Pozdrawiam
Zebranie wspólnoty / wyniki finansowe wspólnoty - Avia 8
Zebranie wspólnoty / wyniki finansowe wspólnoty - Avia 8
Witam, pewnie większość odebrała już listy od naszego zarządcy, w których były dokumenty dotyczące daty zebrania oraz wyniki finansowe Naszej Wspólnoty. Jestem ciekawa Waszych opinii na temat danych tam zawartych, wykonania planu, sprawozdania, stawek, rozliczenia mediów i innych wniosków. Czy będziecie brać udział w zebraniu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Zebranie wspólnoty / wyniki finansowe wspólnoty - Avia 8
Jestem pewien, że jest jeden dość duży błąd w uchwale nr 3. Patrząc na tylko dwie pozycje - uchwała nr 3 i plan na 2019 - widać, że błąd się wkradł i pomylili stawki za garaż i za części wspólne (3,50 / 4,20), co niesłusznie zwiększyłoby opłaty.
Parę rzeczy mnie poza tym zastanawia, na przykład dlaczego:
1) wzrasta zaliczka co/cwu skoro faktyczne koszty wyniosły ok. 60% pobranych zaliczek
2) wzrasta zaliczka na c.o., skoro w okresie 20.08.2018-31.12.2018 koszt wyniósł mniej za GJ, a zaliczki mają być naliczane zgodnie ze średnim zużyciem z ostatniego okresu rozliczeniowego?
3) spada zaliczka za podgrzanie wody, skoro wynikowa stawka w okresie 20.08.2018-31.12.2018 wyniosła więcej, a zaliczki mają być naliczane zgodnie ze średnim zużyciem z ostatniego okresu rozliczeniowego?
4) dlaczego na 2019 nie ma zaliczki na wywóz odpadów budowlanych? wliczona w odpady komunalne?
Przy czym zaznaczam bezwstydnie, że nie miałem wcześniej wiele do czynienia z takimi tematami, więc być może są to sprawy oczywiste. Będę więc tym bardziej wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia
Parę rzeczy mnie poza tym zastanawia, na przykład dlaczego:
1) wzrasta zaliczka co/cwu skoro faktyczne koszty wyniosły ok. 60% pobranych zaliczek
2) wzrasta zaliczka na c.o., skoro w okresie 20.08.2018-31.12.2018 koszt wyniósł mniej za GJ, a zaliczki mają być naliczane zgodnie ze średnim zużyciem z ostatniego okresu rozliczeniowego?
3) spada zaliczka za podgrzanie wody, skoro wynikowa stawka w okresie 20.08.2018-31.12.2018 wyniosła więcej, a zaliczki mają być naliczane zgodnie ze średnim zużyciem z ostatniego okresu rozliczeniowego?
4) dlaczego na 2019 nie ma zaliczki na wywóz odpadów budowlanych? wliczona w odpady komunalne?
Przy czym zaznaczam bezwstydnie, że nie miałem wcześniej wiele do czynienia z takimi tematami, więc być może są to sprawy oczywiste. Będę więc tym bardziej wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia
mnw pisze:Jestem pewien, że jest jeden dość duży błąd w uchwale nr 3. Patrząc na tylko dwie pozycje - uchwała nr 3 i plan na 2019 - widać, że błąd się wkradł i pomylili stawki za garaż i za części wspólne (3,50 / 4,20), co niesłusznie zwiększyłoby opłaty.
Napisałem maila do zarządcy, na spotkaniu będzie poprawna wersja.
Dobry wieczór wszystkim,
Co sądzicie o proponowanych stawkach opłat na ten rok, ujętych w uchwale w sprawie przyjęcia rocznego planu gospodarczego zarządu nieruchomością wspólną (...)?
Z tego, co widzę, większość cen idzie w górę co mnie dziwi, gdyż mówiono mi, iż w momencie zawiązania się wspólnoty opłaty spadną.
1) opłata stała za c.o. i c.w.u. = 0,63 zł/m2 -> 1 zł/m2
2) zaliczka na centralne ogrzewanie = 1,5 zł/m2 -> 57 zł/GJ (tu nie wiem do końca, jak rozumieć te gigadżule)
3) zaliczka na odpady i najem pojemników = teraz opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi to 0,45 zł/m2, ma być 5zł/m3 (??)
4) zaliczka na utrzymanie części wspólnych (u mnie aż 43% całego czynszu) - 3,36 zł/m2 -> 3,5 zł/m2
Fajnie, że usunęliśmy ochronę i wreszcie odeszło z rachunku te parę stówek, ale przy takich podwyżkach (+ planowanym funduszu remontowym...) niedługo opłaty z powrotem znajdą się na tym samym poziomie.
Dajcie proszę znać, co myślicie.
Pozdrawiam
Co sądzicie o proponowanych stawkach opłat na ten rok, ujętych w uchwale w sprawie przyjęcia rocznego planu gospodarczego zarządu nieruchomością wspólną (...)?
Z tego, co widzę, większość cen idzie w górę co mnie dziwi, gdyż mówiono mi, iż w momencie zawiązania się wspólnoty opłaty spadną.
1) opłata stała za c.o. i c.w.u. = 0,63 zł/m2 -> 1 zł/m2
2) zaliczka na centralne ogrzewanie = 1,5 zł/m2 -> 57 zł/GJ (tu nie wiem do końca, jak rozumieć te gigadżule)
3) zaliczka na odpady i najem pojemników = teraz opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi to 0,45 zł/m2, ma być 5zł/m3 (??)
4) zaliczka na utrzymanie części wspólnych (u mnie aż 43% całego czynszu) - 3,36 zł/m2 -> 3,5 zł/m2
Fajnie, że usunęliśmy ochronę i wreszcie odeszło z rachunku te parę stówek, ale przy takich podwyżkach (+ planowanym funduszu remontowym...) niedługo opłaty z powrotem znajdą się na tym samym poziomie.
Dajcie proszę znać, co myślicie.
Pozdrawiam
Co myslimy... ano myslimy ze jako wspolnota na zebraniu dalismy dupy!
Pare osob zaczelo rozmowe na temat oplaty za utrzymanie czesci wspolnych ale wiekszosc chyba miala dosc spotkania i dyskusja tak szybko jak sie zaczela tak samo szybko sie skonczyla... wniosek z tego taki ze wiekszosci nie interesuje obnizenie tej skladowej czynszu- a zaznaczam ze tak wyskoka oplata za czesci wspolne to tylko Avia 8 posiada, a wyjasnienua Pani od zarzadcy byly po prostu smieszne... no ale skoro MY jako wspolnota sie na to zgodzilismy .....
Pare osob zaczelo rozmowe na temat oplaty za utrzymanie czesci wspolnych ale wiekszosc chyba miala dosc spotkania i dyskusja tak szybko jak sie zaczela tak samo szybko sie skonczyla... wniosek z tego taki ze wiekszosci nie interesuje obnizenie tej skladowej czynszu- a zaznaczam ze tak wyskoka oplata za czesci wspolne to tylko Avia 8 posiada, a wyjasnienua Pani od zarzadcy byly po prostu smieszne... no ale skoro MY jako wspolnota sie na to zgodzilismy .....
Jeśli ktoś jeszcze nie oddał głosu na Strefę Zamieszkania to proszę głosować - brakuje zaledwie 9 głosów.
EDIT: Jeśli nie macie jeszcze głosowania to mail do zarządcy powinien załatwić sprawę.
EDIT: Jeśli nie macie jeszcze głosowania to mail do zarządcy powinien załatwić sprawę.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2019, 10:27 przez mik, łącznie zmieniany 1 raz.
Macie mozluwosc oddania glosu? Ja w e-kartotece nie posiadam.
pawel4991 pisze:Macie mozluwosc oddania glosu? Ja w e-kartotece nie posiadam.
Nie wiem jak to jest u Was. Wyślij maila do zarządcy. Może przy okazji się zorientujesz na czyt stoi temat w Waszej wspólnocie.
Kiedyś mi odpisali tak: "Jeżeli chodzi o udział Wspólnoty w głosowaniu w sprawie strefy zamieszkania to Zarządca oddał swój głos w tej sprawie."
Oczywiście, że daliśmy dupy jako wspólnota, a w tym również ja
mając na uwadze, że pracuje w podobnej branży . Niestety z racji natłoku pracy nie zdążyłam się przygotować na zebranie. Natomiast aktualnie zaczęłam korespondencję z zarządcą, bo krótko mówiąc robią nas w bambuko. Nie wiem czy zlecaja roboty "znajomym" czy nie chce się im szukać korzystniejszych ofert. Oczywiście nie mam nic przeciwko zleceniu po znajomości pod warunkiem, że nie mają z tego zysku w wysokości 100 %. Patrząc na jedną z pozycji np. Przegląd kominowy, u nas około 70 kominów, ( chyba ze sie myle to mnie poprawcie) wychodzi około 40 zł za komin, gdzie u mnie płacimy około 20 zł. Przegląd elektryczny robi się z tego co wiem raz na 5 lat a podobno był robiony (Pomijam fakt, że miesiąc się z nimi przepychalam przy odbiorze mieszkania bo nie chcieli mi pokazać protokołu, do dzisiaj go nie widzialam). Przegląd wind 450 miesięcznie od windy, ja płacę 150- śmiech na sali. Jest bardzo dużo niewyjaśnionych kwestii !!!!! Także korespondencja będzie trwać długo 
Wróć do „Avia 8 (etap VIII) - forum mieszkańców budynku”