Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
jasiek

Re: Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Postautor: jasiek » 05 lis 2018, 15:07

Zgodnie z przepisami nie można takich miejsc utworzyć że względu na zbyt bliskie położenie okien od chodnika. Przerabialismy to w naszej wspólnocie. Dlatego.jest droga pożarowa bo Bx wykorzystał każdy cm ziemi na maksa.

JacekSky

Postautor: JacekSky » 05 lis 2018, 15:45

Witam,

Jako ze jestem "zresocjalizowanym" kierowca, który już przestał parkować w ogóle przy bloku.

Kilka podsumowań :P

Po pierwsze zawsze da się zaparkować na dużym parkingu kwestia ustalenia planu działania  Zawsze jakoś udaj się parkować blisko na początku parkingu :P

Po drugie wiem że z spora częścią mieszkańców nie da się wygrać w kwestii parkowania przed blokiem. Ostatnio miałem problem z dotarciem do śmietnika przez chodnik bo oczywiście chodnik cały zawalony samochodami i w zasadzie to już mnie doprowadziło do frustracji wiec rozumiem w 100 %jak osoby które maja miejsce postojowe w garażu się irytują ze musza wyjeżdżać na 5 razy.

Mam propozycje :P bo obawiam się ze do wprowadzenia strefy, przegłosowania wszystkiego itp. Jeszcze trochę poczekamy. Zakupić naklejki takie duże pamiętam były kiedyś takie naklejki z napisem „karny K***S za złe parkowanie” kupić takie naklejki i naklejać delikwentom. Oczywiście nie z ty tekstem bo jest to dość ordynarny tekst ale np. naklejka z zakazem parkowania i podpisem „za złe parkowanie – Zanim zaparkujesz następnym razem licz się z naklejka na szybie”

Wiem ze brzmi ta propozycja kuriozalnie ale sam problem w zasadzie taki jest…

Pozdr,
Jacek

olga

Postautor: olga » 06 lis 2018, 22:06

TomTom pisze:
Rafalkrk pisze:Najlepiej na chodniku zaparkować, przecież kobieta z wózkiem może przejechać ulica

W przypadku utworzenia strefy zamieszkanie jestem jak najbardziej za tym żeby na chodniku wyznaczyć miejsca do parkowania - w końcu pieszy będzie mógł poruszać się całą szerokością drogi i będzie miał bezwzględne pierwszeństwo przed innymi uczestnikami ruchu. Chodnik w przypadku strefy jest zupełnie zbędny. Mam nadzieję że nie jestem jedynym który tak myśli, w końcu utworzenie strefy musi mieć też jakieś plusy a nie tylko zakazy i ograniczenia... Czyż nie?
Rozwiązujmy problemy zamiast je tworzyć! :)

Chyba sobie żartujesz. Nie po to robimy strefę, żeby wyznaczac kolejne miejsca parkingowe, ale żeby można było się poruszać po terenie Wspólnoty. Jeśli lubisz parkować sobie na chodniku to zachęcam do zaparkowania na chodniku wzdłuż Orlińskiego - jeden delikwent ostatnio skończył bez lusterka bo przejeżdżające drogą auto elegancko mu je wyrwało.

Orlinskiego122018

Postautor: Orlinskiego122018 » 06 lis 2018, 23:58

TomTom pisze:
Rafalkrk pisze:Najlepiej na chodniku zaparkować, przecież kobieta z wózkiem może przejechać ulica

W przypadku utworzenia strefy zamieszkanie jestem jak najbardziej za tym żeby na chodniku wyznaczyć miejsca do parkowania - w końcu pieszy będzie mógł poruszać się całą szerokością drogi i będzie miał bezwzględne pierwszeństwo przed innymi uczestnikami ruchu. Chodnik w przypadku strefy jest zupełnie zbędny. Mam nadzieję że nie jestem jedynym który tak myśli, w końcu utworzenie strefy musi mieć też jakieś plusy a nie tylko zakazy i ograniczenia... Czyż nie?

Istnieją jeszcze 2 miejsca do kupienia zewnętrzne.
Przy zakupie mieszkania na większości osiedli w Krakowie jak nie kupisz swojego miejsca to nie masz gdzie parkować.
Tutaj miasto zrobiło mam przysługę i powstało wiele dodatkowych miejsc do parkowania przy ulicy Orlińskiego.
Więc jeśli chcesz mieć auto i sobie wygodnie parkować pod blokiem to sobie kup miejsce
Myślisz że ludzie co kupili sobie miejsca to sraja kasa i chcieli ją po prostu wyrzucić? Szanujmy się wszyscy, a nie uttudniajmy.

Kobieta z wózkiem ma ryzykować i jechać drogą. Co za brak odpowiedzialności! Niech sobie puści dziecko i gra na drodze w piłkę! Przecież jaki to problem! Brak wyobraźni!!!!

Zresztą parkowanie i zastawienie drogi pożarowej budzi dodatkowe pytania:

Kto ponosi odpowiedzialnośc w razie pożaru i straż nie będzie mogła dojechać ze względu na zastawienie drogi pożarowej?

Kto ponosi odpowiedzialność jeżeli staż pożarna wladuje nam mandat za to że droga pozarowa nie jest przejezdna

kasiak

Postautor: kasiak » 07 lis 2018, 9:14

Orlinskiego122018 pisze:
TomTom pisze:

Istnieją jeszcze 2 miejsca do kupienia zewnętrzne.
Przy zakupie mieszkania na większości osiedli w Krakowie jak nie kupisz swojego miejsca to nie masz gdzie parkować.
Tutaj miasto zrobiło mam przysługę i powstało wiele dodatkowych miejsc do parkowania przy ulicy Orlińskiego.
Więc jeśli chcesz mieć auto i sobie wygodnie parkować pod blokiem to sobie kup miejsce
Myślisz że ludzie co kupili sobie miejsca to sraja kasa i chcieli ją po prostu wyrzucić? Szanujmy się wszyscy, a nie uttudniajmy.

Kobieta z wózkiem ma ryzykować i jechać drogą. Co za brak odpowiedzialności! Niech sobie puści dziecko i gra na drodze w piłkę! Przecież jaki to problem! Brak wyobraźni!!!!

Zresztą parkowanie i zastawienie drogi pożarowej budzi dodatkowe pytania:

Kto ponosi odpowiedzialnośc w razie pożaru i straż nie będzie mogła dojechać ze względu na zastawienie drogi pożarowej?

Kto ponosi odpowiedzialność jeżeli staż pożarna wladuje nam mandat za to że droga pozarowa nie jest przejezdna

Niestety odpowiedzialność ponosi wspólnota i dopóki nie wprowadzimy strefy zamieszkania, w razie pożaru będziemy mogli mieć pretensje tylko do siebie że Straż nie ugasiła pożaru, rozmiary zniszczeń są większe niż gdyby np. mieli dostęp do hydrantu i drogi. Na pewno będzie się to wiązało również z trudnościami w wypłacie odszkodowania od ubezpieczyciela etc.

Podobnie sytuacja będzie wyglądać np. z kolizjami drogowymi czy w przypadku gdy dojdzie do wypadku z udziałem pieszych (dzieci) o czym wspomniano wyżej.

Proszę wyobrazić sobie tego typu sytuacje które można mnożyć, tak naprawdę strefa to nie kwestia parkowania pojazdów ale przede wszystkim bezpieczeństwa i komfortu życia wszystkich mieszkańców.

TomTom

Postautor: TomTom » 08 lis 2018, 13:24

Po to tworzy się strefę zamieszkanie żeby pieszy nie musiał chodzić chodnikiem, Uważasz że to problem? W takim razie może nie ma sensu tworzyć strefy zamieszkania a jedynie strefę ruchu. Podkreślę jeszcze raz - rozwiązujmy problemy zamiast je tworzyć.

Temat tablic rejestracyjnych pozostawię bez komentarza. Jednak polecam maść na pewną tylną część ciała - widać że piecze.

I piszę to jako kierowca, który ani razu nie zaparkował w niedozwolonym miejscu ani w miejscu które utrudnia przejazd. Po prostu mam swoje sprawy i nie wciskam nosa wszędzie gdzie się da.

Rafalkrk

Postautor: Rafalkrk » 08 lis 2018, 14:56

Właśnie widać jak nie wciskasz nosa w nie swoje sprawy. Chodnik jest dla pieszych a nie dla aut i koniec kropka nic gościu nie zmienisz a co do maści to dobrze się posmaruj bo może bolec faktycznie. Polecam kupić miejsce w garażu a nie stawać gdzie popadnie koniec. Nie pozdaawiam cie tomtom ananasie

bialy

Postautor: bialy » 08 lis 2018, 17:56

TomTom pisze:

Utworzenie dodatkowych miejsc na chodniku utrudnia wyjazd/wjazd do garażu. Przykład z ubiegłego tygodnia: 3 auta zaparkowane na chodniku i Octavia w kombi na miejscu parkingowych i niestety ledwo co dało się przejechać (szurnięte lusterko). Co by było gdybym miał SUVa lub coś większego? Rozumiem, że możesz teraz sobie z boku zaparkować na chodniku i wydaje Ci się, że wystarczy miejsca do przejechania dla innych bo np. na miejscach wyznaczonych stoją małe auta. Natomiast gdy coś dłuższego parkuje na miejscu do tego wyznaczonym to wtedy jest problem. I teraz pytanie czy to jest wina tego parkujacego w miejscu wyznaczonym czy tego kto zaparkował sobie na chodniku. Gdyby była możliwość zrobienia parkingu na chodniku to myślę, że sam deweloper by się ogarnął i je tam wstawił, a później sprzedał. Może tego nie zrobił ze względu na problemy z wyjazdem z garażu, a także hydrantem oraz dostępem śmieciarki. I nie zgodzę się z Tobą, że osoby chcący strefy tworzą problemy. Teraz jest już problem, gdyż te osoby parkujące na chodniku powodują utrudnienia. Piszesz, że chcesz rozwiązać problem. Słucham teraz jak chcesz to rozwiązać jak w moim przypadku? Na parkingu stoi kombi lub coś dłuższego a na chodniku również coś jest zaparkowane. Co ja wtedy mam zrobić? Dzwonić na policję, straż miejską?

kasiak

Postautor: kasiak » 08 lis 2018, 18:01

bialy pisze:
TomTom pisze:

Utworzenie dodatkowych miejsc na chodniku utrudnia wyjazd/wjazd do garażu. Przykład z ubiegłego tygodnia: 3 auta zaparkowane na chodniku i Octavia w kombi na miejscu parkingowych i niestety ledwo co dało się przejechać (szurnięte lusterko). Co by było gdybym miał SUVa lub coś większego? Rozumiem, że możesz teraz sobie z boku zaparkować na chodniku i wydaje Ci się, że wystarczy miejsca do przejechania dla innych bo np. na miejscach wyznaczonych stoją małe auta. Natomiast gdy coś dłuższego parkuje na miejscu do tego wyznaczonym to wtedy jest problem. I teraz pytanie czy to jest wina tego parkujacego w miejscu wyznaczonym czy tego kto zaparkował sobie na chodniku. Gdyby była możliwość zrobienia parkingu na chodniku to myślę, że sam deweloper by się ogarnął i je tam wstawił, a później sprzedał. Może tego nie zrobił ze względu na problemy z wyjazdem z garażu, a także hydrantem oraz dostępem śmieciarki. I nie zgodzę się z Tobą, że osoby chcący strefy tworzą problemy. Teraz jest już problem, gdyż te osoby parkujące na chodniku powodują utrudnienia. Piszesz, że chcesz rozwiązać problem. Słucham teraz jak chcesz to rozwiązać jak w moim przypadku? Na parkingu stoi kombi lub coś dłuższego a na chodniku również coś jest zaparkowane. Co ja wtedy mam zrobić? Dzwonić na policję, straż miejską?

W tej sytuacji i tak nikt nie przyjedzie, bo to droga prywatna.

bialy

Postautor: bialy » 08 lis 2018, 18:04

Tak, wiem. Czekam teraz na radę od TomToma. Jestem bardzo ciekaw bo może rzeczywiście jest z tego wyjście.

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”