Ja dzisiaj wykłócałem się u 2 notariuszy o VAT i oni niestety naliczają a wykładnia jest inna. W przypadku taksy notarialnej maxymalnej można się kłócić ale po obniżce VAt wchodzi w taksę.
Ja zadzwoniłem na Ogrodową i pani mi policzyła ponad 2000zł na Zwierzynieckiej u Koćmy stargowałem na 1580.
Koszty przeniesieina własności mieszkania / koszty notariusza / formalności - Orlińskiego 12
-
-
Re: Koszty przeniesieina własności mieszkania / koszty notariusza / formalności - Orlińskiego 12
Ciekawe:
Centrum C 1200,-
Ten co spisywał na początku w Budimeksie - w avji 5 1800,-
W zwierzyńcu na przeciwko Wawelu 1870,- "w tym taksa 800,-"
Centrum C 1200,-
Ten co spisywał na początku w Budimeksie - w avji 5 1800,-
W zwierzyńcu na przeciwko Wawelu 1870,- "w tym taksa 800,-"
Ostatnio zmieniony 29 sie 2019, 20:42 przez renataszatkowska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Koszty przeniesieina własności mieszkania / koszty notariusza / formalności - Orlińskiego 12
Czy ja wiem, czy to Ciekawe. To raczej obserwacja jak dużo można, w imieniu prawa. A szkoda, bo przecież notariusz to taka powazana profesja.
Tak w skrócie, choć niektórzy już próbowali.
Jeżeli zakup bez HP i garażu to:
1. Koszty stałe (wykreslenie Roszczenia, założenie kw, wniosek o wpis własności) to 335 zl
2. Kolejny koszt ale już na zasadzie stawki maksymalnej to wynagrodzenie za zł. Wn.za pomocą systemu. Teleinformatycznego _ maksymalnie z VAT to 246 zł. Ale ale... np. Bx notariusz łaskawie pobiera 1,23 zł (no chyba że ktoś wygląda na szczególnie chętnego do płacenia, to może więcej, choć z tego co zauważyłam to raczej traktuje to jako wabik, że patrz jak tanio Panu Pani robię
)
3. Dalej taksa - wg. obliczeń w wyższych postach przytoczonych + pamiętać że to ma być Maks połowa z tego co wychodzi (jako że to umowa po umowie deweloperskiej). I po raz kolejny - ważna jest wartość sprzedaży (cena mieszkania) a nie jego wielkość. Kwota którą podałaś to np. mniej więcej maks.stawka przy zakupie mieszkania za 215.000,00 zł.
4. Ostatnia, moja ulubiona, pozycja kosztowa to wypisy. Maks. stawka za stronę to 6 zł +vat. To teraz 24 strony x 6 +VAT = 177 zł. Płacicie za 4 wypisy czyli 885 zł. Fajnie prawda
. (można się też załapać na zasponsorowanie piątego wypisu dla dewelopera, swego czasu nagminna praktyka, teraz chyba z tym lepiej jest, choć, co ciekawe na rachunku od notariusza Bx nie podają za ile odpisów pobrali opłatę...)
Rozwiązanie - umówić się na konkretną kwotę za całość imprezy.
Ciekawostka - nawet jak to zrobicie to możecie mieć 99% pewności, że jak przyjdzie do placenia to i tak powiedza Wam więcej i spróbuja wytłumaczyć to np. tym że przecież było coś tam dodatkowo podpisane i blablabla (z autopsji) - niestety większość ludzi przelyka ta gorzką pigułkę, bo jakże to się wykłucać w tak szanownej instytucji, hehe, i znowu stówka w plecy...
Rada - niema co się kłócić, wystarczy grzecznie okopać się na swoim stanowisku, działa.
Efekt - za mieszkanie o tej samej wartości, na tych samych warunkach i u tego samego notariusza znajomy zapłacił 1650 zł, ja 1150 zł.
Smutne, jednak prawdziwe.
Tak w skrócie, choć niektórzy już próbowali.
Jeżeli zakup bez HP i garażu to:
1. Koszty stałe (wykreslenie Roszczenia, założenie kw, wniosek o wpis własności) to 335 zl
2. Kolejny koszt ale już na zasadzie stawki maksymalnej to wynagrodzenie za zł. Wn.za pomocą systemu. Teleinformatycznego _ maksymalnie z VAT to 246 zł. Ale ale... np. Bx notariusz łaskawie pobiera 1,23 zł (no chyba że ktoś wygląda na szczególnie chętnego do płacenia, to może więcej, choć z tego co zauważyłam to raczej traktuje to jako wabik, że patrz jak tanio Panu Pani robię

3. Dalej taksa - wg. obliczeń w wyższych postach przytoczonych + pamiętać że to ma być Maks połowa z tego co wychodzi (jako że to umowa po umowie deweloperskiej). I po raz kolejny - ważna jest wartość sprzedaży (cena mieszkania) a nie jego wielkość. Kwota którą podałaś to np. mniej więcej maks.stawka przy zakupie mieszkania za 215.000,00 zł.
4. Ostatnia, moja ulubiona, pozycja kosztowa to wypisy. Maks. stawka za stronę to 6 zł +vat. To teraz 24 strony x 6 +VAT = 177 zł. Płacicie za 4 wypisy czyli 885 zł. Fajnie prawda

Rozwiązanie - umówić się na konkretną kwotę za całość imprezy.
Ciekawostka - nawet jak to zrobicie to możecie mieć 99% pewności, że jak przyjdzie do placenia to i tak powiedza Wam więcej i spróbuja wytłumaczyć to np. tym że przecież było coś tam dodatkowo podpisane i blablabla (z autopsji) - niestety większość ludzi przelyka ta gorzką pigułkę, bo jakże to się wykłucać w tak szanownej instytucji, hehe, i znowu stówka w plecy...
Rada - niema co się kłócić, wystarczy grzecznie okopać się na swoim stanowisku, działa.
Efekt - za mieszkanie o tej samej wartości, na tych samych warunkach i u tego samego notariusza znajomy zapłacił 1650 zł, ja 1150 zł.
Smutne, jednak prawdziwe.
-
To daj namiar na tego notariusza choć wątpie czy to zrobisz.
JacekSky pisze:Mała ciekawostka dla tych co mają Kredyt w Pekao S.A. żeby Bank wydał wam Dokumenty, które są potrzebne do notariusza musicie poprosić Budimex o przesłanie e-mailem 2 dokumentów tj.: PRAWOMOCNE POZWOLENIE NA UŻYTKOWANIE ( decyzja + prawomocność tej decyzji)
Jacek, dzięki za info.
A czy ktoś może wie, czy po podpisaniu aktu notarialnego jeden oryginał zostawiamy w PEKAO, czy wystarczy im ksero?
Nie prawda ... ja mam kredyt w Pekao a nic takiego nie wymagali 

w umowie kredytowej jest zapis, że te dokumenty są wymagane. Natomiast ciekawi mnie co z egzemplarzem aktu notarialnego - oryginał czy kopia
U mnie Pani sobie sama zrobila ksero aktu i mi oddala orginal
Małgorzatka pisze:Ciekawostka - nawet jak to zrobicie to możecie mieć 99% pewności, że jak przyjdzie do placenia to i tak powiedza Wam więcej i spróbuja wytłumaczyć to np. tym że przecież było coś tam dodatkowo podpisane i blablabla (z autopsji) - niestety większość ludzi przelyka ta gorzką pigułkę, bo jakże to się wykłucać w tak szanownej instytucji, hehe, i znowu stówka w plecy...
Potwierdzam. Nie zdawałem sobie tylko sprawy, że to taka powszechna praktyka...
A jak wygląda sprawa z wypisami aktów? Przez tel. dowiedziałem się, że będzie opłata 354 zł za 3 wypisy. Podobno Budimex płaci sobie sam za czwarty wypis. To może wystarczyłyby dwa ? - jeden dla siebie i jeden dla sądu...
Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”