W związku z pandemią i odwołaniem spotkania, które miało się odbyć tydzień temu i z naganianiem ze strony zarządcy o głosowanie... Poza tym forum nie bardzo widzę jak jako wspólnota możemy się ze sobą porozumieć a przecież chyba powinniśmy.
Co sądzicie o tych uchwałach?
-przyjęcia rocznego sprawozdania z działalności Zarządcy, w tym sprawozdania finansowego, za okres od 01.01.2019 r. do 31.12.2019 r.
-udzielenia absolutorium Zarządcy za działalność w roku 2019.
-przyjęcia rocznego planu gospodarczego zarządu nieruchomością wspólną oraz ustalenia wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną w roku 2020
-gromadzenia środków na wymianę wodomierzy, zaworów ZWU i CWU oraz legalizację ciepłomierzy
-ustalenia stawki na fundusz remontowy
-waloryzacji wynagrodzenia Zarządcy nieruchomości
Ja tylko dodam, że podobnie jak w tamtym roku tak tym razem były błędy w pierwszej wersji sprawozdania co stawia pod znakiem zapytania poprawność całości i sposób jego opracowywania.
Nie dość, że koszty od tego roku już wzrosły mi o ponad 100zł miesięcznie, to tutaj kolejne dodatkowe dochodzą... cała oszczędność z rezygnacji z ochrony praktycznie zostanie zjedzona w ten sposób.
Uchwały z powołanego zebrania wspólnoty mieszkaniowej - Avia 8
Re: Uchwały z powołanego zebrania wspólnoty mieszkaniowej - Avia 8
Aktualne opłaty wzrosły, bo średnie zużycie wody zostało dodane do czynszu. Przez to też wzrosły opłaty za wywóz śmieci - opłata jest zależna od średniego zużycia z pozycji zimna woda/kanalizacja. Dodatkowo w tym roku ma być zmiana opłat za wywóz śmieci, zobaczymy jak to wyjdzie.
Co do błędów, to widziałem, że 23.03 wysłali maila z informacją:
"Z uwagi, że w sprawozdanie, nad którym Państwo głosujecie wkradły się błędy zmuszeni zostaliśmy do wycofania wszystkich uchwał z głosowania. Prosimy o zapoznanie się z przesłanymi dokumentami i ponowne oddanie głosów."
Co do zaliczek itp. to zastanawiałem się czy 15% więcej na sprzątanie/odśnieżanie wynika z nowej umowy z firmą sprzątającą. Chociaż aż tak to mnie nie boli, bo wiadomo - minimalna stawka w górę, ceny w górę, więc wiem czym to jest spowodowane.
Ogólnie większe zastrzeżenia mam tylko do ostatniej uchwały - coroczna waloryzacja dla zarządcy o wskaźnik inflacji. Taka podwyżka nie powinna być "na zawsze cokolwiek by się nie działo" i nie powinna opierać się o inflację, bo inflacja nie zawsze (a raczej bym powiedział rzadko) idzie w parze z podwyżkami w konkretnym sektorze prywatnym. Wg mnie w ustaleniu kwoty podwyżki bardziej pomocna będzie np. średnia stawka dla zarządcy za m^2 w Krakowie.
Co do błędów, to widziałem, że 23.03 wysłali maila z informacją:
"Z uwagi, że w sprawozdanie, nad którym Państwo głosujecie wkradły się błędy zmuszeni zostaliśmy do wycofania wszystkich uchwał z głosowania. Prosimy o zapoznanie się z przesłanymi dokumentami i ponowne oddanie głosów."
Co do zaliczek itp. to zastanawiałem się czy 15% więcej na sprzątanie/odśnieżanie wynika z nowej umowy z firmą sprzątającą. Chociaż aż tak to mnie nie boli, bo wiadomo - minimalna stawka w górę, ceny w górę, więc wiem czym to jest spowodowane.
Ogólnie większe zastrzeżenia mam tylko do ostatniej uchwały - coroczna waloryzacja dla zarządcy o wskaźnik inflacji. Taka podwyżka nie powinna być "na zawsze cokolwiek by się nie działo" i nie powinna opierać się o inflację, bo inflacja nie zawsze (a raczej bym powiedział rzadko) idzie w parze z podwyżkami w konkretnym sektorze prywatnym. Wg mnie w ustaleniu kwoty podwyżki bardziej pomocna będzie np. średnia stawka dla zarządcy za m^2 w Krakowie.
Wróć do „Avia 8 (etap VIII) - forum mieszkańców budynku”