Bx są idealne, ale przy odrobinie starań i ciśnięcia pań z Bx można coś wybrać. Zaproponowano mi 4 mieszkania, wszystkie z odzysku (ktoś zrezygnował z rezerwacji) - 1 beznadziejne , 2 takie sobie, ale 4. całkiem , całkiem, więc kupiłem.

michal.d

Postautor: michal.d » 17 sty 2016, 20:17

@abcd nie bez przyczyny nie wspominałem o cenie, bo i w dużo droższych inwestycjach widziałem rozkłady delikatnie mówiąc odstające od współczesnych norm i co gorsza zdrowego rozsądku, jak np. przechodni pokój. Oczywiście trudno oczekiwać, żeby rozkłady były idealne (takie to tylko jak sobie budujemy dom i to wg robionego projektu), ale dobrze byłoby się trzymać pewnych norm.

Moje wymagania co do układu były klasyczne, bez fajerwerków, czyli w miarę kwadratowe pokoje, osobna jasna kuchnia, lub aneks, który można w nią przekształcić (wole mieć wybór jak mi się odmieni a i kiedyś łatwiej wynająć jak osobne pokoje i zamknięta kuchnia), przedpokój, żeby nie był większy od dużego pokoju i oczywiście balkon. W BX wybór był dość spory i po uwzględnieniu MDM wyszło mi 4300 za m2, w odległości 20 min od centrum wliczając dojście na przystanek, z dwiema windami w klatce i przy odrobinie szczęścia widokiem na Wawel i Tatry.
Garaże tanie nie są, bo w innych inwestycjach jest to przeciętnie ok 30 tys. czyli 20tys. się zaoczszczędzi na garażu a 100 tys. wyda więcej na samo mieszkanie (przy ok 50m2) więc i tak w kieszeni zostaje 80tys. do tego na starcie ma się zysk na wartości mieszkania. W operacie cena wyszła na tyle wyższa od transakcyjnej, że obyło się bez ubezpieczenia niskiego wkładu.

Zgadzam się z gucio, że zachodnią wieżę w O1 skopali z tymi trapezami, chcąc zachować linię z ulicą. Ja takiego mieszkania bym nie kupił, ale i te poszły.

michal

Postautor: michal » 01 lut 2016, 21:11

Wiadomo kiedy ruszy sprzedaż mieszkań? , bo miała niby początkiem lutego .

klukli26

Postautor: klukli26 » 03 lut 2016, 15:28

Ja także czekam na Orlińskiego 12, sprzedaż powinna ruszyć max połowa lutego.. mam nadzieje że ceny będą rozsądne i zmieszcza sie w MdM

ragar

Postautor: ragar » 03 lut 2016, 22:28

Jeśli ktoś będzie wiedział coś więcej o tym, czy sprzedaż ruszyła, to niech da znać :) Bardzo mnie ciekawi, jak ustalą tam ceny i jakie będą dostępne rozkłady mieszkań w tym budynku :)

Staś

Postautor: Staś » 03 lut 2016, 22:54

Gdy ten blok pojawi się w Internecie , to już 90% mieszkań będzie sprzedanych lub zarezerwowanych. Tak to działa.

maks

Postautor: maks » 04 lut 2016, 12:57

Lepiej chyba dzwonić niż czekać aż będą na stronie. Tamten bloczek trochę na uboczu a to plus.

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”