Zebranie wspólnoty / wyniki finansowe wspólnoty - Avia 8

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 8 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
Kapi

Zebranie wspólnoty / wyniki finansowe wspólnoty - Avia 8

Postautor: Kapi » 17 lut 2019, 18:04

Witam, pewnie większość odebrała już listy od naszego zarządcy, w których były dokumenty dotyczące daty zebrania oraz wyniki finansowe Naszej Wspólnoty. Jestem ciekawa Waszych opinii na temat danych tam zawartych, wykonania planu, sprawozdania, stawek, rozliczenia mediów i innych wniosków. Czy będziecie brać udział w zebraniu?

Pozdrawiam :)

mnw

Re: Zebranie wspólnoty / wyniki finansowe wspólnoty - Avia 8

Postautor: mnw » 21 lut 2019, 21:22

Jestem pewien, że jest jeden dość duży błąd w uchwale nr 3. Patrząc na tylko dwie pozycje - uchwała nr 3 i plan na 2019 - widać, że błąd się wkradł i pomylili stawki za garaż i za części wspólne (3,50 / 4,20), co niesłusznie zwiększyłoby opłaty.

Parę rzeczy mnie poza tym zastanawia, na przykład dlaczego:
1) wzrasta zaliczka co/cwu skoro faktyczne koszty wyniosły ok. 60% pobranych zaliczek
2) wzrasta zaliczka na c.o., skoro w okresie 20.08.2018-31.12.2018 koszt wyniósł mniej za GJ, a zaliczki mają być naliczane zgodnie ze średnim zużyciem z ostatniego okresu rozliczeniowego?
3) spada zaliczka za podgrzanie wody, skoro wynikowa stawka w okresie 20.08.2018-31.12.2018 wyniosła więcej, a zaliczki mają być naliczane zgodnie ze średnim zużyciem z ostatniego okresu rozliczeniowego?
4) dlaczego na 2019 nie ma zaliczki na wywóz odpadów budowlanych? wliczona w odpady komunalne?

Przy czym zaznaczam bezwstydnie, że nie miałem wcześniej wiele do czynienia z takimi tematami, więc być może są to sprawy oczywiste. Będę więc tym bardziej wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia :)

Edik

Postautor: Edik » 26 lut 2019, 21:28

mnw pisze:Jestem pewien, że jest jeden dość duży błąd w uchwale nr 3. Patrząc na tylko dwie pozycje - uchwała nr 3 i plan na 2019 - widać, że błąd się wkradł i pomylili stawki za garaż i za części wspólne (3,50 / 4,20), co niesłusznie zwiększyłoby opłaty.

Napisałem maila do zarządcy, na spotkaniu będzie poprawna wersja.

Foster

Postautor: Foster » 04 kwie 2019, 22:59

Dobry wieczór wszystkim,

Co sądzicie o proponowanych stawkach opłat na ten rok, ujętych w uchwale w sprawie przyjęcia rocznego planu gospodarczego zarządu nieruchomością wspólną (...)?

Z tego, co widzę, większość cen idzie w górę co mnie dziwi, gdyż mówiono mi, iż w momencie zawiązania się wspólnoty opłaty spadną.

1) opłata stała za c.o. i c.w.u. = 0,63 zł/m2 -> 1 zł/m2
2) zaliczka na centralne ogrzewanie = 1,5 zł/m2 -> 57 zł/GJ (tu nie wiem do końca, jak rozumieć te gigadżule)
3) zaliczka na odpady i najem pojemników = teraz opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi to 0,45 zł/m2, ma być 5zł/m3 (??)
4) zaliczka na utrzymanie części wspólnych (u mnie aż 43% całego czynszu) - 3,36 zł/m2 -> 3,5 zł/m2

Fajnie, że usunęliśmy ochronę i wreszcie odeszło z rachunku te parę stówek, ale przy takich podwyżkach (+ planowanym funduszu remontowym...) niedługo opłaty z powrotem znajdą się na tym samym poziomie. :evil: :evil: :evil:

Dajcie proszę znać, co myślicie.

Pozdrawiam

Abiakto

Postautor: Abiakto » 07 kwie 2019, 23:01

Co myslimy... ano myslimy ze jako wspolnota na zebraniu dalismy dupy!
Pare osob zaczelo rozmowe na temat oplaty za utrzymanie czesci wspolnych ale wiekszosc chyba miala dosc spotkania i dyskusja tak szybko jak sie zaczela tak samo szybko sie skonczyla... wniosek z tego taki ze wiekszosci nie interesuje obnizenie tej skladowej czynszu- a zaznaczam ze tak wyskoka oplata za czesci wspolne to tylko Avia 8 posiada, a wyjasnienua Pani od zarzadcy byly po prostu smieszne... no ale skoro MY jako wspolnota sie na to zgodzilismy .....

mik

Postautor: mik » 10 kwie 2019, 7:46

Jeśli ktoś jeszcze nie oddał głosu na Strefę Zamieszkania to proszę głosować - brakuje zaledwie 9 głosów.

EDIT: Jeśli nie macie jeszcze głosowania to mail do zarządcy powinien załatwić sprawę.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2019, 10:27 przez mik, łącznie zmieniany 1 raz.

pawel4991

Postautor: pawel4991 » 10 kwie 2019, 9:47

Macie mozluwosc oddania glosu? Ja w e-kartotece nie posiadam.

mik

Postautor: mik » 10 kwie 2019, 10:28

pawel4991 pisze:Macie mozluwosc oddania glosu? Ja w e-kartotece nie posiadam.

Nie wiem jak to jest u Was. Wyślij maila do zarządcy. Może przy okazji się zorientujesz na czyt stoi temat w Waszej wspólnocie.

Edik

Postautor: Edik » 10 kwie 2019, 22:57

Kiedyś mi odpisali tak: "Jeżeli chodzi o udział Wspólnoty w głosowaniu w sprawie strefy zamieszkania to Zarządca oddał swój głos w tej sprawie."

Kapi

Postautor: Kapi » 14 kwie 2019, 21:44

Oczywiście, że daliśmy dupy jako wspólnota, a w tym również ja :cry: mając na uwadze, że pracuje w podobnej branży . Niestety z racji natłoku pracy nie zdążyłam się przygotować na zebranie. Natomiast aktualnie zaczęłam korespondencję z zarządcą, bo krótko mówiąc robią nas w bambuko. Nie wiem czy zlecaja roboty "znajomym" czy nie chce się im szukać korzystniejszych ofert. Oczywiście nie mam nic przeciwko zleceniu po znajomości pod warunkiem, że nie mają z tego zysku w wysokości 100 %. Patrząc na jedną z pozycji np. Przegląd kominowy, u nas około 70 kominów, ( chyba ze sie myle to mnie poprawcie) wychodzi około 40 zł za komin, gdzie u mnie płacimy około 20 zł. Przegląd elektryczny robi się z tego co wiem raz na 5 lat a podobno był robiony (Pomijam fakt, że miesiąc się z nimi przepychalam przy odbiorze mieszkania bo nie chcieli mi pokazać protokołu, do dzisiaj go nie widzialam). Przegląd wind 450 miesięcznie od windy, ja płacę 150- śmiech na sali. Jest bardzo dużo niewyjaśnionych kwestii !!!!! Także korespondencja będzie trwać długo :(

Wróć do „Avia 8 (etap VIII) - forum mieszkańców budynku”