MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO OBSZARU „CZYŻYNY – REJON ULICY GALICYJSKIEJ”.
Ciekawa sprawa z tym terenem zielonym

Całość pod linkiem https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=81887
Fragmenty dyskusji:
"Gość V – p. /.../*
Dzień dobry, /.../*, Arge Nieruchomości...
...Trzecia sprawa to jest teren zieleni publicznej czy zieleni ZP.3 bodajże, jeśli chodzi o, ZP.2, Tak? Czy ZP.1? Już nie pamiętam. To jest ten jedyny fragment zielony, który mówimy tutaj na projekcie planu. Na pewno też byśmy wnioskowali, żeby ten teren nie był przeznaczony w taki sposób w tym momencie w projekcie planu. Raz, że to też nie jest zgodne ze Studium tak literalnie, bo ten cały tern nie miał aż tak szczegółowych, oczywiście w Studium wyznaczeń, natomiast w tym momencie to jest jeden czy drugi teren, który ma już narzucone wprost zakaz zabudowy, tak? Więc na pewno tutaj jest to dla nas na sprzeciw...
Główny projektant planu, Biuro Planowania Przestrzennego – p. B. Faber
Teraz może o tym terenie ZP.2. To jest teren wyznaczony w planie obowiązującym pod plac, plac, który ma kontynuację w obowiązującym planie, ale już poza granicami obszaru, którym jest objęty tego planu sporządzanego, w związku z tym naturalną rzeczą było, że mógł zostać albo plac, albo zieleń. Wydawało się nam, że zieleń jest bardziej racjonalna, jest to zieleń publiczna, do wykupu, czyli celu publicznego. Jeżeli plan zostanie w tym kształcie, jeżeli zostanie uchwalony i stanie się prawem miejscowym, będziecie mogli Państwo wystąpić o wykup. Powiem tak, nie jeden telefon odebrałam od zainteresowanych kupnem mieszkania w tym obszarze z pytaniem czy tam będzie jakaś zieleń i co będę miała przed oknami, to jest ten… Ale oczywiście Państwo złożycie uwagę a Prezydent będzie to rozpatrywał.
"Gość V – p. /.../*
Ja rozumiem, przepraszam, że najlepiej mieć zieleń u sąsiada, a nie u siebie, tak.
Ale proszę Pana, to są Państwa inwestycje, bo to jest na Państwa gruntach, to jest Państwa mieszkaniówka.
Gość V – p. /.../*
Absolutnie nie, to jest LC Corp generalnie.
Dobrze, być może, że się mylę, nie chcę tutaj dyskutować."