Przygotowania do budowy inwestycji Orlińskiego 12 w Czyżynach

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ragar

Przygotowania do budowy inwestycji Orlińskiego 12 w Czyżynach

Postautor: ragar » 26 gru 2015, 1:46

Zdaje się, że w krakowskich Czyżynach rusza już budowa Orlińskiego 12, czyli kolejnego budynku powstającego w ramach projektu nowe Czyżyny od dewelopera Budimex. Będzie on miał nieco inną formę od pozostałych, a także znajdzie się nieco na uboczu, chyba najbliżej ulicy Medweckiego :) Sami zobaczcie, a więcej pod powyższym linkiem :arrow:

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Żółwik

Re: Przygotowania do budowy inwestycji Orlińskiego 12 w Czyżynach

Postautor: Żółwik » 26 gru 2015, 19:06

Jak dla mnie, przyszłego lokatora O4 to trochę smutna wiadomość. Po obejrzeniu rzutu 3d całego osiedla po cichu miałem nadzieję, że O12 będzie wielopoziomowym garażem. Wskazywała na to: inna bryła budynku niż wcześniejsze budynki oraz umiejscowienie budynku z boku osiedla tuż przy nowo powstałej drodze wyjazdowej.

Co do ceny mieszkań w tym budynku, to moim zdaniem będzie wyższa niż dla budynku ostatnio oddanego do sprzedaży. Argumenty to niska konstrukcja - 6-7 piętrowa, max 2 klatki schodowe,widoki z okien na południe i zachód nie przysłonięte innymi blokami budowanymi przez Budimex. Jeśli ktoś chce uniknąć ciasnoty wewnątrz osiedla to od czasu O4 będzie to najlepsza oferta. Z tej lokalizacji najbliżej będzie też do komunikacji tramwajowej. Mieszkania bez względu na ostateczną cenę rozejdą się jak ciepłe bułeczki :)

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 27 gru 2015, 12:37

Przesadzasz z tym bez względu na cenę. Rozejdą się jeśli cena będzie atrakcyjna.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2016, 22:13 przez ngy16687, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 27 gru 2015, 14:07

Nie doprecyzowałem co miałem na myśli pisząc "bez względu na cenę". Będzie to cześć nieogrodzona o niższym standardzie niż Avia. Każdy blok Budimex oferuje do sprzedaży trochę drożej. Patrząc na atuty tego położenia i bloku ceny będą pewnie na poziomie od 4600-5100 zł/m2 Dużo wyższej ceny Budimex nie może zaoferować bo oferta nie będzie wtedy konkurencyjna z podobnymi mieszkaniami w Nowej Hucie u innych developerów. Drogie miejsca parkingowe i komórki lokatorskie muszą iść w parze z niską ceną metra mieszkania.

Po tej cenie co napisałem wyżej nie będzie problemu z chętnymi do kupna, bez względu na zagęszczenie budynków czy brak miejsc postojowych lub drogi garaż podziemny. Pożyjemy zobaczymy czy to się sprawdziło.

iti

Postautor: iti » 27 gru 2015, 17:45

@Żółwik, bardzo dużo powodów podałeś tego, dlaczego w tym miejscu nie powstanie parking wielopoziomowy, tylko mieszkania ;) No i faktycznie polityka miała być taka Budimexu, że każdy kolejny etap miał kosztować trochę więcej, więc tak pewnie byłoby i w tym przypadku. I podane przez Ciebie ceny, ciągle wydają się być bardzo konkurencyjne, jasne, że w Krakowie można już w podobnych pieniądzach coś kupić, tylko w jakich lokalizacjach :?: :) A ja sobie cały czas tłumaczę, że jednak Czyżyny nie są złe pod tym względem...

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 27 gru 2015, 18:51

@iti też uważam że lokalizacja Orlińskiego/Avia to dobry wybór na własne M. Blisko do centrum Krakowa, blisko do centrum starej Huty, do której mam sentyment z dzieciństwa. Cena zakupu atrakcyjna. Dlatego czekamy na nasze mieszkania i zostaniemy sąsiadami. Nikt nie kupuje mieszkania z przymusu :)

michal.d

Postautor: michal.d » 09 sty 2016, 19:11

Na stronie dewelopera nie ma jeszcze mieszkań, a bardzo interesują mnie rzuty

ATM

Postautor: ATM » 09 sty 2016, 19:38

Nie wiem jak to się odbywało w przypadku innych bloków ale my na O4 kupowaliśmy mieszkania już na etapie dziury w ziemi. Tak więc istnieje prawdopodobieństwo (nie wiem jak duże) że będzie to blok przeznaczony na mieszkania dla młodych małżeństw bez własnego M na start.. tak jest w przypadku inwestycji na ulicy Polonijnej (powstały tam 3 bloki..2 z b. dużą ilością mieszkań oraz 1 do dyspozycji miasta).
Może niebawem pojawią się jakieś oficjalne informacje :)

Nowy

Postautor: Nowy » 09 sty 2016, 21:06

Raczej nie spodziewałbym się tu jakichś zaskakujących rozwiązań, chyba nie w przypadku wszystkich inwestycji sprzedaż rozpoczynała się wraz z rozpoczęciem kopania dziury :) Jeśli @michal.d jesteś zainteresowany mieszkaniem tam, to skontaktuj się z kimś z biura Budimexu, albo najlepiej z kimś spotkaj się tam osobiście. Mam wrażenie, że rezerwacje zaczynają się tam czasem jeszcze nieco przed pojawieniem się oficjalnej informacji na stronie, a wiadomo, że kto pierwszy, ten ma większy wybór. Raczej sobie odpowiedz najpierw na pytanie jaki metraż, ile pokoi, jaka wystawa i jakie piętro Cię interesują i rezerwuj jak tylko będziesz szansa, a później będziesz miał kilka dni na przemyślenie sprawy. A jak coś, to idź z kimś i rezerwujcie dwa albo i więcej ;)

michal.d

Postautor: michal.d » 16 sty 2016, 23:18

@Nowy ja już czekam na swoje M w O1. Chociaż ciekawe jakie będą rzuty w O12. Swoją drogą AVIA/Orlińskiego mają w mojej opinii jedne z najsensowniejszych rozkładów w Krakowie

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”