Czy ktoś już dostał z sądu list o wpisie do KW.
Bo widzę że 9 lutego zaczął się proces wyodrębniania mieszkań i jest już w sumie 82 wpisy. Widać że to dość sprawnie idzie nawet.
Wpis do księgi wieczystej - czy ktoś już dostał list z sądu - Orlińskiego 12
-
Re: Wpis do księgi wieczystej - czy ktoś już dostał list z sądu - Orlińskiego 12
Część
Czy ja po podpisaniu przeniesienia własności powinienem gdzies znosić jakieś dokumenty (np. Do sądu) żeby mieć wpis do księgi czy mam po prostu czekać na jakieś informacje od sądu/budimexu?
Dzieki
Czy ja po podpisaniu przeniesienia własności powinienem gdzies znosić jakieś dokumenty (np. Do sądu) żeby mieć wpis do księgi czy mam po prostu czekać na jakieś informacje od sądu/budimexu?
Dzieki
Re: Wpis do księgi wieczystej - czy ktoś już dostał list z sądu - Orlińskiego 12
Maciek: wszystko zalezy od tego jak sie umowiles z notariuszem
toolpusher pisze:Czy ktoś już dostał z sądu list o wpisie do KW.
Bo widzę że 9 lutego zaczął się proces wyodrębniania mieszkań i jest już w sumie 82 wpisy. Widać że to dość sprawnie idzie nawet.
Podpowiedz proszę w jaki sposób można to sprawdzic.Jestem z O10 i we wrześniu załatwilismy przepisanie własności na nas, do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy żadnego listu z sądu a bank już od nas żąda dokumentu.
Hej,
Wchodzisz tutaj:
przegladarka-ekw.ms.gov.pl/eukw_prz/KsiegiWieczyste/wyszukiwanieKW
Wpisujesz dane z księgi wieczystej, która masz w akcie który dostałeś u notariusza.
U nas aktualnie są tylko „Roszczenia” wiec wyodrębnienia nie ma jeszcze żadnego.
Pogrzebałem trochę w księgach wieczystych i znalazłem wpisy innych mieszkańców Avia 3 Orlinskiego 10 xD
Dzięki temu dowiedziałem się ze nie ma chyba żadnej reguły
co do terminu wpisów niektóre są po 2 miesiącach niektóre po kilku miesiącach
np: roszczenie było 2017-08-07 a wyodrębnienie i ostateczny wpis w księgach wieczystych nastąpił 2018-03-19
albo ten :roszczenie było 2017-07-20 a wyodrębnienie i ostateczny wpis w księgach wieczystych nastąpił 2017-12-05
Pozdr,
J
Wchodzisz tutaj:
przegladarka-ekw.ms.gov.pl/eukw_prz/KsiegiWieczyste/wyszukiwanieKW
Wpisujesz dane z księgi wieczystej, która masz w akcie który dostałeś u notariusza.
U nas aktualnie są tylko „Roszczenia” wiec wyodrębnienia nie ma jeszcze żadnego.
Pogrzebałem trochę w księgach wieczystych i znalazłem wpisy innych mieszkańców Avia 3 Orlinskiego 10 xD
Dzięki temu dowiedziałem się ze nie ma chyba żadnej reguły

np: roszczenie było 2017-08-07 a wyodrębnienie i ostateczny wpis w księgach wieczystych nastąpił 2018-03-19
albo ten :roszczenie było 2017-07-20 a wyodrębnienie i ostateczny wpis w księgach wieczystych nastąpił 2017-12-05
Pozdr,
J
-
Dzwoniłem do sądu Kraków Podgórze Wydział Ksiąg Wieczystych i miła Pani poinformowała mnie że proces trwa do około 9 m-cy od momentu zgłoszenia w przypadku mieszkań deweloperskich. Dziękuje i życzę miłego dnia kredytobiorcom.
Po sąsiedzku (Orlińskiego 10) mogę napisać, że 12 września 2017 podpisałam akt notarialny, wpis do ksiąg był dokonany 22 marca 2018 a zawiadomienie listownie otrzymałam 5 kwietnia. Notariusz sam załatwiał wpis do księgi.
jak ktoś czeka na jakieś listy z sądu z wydziału ksiąg wieczystych to może się czasem nie doczekać np. ja wczoraj dostałem od Pani roznoszącej listy z sądu list który był zaadresowany na moje imie i nazwisko i mój adres na Avii a w środku był cały wypis na Pana który mieszka na Orlińskiego 3. (na szczęście mu zaniosłem, ale pewnie nie każdemu by się chciało). Profilaktycznie zadzwoniłem do sądu do tego działu żeby mieli świadomość swoich pomyłek. Jak ktoś coś chce sobie sprawdzić to można też na stronie sądu krakow-podgorze.sr.gov.pl/?c=mdTresc-cmPokaz-312
Hej,
Własnie przeglądałem księgi wieczyste Online i z tego widzę istnieją już wydzielone księgi dla 37 mieszkań. Nie idzie to nr mieszkań tylko nr wpływu wniosku do Sądu Ja mam 57 z 110 Wniosków a mieszkanie jedno z ostatnich wiec powinno być niebawem ;]
Własnie przeglądałem księgi wieczyste Online i z tego widzę istnieją już wydzielone księgi dla 37 mieszkań. Nie idzie to nr mieszkań tylko nr wpływu wniosku do Sądu Ja mam 57 z 110 Wniosków a mieszkanie jedno z ostatnich wiec powinno być niebawem ;]
-
JacekSky pisze:Hej,
To naprawdę dobra informacja

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”