Odbiory mieszkań od dewelopera i ich terminy - Orlińskiego 12 (vademecum)

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
karmor

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera i ich terminy - Orlińskiego 12 (vademecum)

Postautor: karmor » 08 lut 2018, 0:34

bialy pisze:Dzięki za informacje. Mnie odbiór czeka za tydzień i mam nadzieje, że pójdzie również sprawnie i bez większych problemów. Mam również pytanie czy odbierałeś mieszkanie sam czy z kimś kto zajmuje się odbiorami mieszkań ? Jaki czas na poprawki, czyli parapet, rysy dał sobie budimex?

Odbierałem bez specjalistycznej ekipy do odbioru mieszkań. Zajeło to nam (3 osoby) ok 1,5h żeby dokładnie wszystko posprawdzać, pomierzyć itp. Jeżeli nie ma się za bardzo wiedzy na ten temat to lepiej odebrać z jakąś ekipą budowlaną.
Mówili o ok 2 tyg na szybę, a parapet zewnętrzny trochę dłużej (ale nie dopytywałem dokładnie).

toolpusher

Postautor: toolpusher » 08 lut 2018, 23:04

OK dzięki wszystkim za relację. Ja dopiero 19 lutego.

nikolaus

Postautor: nikolaus » 09 lut 2018, 15:13

Mieszkanie odebrane, praktycznie bez żadnych zastrzeżeń - dosłownie 4 usterki z kategorii mikro rysa na parapecie widoczna pod światło - piony, poziomy itd. niemal idealnie (było kilka odchyłów ale w normie).

Odbiów na bazie listy z usterek opisanych na forach (m.in z innych budynków O/Avia) + standardowe pomiary płaszczyzn i kątów, instalacji itd.
Całośc z pomocą budowlańca, który będzie zajmował się wykończeniówką - moim zdaniem to w zupełnośći wystarczy.

Pan z Budimexu, inspektor i kierownik budowy - mili, uprzejmi i pomocni w sprawdzaniu - zero problemów (być może dlatego że nie było się do czego przyczepić). Całość z papierami, zajeła ciut ponad godzinę. Z tego co mówili O12 ma już przekazane klucze do ponad 50 mieszkań + 2 nieodebrane mieszkania - jak twierdzili, ktoś nie odebrał z przyczyn błachych, raczej co by zyskać na czasie.

P.S. orientowałem się wcześniej odnośnie sprawdzania "energetyki" (dzwoniłem do kilku firm). Pomiar termowizyjny podobno nie ma sensu, bo nikt nie przygotuje warunków (trzeba nagrzać do odp. temp. i utrzymać ten stan min półtorej doby) a jeśli nawet coś wyjdzie to musiało by być wbrew certyfikatowi energetycznemu i tu trzeba uprawnień żeby to podważyć (droga sprawa), podobnie z pomiarem powierzchni (robiłem tylko sam poglądowo, bez geodety).

Powodzenia!

Arav

Postautor: Arav » 09 lut 2018, 16:43

Alez ten nasz blok jest udany! :)

Maciek93

Postautor: Maciek93 » 10 lut 2018, 10:34

Hej :)

Może ktoś polecić jakąś fajną ekipę do pomocy w sprawdzeniu mieszkania? Niestety te które były polecane na forum maja już pozajmowane terminy na 16 lutego :( Interesuje mnie głównie co dana ekipa sprawdza oraz ile biorą.

Może być priv lub mail: lis.maciej.93@gmail.com

Z góry dzięki :)

PaulinaAnna

Postautor: PaulinaAnna » 12 lut 2018, 10:56

Cześć :)
U nas także mieszkanie odebrane w piątek - zgłoszone drobne usterki stolarki okiennej na zewnątrz (głównie zabrudzenia) oraz porysowany parapet w jednym miejscu, regulacja klamki w drzwiach wejściowych. Brak jednego kąta prostego, ale odpuściliśmy w zamian za materiały budowlane - nie chcieliśmy czekać z tak drobną sprawą miesiąc. Ogólnie odbiór odbywał się w przyjemnej atmosferze, zmieściliśmy się w przewidzianym czasie. Reasumując - klucze odebrane :D
Będąc podczas weekendu w mieszkaniu słyszałam, że u któregoś z sąsiadów prace idą pełną parą :)

Arav

Postautor: Arav » 12 lut 2018, 11:11

Mam takie pytanko: czy u Was tez domofon sie tak straszliwie drze? Czy udalo sie komus go przyciszyc?

limonka

Postautor: limonka » 13 lut 2018, 13:18

Arav - taaa.... tak się drze. Ale jeszcze nie wczytywałam się w instrukcję obsługi.

Ktoś prosił o numer do hydraulika ? pan Michał - pracuje w firmie, która robiła hydraulikę w tym budynku więc może mieć zdjęcia instalacji w naszych mieszkaniach przed wylewką;) polecam. U mnie już wszystkie poprawki zrobione :D 512-724-424.

Przyznawać się kto już robi panele ?:D

Wielka prośba - jeśli ktoś będzie już mieszkał to proszę wywieście wielką kartkę na holu :D bo przyznam się szczerze dużo prac robię w niedziele i jestem świadoma tego że niesie się to po bloku. A jak będę wiedziała, że już ktoś mieszka to nie będe hałasować ;D

toolpusher

Postautor: toolpusher » 13 lut 2018, 18:52

I ukończył Bóg w siódmym dniu dzieło swoje, które uczynił, i odpoczął dnia siódmego od wszelkiego dzieła, które uczynił.

Niedziela dniem wolnym od pracy.

Simona

Postautor: Simona » 13 lut 2018, 22:03

limonka pisze:Na umówioną godzinę przychodzi przedstawiciel nieruchomości oraz wykonawcy (u mnie był jeszcze IN). Następuje spisanie liczników, dokładne poinformowanie gdzie jest co i przekazanie kluczy do każdej ze skrzynek, drzwi wejściowych, nowych do zamka (do aktywacji po remoncie ;)), instrukcję obsługi mieszkania, zasady działania domofonów itd. + prezent od bx. W protokole wpisuje się uwagi (u mnie bezusterkowo). Można od razu wypełnić wniosek do Tauronu. Przedstawiciel BX przekazuje głowice do kaloryferów, maskownice na zawiasy w oknach, zostawiają próg do drzwi wejściowych :)

Do momentu podpisania umowy przeniesienia własności (BX będzie dzwonił w tej sprawie i ustalał termin spotkania z notariuszem) płacimy czynsz 5,90 zł * powierzchnia mieszkania, + media. Później ma być taniej. Miejsce parkingowe 165 zł brutto, miejsce na zew. 24,60 zł , 5 zł/m2 komórka lokatorska. Zgodnie z fakturą którą otrzymamy (kiedyś). + media.

Kto ma kredyt niech nie zapomni wysłać skan protokołu odbioru do banku :D - taka ciekawostka o której zapomniałam :D:D

Dlaczego trzeba wysłać do banku skan protokołu odbioru? Co im to daje? Myślałam ze do banku to dopiero po odbiorze aktu notarialnego.

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”