Czy w naszym bloku potrzebna jest ochrona / ochroniarz? Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
toolpusher

Re: Czy w naszym bloku potrzebna jest ochrona / ochroniarz? Orlińskiego 12

Postautor: toolpusher » 01 mar 2018, 20:16

Ja proponuje jeszcze płot pod napięciem i 2 dobermany wkoło i osobistego ochroniarza bo w drodze do samochodu ktoś może nas napaść.
Ja nie wiem tak to wygląda jak w zombieland albo innym filmie.
Nie popadajmy w paranoję.
Jak ten pijany się dostanie bez klucza?

Małgorzatka

Postautor: Małgorzatka » 01 mar 2018, 20:50

Ja np. uważam, że w naszym bloku, chyba jako jedynym na orlinskiego i avii, ochrona ma i sens i funkcję. Więc w celach statystycznych, mogę poinformować że będę za utrzymaniem.

JacekSky

Postautor: JacekSky » 02 mar 2018, 0:07

toolpusher pisze:Ja proponuje jeszcze płot pod napięciem i 2 dobermany wkoło i osobistego ochroniarza bo w drodze do samochodu ktoś może nas napaść.
Ja nie wiem tak to wygląda jak w zombieland albo innym filmie.
Nie popadajmy w paranoję.
Jak ten pijany się dostanie bez klucza?

Impreza do znajomych. po imprezie, tak się mogą dostać. Tu chodzi o czas, reakcji jeżeli takie rzeczy zaczynają się dziać to Pan Stasiu szybciej się nawet po schodach na 7 piętro pojawi niż zgłoszenie przez telefon żeby np policja przyjechała.

Nikt tu nie popada w paranoję tylko analizuje, skoro wystarczy poświecić kilka chwila na czytanie tego co dzieje się w innych blokach obok nas.

Będzie zorganizowane spotkanie spółdzielni wiec pewnie przedyskutujemy to i zrobimy głosowanie. Dobrze że każdy z nas ma swoje zdanie :) różne punkty widzenia.

bartes

Postautor: bartes » 02 mar 2018, 9:53

"Ochrona" myślę, że z pewnością zostanie usunięta. Tak było w innych blokach, nie sądzę aby w 12-stce rozkład osób za i przeciw jakoś radykalnie odbiegał od średniej. Jeżeli o mnie chodzi to oczywiście uważam ją za kompletnie zbędną. Pomijając już wątpliwą skuteczność działań tych skądinąd miłych, starszych panów to nie uważam aby w ogóle było się przed czym "chronić". Od 6 lat mieszkam tuż obok naszego bloku, na 2PL 26. Żadnej ochrony tu nigdy nie było, raz na rok-dwa zdarzyło się, że ktoś coś pobazgrał, jakąś szybę rozbił czy drzwi uszkodził ale naprawienie takich incydentalnych uszkodzeń to koszt nieporównywalnie niższy od kosztu ochrony, która raczej przed takimi epizodami i tak bloku nie uchroni. Utrzymywanie "ochrony" więc jest skrajną niegospodarnością, na którą jak sądzę większość nie będzie sobie chciała pozwolić.

PaulinaAnna

Postautor: PaulinaAnna » 02 mar 2018, 11:33

Jesteście pewni, że obecnie ochrona w naszym bloku jest przez 24h? Niedawno byłam pod blokiem i Pan ochroniarz o 22 pojechał do domu, a nikt w zamian za niego nie przyszedł.
Ochrona to bardzo duży koszt...za duży wręcz. Obecnie mieszkam w bloku w którym ochrona była przez jakiś okres 24h, nie było jej w ogóle albo była po 12h. Szczerze mówiąc nie widziałam żadnej różnicy. Na pewno będzie to kwestia do przedyskutowania w pierwszej kolejności. Warto, żeby każdy się zastanowił nad tym wcześniej.

tywin

Postautor: tywin » 02 mar 2018, 13:02

bartes pisze:
tywin pisze:patrzac na to co sie dzieje w innych blokach na naszym osiedlu.

Co się dzieje?

Tutaj mozna poczytac -> viewtopic.php?f=57&t=2261

Co do pelnej ochrony za 140 tys, to faktycznie za duzo. Ale ochrona 8h dziennie miedzy 22, a 6 rano, nie brzmi zle. Nawet liczac po 13 zl za godzine, to wychodzi jakies 40 tys rocznie, 100 tys mniej.

Małgorzatka

Postautor: Małgorzatka » 02 mar 2018, 17:22

Proponuję poczytać uchwały wspólnoty i wszystko będziecie wiedzieć :) Choć zakładam, że oczywiście Wszyscy którzy się wypowiadali w temacie, już je przeczytali i wiedzą o czym rozmawiamy :)

Arkantos

Postautor: Arkantos » 06 mar 2018, 14:02

Witam,
Ochrona w naszym bloku absolutnie nie jest potrzebna, w niektórych blokach, gdzie nie ma ochrony praktycznie nic się nie dzieje, a jeśli wszyscy będziemy dbali o wspólne dobro to na pewno poradzimy sobie z każdą sytuacją. Poza tym koszty ochroniarza, które były wymienione to delikatnie mówiąc przegięcie.

JacekSky

Postautor: JacekSky » 09 mar 2018, 14:55

Hej,

Mała aktualizacja dla tych którzy nie czytali jeszcze e-kartoteka.pl

Aktualnie ochrona jest od 6-20 koszty to rok ok 81k miesiąc ok 6,7k uwzględniona w budżecie na 2018

Ochrona jest powołana od dnia 28.02.2018.

Co do dogadania się zęby było spokojnie, może być to kłopotliwe. Z tego co aktualnie udało mi się wypytać większości budowlańców to sporo mieszkań w naszym bloku będzie pod wynajem. Dlatego większość właścicieli którzy będą wynajmować będą chcieli pewnie ciąć koszty.

Pozdr,
Jacek

Obrazek

gucio

Postautor: gucio » 10 mar 2018, 0:53

ochrona od 6.00 do 20.00 ? ?
to chyba jakiś żart . . .
w jakim celu ochrona w dzień
najważniejsza jest noc i powinno być od
19.00 do 7.00

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”