Wentylacja w mieszkaniu a zamknięte okna - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
toolpusher

Re: Wentylacja w mieszkaniu a zamknięte okna - Orlińskiego 12

Postautor: toolpusher » 01 paź 2018, 13:54

Jeszce jedno. Ostatnio był monter co poprawia okna bo miałem przekoszone. I temat zeszedł na nawiewniki. Zaproponował mi wymianę nawiewników na inny model z regulacją. Regulacja jest pełna w zakresie a nie tylko otwórz zamknij. Cena u instalatora 80zł za sztukę. Przez firmę Ekoplast 130zł. Nawiewniki są podgumowane a więc bez przewiewów i cichsze.
Oczywiście przypominam, że nawiewników nie wolno zamykać całkowicie.
P.S.
Nie mam w tym interesu.

Arav

Postautor: Arav » 01 paź 2018, 13:55

Masz jakieś ich nazwy/link/cokolwiek konkretnego żeby to sobie obczaić?

toolpusher

Postautor: toolpusher » 01 paź 2018, 20:44

Nie wiem - podaje numer do montera: 793281184. Zadzwoń sobie i dopytaj o szczegóły.
Ale patrz ac na stronę producenta naszych okien:
ekoplast-krakow.pl/produkty/okna/akcesoria-i-dodatki/nawiewniki

chyba to jest model Inoto:
nawiewnik.pl/nawiewniki-sterowane-recznie-inoto

Ewelina1987

Postautor: Ewelina1987 » 08 paź 2018, 10:33

Arav pisze:Witam sasiadow,

zaczelo sie robic chlodniej wiec zaczalem zamykac na noc wszystkie okna. Niestety rano w mojej lazience czuc nieprzyjemny zapach jak z szamba... Czy u Was tez sie tak dzieje? Zauwazylem ze ma to bezposredni zwiazek z zamknieciem okien... nie wyobrazam sobie zeby przez cala zime miec uchylone okna na noc zeby sie pozbyc nieprzyjemnych zapachow w lazience. Zastanawiam sie czy wszystko jest ok z nasza wentylacja?

witam,
Mieszkam na Orlińskiego 10 i też mam taki sam problem, tylko że nieprzyjemny zapach kanalizacji wydobywa się z zabudowy geberitu.
oczywiście dzieje się tak jak sa wszystkie okna pozamykane , rozwaliliśmy już zabudowę wc nic tam nie cieknie a zapach nadal się wydobywa i nie wiemy skąd.
czy rozwiązałeś już może ten problem u siebie ? jeżeli tak to bardzo prosze podpowiedz mi co z tym można zrobić
z góry dzięki

Arav

Postautor: Arav » 08 paź 2018, 10:39

Nie rozwiazalem problemu bo bylo cieplo wiec zawsze mialem 1 okno rozszczelnione na noc. U mnie zapach pochodzi na 100% z wentylacji w lazience.

Zastanawiam sie nad zamontowaniem tych regulowanych nawietrznikow ale nie mialem jeszcze czasu sie zaglebic w temat i sprawdzic ktore beda dokladnie pasowaly do naszych okien.

Ewelina1987

Postautor: Ewelina1987 » 08 paź 2018, 12:40

Arav pisze:Nie rozwiazalem problemu bo bylo cieplo wiec zawsze mialem 1 okno rozszczelnione na noc. U mnie zapach pochodzi na 100% z wentylacji w lazience.

Zastanawiam sie nad zamontowaniem tych regulowanych nawietrznikow ale nie mialem jeszcze czasu sie zaglebic w temat i sprawdzic ktore beda dokladnie pasowaly do naszych okien.

U nas ewidentnie smierdzi z zabudowy geberitu. Teraz sprawdziliśmy z mezem czy wentylacja dobrze ciągnie i tak tez jest a dodam ze wywietrzniki mamy pozaklejane bo nie dalo sie siedziec przy otwartych biostrasznie wialo. Jeden tylko jest otwarty w kuchni. Z tego wszystkiego dzwoniłam do wspólnoty i jutro ma przyjsc pani z ktora spr czy na dachu nie jest zatkana wentylacja od kanalizacji.

Ewelina1987

Postautor: Ewelina1987 » 11 paź 2018, 22:37

Arav pisze:Nie rozwiazalem problemu bo bylo cieplo wiec zawsze mialem 1 okno rozszczelnione na noc. U mnie zapach pochodzi na 100% z wentylacji w lazience.

Witam.
Jezeli smierdzi w Twoim mieszkaniu z wentylacji to sprawdz rury z pionu od kanalizacji które wychodza na dach bloku. U nas okazalo sie ze zle sa wyprowadzone rury i zamiast "rura wchodzic w rure " to sie omijały i nie bylo odpowiedniej wentylacji.
Zglos ten problem do wspolnoty i oni wyjda na dach i sprawdza czy rury sa ok.

Pozdrawiam.

Maciek93

Postautor: Maciek93 » 24 paź 2018, 10:44

Poradził sobie ktos w jakis sprytny sposób z naszymi nawiewnikami? Bo halas i chlod to jest jakas masakra...

tywin

Postautor: tywin » 24 paź 2018, 18:24

U mnie wczoraj i dzisiaj tak wialo przez wywietrzniki, ze kupilem w leroy merlin gabke za 3,40 zl. Pocialem ja w paski i wlozylem do wywietrznika, troche pomoglo :roll:
Załączniki
IMG_20181024_135122.jpg
IMG_20181024_135122.jpg (73 KiB) Przejrzano 5770 razy
IMG_20181024_135211.jpg
IMG_20181024_135211.jpg (74.93 KiB) Przejrzano 5770 razy

TomTom

Postautor: TomTom » 26 paź 2018, 12:53

Jak to mówią "nie znam się ale chętnie się wypowiem" :)

Zmniejszając przepływ powietrza przez nawiewniki powodujesz sytuację w której wentylacja nie ma skąd zaciągnąć powietrza i wywołuje ciąg wsteczny z kanału pochłaniacza kuchennego lub z toalety i mamy w mieszkaniu zapachy zamiast świeżego powietrza (ktoś pisał na forum o nieprzyjemnym zapachu z Geberita).

Uważam, że lepszym pomysłem jest ograniczenie ciągu w kratkach wentylacyjnych w łazience i kuchn. Tym sposobem ograniczymy napływ zimnego powietrza z zewnątrz i nie tracimy tyle ciepła. Oczywiście nie można też przesadzać i zatrzymywać cyrkulacji powietrza.
Ktoś może się odnieść do mojej teorii?

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”