Miejsca postojowe zewnętrzne pod budynkiem Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ragar

Miejsca postojowe zewnętrzne pod budynkiem Orlińskiego 12

Postautor: ragar » 09 paź 2016, 15:21

Poprawcie mnie, jeśli to nieprawda, ale słyszałem, że pod budynkiem Orlińskiego 12 niemal w ogóle nie będzie zewnętrznych miejsc postojowych, a dokładniej, to chyba ze trzy mają być i to w zasadzie już nie do kupienia. Czy to prawda, może ktoś to potwierdzić. Czyli mieszkańcom zostają tylko miejsca postojowe w garażu podziemnym, a wiadomo, że choć wygodne, to i nietanie. W takim razie jaki będzie ogólny współczynnik miejsc postojowych w tym budynku, orientuje się ktoś? Albo czy można kupić dla niego miejsca postojowe na dużym parkingu za Orlińskiego 4? Jak to wygląda?

Zbyniu

Re: Miejsca postojowe zewnętrzne pod budynkiem Orlińskiego 12

Postautor: Zbyniu » 09 paź 2016, 15:41

Miejsce parkingowe możesz sobie kupić przy O4 na tym dużym parkingu

paula

Postautor: paula » 09 paź 2016, 22:18

Jeśli chodzi o O12 - niestety dostępne są tylko miejsca podziemne :?

krzysztof1

Postautor: krzysztof1 » 27 paź 2016, 14:44

Myślę ,że jedynym rozwiązaniem jest aby na terenie motodromu powstała jakaś inwestycja komercyjna z dużym parkingiem i możliwością korzystania z niego poza godzinami jego funkcjonowania . Mnie osobiście marzą się biurowce lub osiedlowe centrum handlowo rekreacyjne z dużym parkingiem. Park ze względu postępowań zwrotowych nie powstanie, natomiast najgorszym rozwiązaniem byłyby kolejne bloki mieszkalne. Park w dłuższej perspektywie generowałby głównie problemy(brak oświetlenia, połamane ławki, pijani młodzieńcy, obawa przed wieczornym przejściem przez teren parku itd.).Zresztą zgodnie ze studium teren ten przeznaczony jest właśnie pod usługi komercyjne i takim też był w unieważnionym przez WSA planie miejscowym. A ponadto może dzięki temu doczekalibyśmy się przystanku autobusowego i bezpośredniego wjazdu na ten(być może/mam nadzieję) parking ogólnodostępny.

sand

Postautor: sand » 27 paź 2016, 23:42

Nie wierzę w to co własnie przeczytalem. W tak gestej zabudowie marzą Ci sie jeszcze biurowce? Ostatni skrawek terenu, ktory mozna wykorzystac na odrobinę zieleni chciałbyś wybetonowac bo park bedzie sprawial problemy? Dzięki takim pomyslom zabudowa Nowych Czyzyn wyglada jak wyglada.

krzysztof1

Postautor: krzysztof1 » 28 paź 2016, 0:54

marzy mi się ogólnodostępny parking,a bez funkcji handlowo-usługowej nie powstanie.Wg Ciebie lepsze będą bloki?Ze względu na zwroty wywłaszczonych nieruchomości park nie powstanie ,jestem realistą i nie wierzę że miasto wykupi teren(mysle ze ok 15 mln) od prywatnych właścicieli aby urządzić nam park.Ponadto miasto powinno przeznaczyć srodki na przedszkole,szkołę,przychodnię zdrowia, Dodatkowo takie roszczenia(w przypadku realizacji parku) byłyby zgłaszane przez mieszkańców każdego nowego bądź starego bloku (dlaczego oni mają a my nie)

jerry

Postautor: jerry » 08 mar 2017, 12:16

Ciekawa sprawa z tymi miejscami w O12 - z planów, które widziałem wychodzi tam chyba współczynnik w okolicy 0.4, a przecież nie Budimex nie mógł dostać pozwolenia na budowę w takiej sytuacji.

Handlowcy na dzień dobry mówią, że "jedyna pewna" opcja to miejsce w garażu podziemnym przemilczając fakt, że powinny być przecież jakieś dodatkowe miejsca - np. na ogólnym parkingu przy O4 lub teoretycznie przy dawnym pasie startowym. Po dopytaniu "jak to jest z tym wsþółczynnikiem" mówią - owszem będą pewno też dodatkowe miejsca, ala na tą chwilę jedyna pewna opcja to parking podziemny... :) Podobnie jak z tymi trzema miejscami przy O12 są jakieś blizej niekreślone zasady "przyznawania" któremu mieszkaniu z O12 BĘDZIE przysługiwać MOŻLIWOŚĆ zakupienia (!sic) miejsca bądź nie.

Mieszkania są już ponoć wszystkie sprzedane, miejsca naziemne jeszcze nie są sprzedawane - więc miejsca naziemne albo są już nieoficjalnie "obiecane" albo nas ktoś przysłowiowo robi w... Czy to jest w ogóle legalne? Po co w takim razie taki współczynnik miejsc postojowych skoro kupić (te naziemne) mogą "tylko Ci wybrani"... przez BUDIMEX??

ragar

Postautor: ragar » 09 mar 2017, 13:55

Podbijam temat, może ktoś kojarzy, jaki miał być współczynnik miejsc postojowych dla inwestycji Orlińskiego 12 Budimexu, ale ten zapisany w dokumentach, na podstawie których dostali pozwolenie na budowę, bo jakoś też nie mogę doliczyć się tam miejsc postojowych naziemnych :)

szt

Postautor: szt » 09 mar 2017, 14:05

Bx rozliczył współczynnik 0,67 dla całej inwestycji Avia+Orlińskiego. Uwzględnili w nim miejsca planowane na pasie startowym i parking przy O4.

iti

Postautor: iti » 09 mar 2017, 15:45

No właśnie co do tego nie jestem przekonany, bo ostatnio słyszałem, że Budimex chciał coś tam wynegocjować z miastem odnośnie liczby miejsc parkingowych i argumentował, że przecież na niektórych inwestycjach w Czyżynach współczynnik był wyższy niż wymagany. A miasto na to nie przystało, właśnie dlatego, że każdy budynek był rozpatrywany jako osobny projekt, z osobnymi pozwoleniami i współczynnikami. To w tej sytuacji nie wiem, jak jest w rzeczywistości. Może pozwolenie na budowę zawiera takie informacje i trzeba by do niego dotrzeć, żeby się przekonać.

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”