Jaki kredyt na kupno mieszkania w Centralna Park od LC Corp?

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
sidney

Re: Jaki kredyt na kupno mieszkania w Centralna Park od LC Corp?

Postautor: sidney » 03 mar 2016, 19:58

misstrout pisze:
pawelo pisze:
misstrout pisze:Ja mam przyznane MDM ale nie słyszałam nic o wymaganych konkretnych terminach dla transz.

A dostalas decyzje finansowa czy juz przyznali Ci kredyt i mozesz placic transze? I w jakim banku masz jesli mozna wiedziec? :)

Pisałam wyżej jak u mnie jest :) Detale wolałabym omówić na priv :)

Cześć!
Jestem w analogicznej sytuacji. Odrzucenie wniosku kredytowego z dopłatą mdm ze względu na brak daty wpłaty ostatniej transzy obejmującej dopłatę z programu.
Jestem bardzo ciekawy jak mistrzu sobie poradziłeś z obejściem tego obostrzenia. Jeśli jest to możliwe i będziesz tak uprzejmy to proszę Cię o kontakt na email: ...
ps. z informacji które posiadam wynika, że w tożsamej sytuacji znajduje się przynajmniej 5 klientów. Lc chcąc zaradzić problemowi, wystawia oświadczenia zawierające datę wpłaty ostatniej transzy. Jednak dla banków (np PKO BP i PKO SA) nie jest to wiążący dokument. Domagają się aneksu do aktu notarialnego zawierającego przedmiotową datę.
Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie.
Osobiście jestem zszokowany takim podejściem dewelopera. Z pewnością zdaje sobie sprawę, 70% klientów będzie wnioskowało o dopłatę mdm, jednakże nie uzyskają jej z powodów formalnego błędu dewelopera.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
3 maj Cie się
Ostatnio zmieniony 08 mar 2016, 19:17 przez sidney, łącznie zmieniany 2 razy.

misstrout

Postautor: misstrout » 04 mar 2016, 14:50

sidney pisze:Cześć!
Jestem w analogicznej sytuacji. Odrzucenie wniosku kredytowego z dopłatą mdm ze względu na brak daty wpłaty ostatniej transzy obejmującej dopłatę z programu.
Jestem bardzo ciekawy jak mistrzu sobie poradziłeś z obejściem tego obostrzenia. Jeśli jest to możliwe i będziesz tak uprzejmy to proszę Cię o kontakt na email:...
ps. z informacji które posiadam wynika, że w tożsamej sytuacji znajduje się przynajmniej 5 klientów. Lc chcąc zaradzić problemowi, wystawia oświadczenia zawierające datę wpłaty ostatniej transzy. Jednak dla banków (np PKO BP i PKO SA) nie jest to wiążący dokument. Domagają się aneksu do aktu notarialnego zawierającego przedmiotową datę.
Osobiście jestem zszokowany takim podejściem dewelopera. Z pewnością zdaje sobie sprawę, 70% klientów będzie wnioskowało o dopłatę mdm, jednakże nie uzyskają jej z powodów formalnego błędu dewelopera.
3 maj Cie się

Sidney usuń adres z posta, już Ci wysłałam maila :)

sidney

Postautor: sidney » 04 mar 2016, 18:06

misstrout pisze:
sidney pisze:Cześć!
Jestem bardzo ciekawy jak mistrzu sobie poradziłeś z obejściem tego obostrzenia. Jeśli jest to możliwe i będziesz tak uprzejmy to proszę Cię o kontakt na email:...
3 maj Cie się

Sidney usuń adres z posta, już Ci wysłałam maila :)

Dzięki za odpowiedź. Powiem Ci... czapki z głów. Ja się zabezpieczam składając wnioski kredytowe w opcjach bez mdm. Tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiam

misstrout

Postautor: misstrout » 04 mar 2016, 18:40

sidney pisze:
Dzięki za odpowiedź. Powiem Ci... czapki z głów. Ja się zabezpieczam składając wnioski kredytowe w opcjach bez mdm. Tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiam

Teraz to w ogóle jest gorzej z MDM bo są limity roczne. Ja stawałam na rzęsach, żeby złożyć wszystkie papiery jeszcze w grudniu.

sidney

Postautor: sidney » 07 mar 2016, 19:10

misstrout pisze:
kustosz pisze:Zależy jak na to spojrzeć, w niektórych sytuacjach to warunek podpisania umowy kredytowej.

Wiem, tak jest w moim przypadku ale to głównie LC na tym traci bo później dostanie środki. Ja tylko siedzę jak na szpilkach bo chciałabym mieć już to za sobą.

Cześć sąsiedzi ;)
Czy posiadacie aktualne informacje w kwestii przepisania pozwolenia na budowę ?
Czuje pismo nosem z banku, odnośnie spełnienia tego warunku przez dewelopera.

kustosz

Postautor: kustosz » 08 mar 2016, 12:48

sidney pisze:Cześć sąsiedzi ;)

też czekam z niecierpliwością na ten dokument, bo sporo bez niego kłopotów...

misstrout

Postautor: misstrout » 08 mar 2016, 14:04

sidney pisze:Cześć sąsiedzi ;)

Ja poprosiłam o oświadczenie od dewelopera. Dostałam dokument określający datę przepisania na 15 kwietnia. Ale kto wie czy ten termin zostanie dochowany...

kustosz

Postautor: kustosz » 08 mar 2016, 14:07

misstrout pisze:
sidney pisze:Ja poprosiłam o oświadczenie od dewelopera. Dostałam dokument określający datę przepisania na 15 kwietnia. Ale kto wie czy ten termin zostanie dochowany...

15 kwietnia?? to jakieś jaja...miała być max do końca marca. Dalej pewnie nic nie wiedzą w tym temacie, a decyzja czeka nieprzeniesiona chyba od listopada.

misstrout

Postautor: misstrout » 08 mar 2016, 16:57

kustosz pisze:15 kwietnia?? to jakieś jaja...miała być max do końca marca. Dalej pewnie nic nie wiedzą w tym temacie, a decyzja czeka nieprzeniesiona chyba od listopada.

Chętnie bym się zwróciła w tej sprawie do wydziału architektury ale niestety dla nich nie jesteśmy "stroną" :(

sidney

Postautor: sidney » 08 mar 2016, 19:32

misstrout pisze:
kustosz pisze:15 kwietnia?? to jakieś jaja...miała być max do końca marca. Dalej pewnie nic nie wiedzą w tym temacie, a decyzja czeka nieprzeniesiona chyba od listopada.

Chętnie bym się zwróciła w tej sprawie do wydziału architektury ale niestety dla nich nie jesteśmy "stroną" :(

Cześć sąsiedzi :)
hmmm widzę że jest nas więcej, co jednej strony mnie cieszy a z drugiej niepokoi ;) Napisałem do LC email z prośbą o opisanie sprawy.
Jak jutro znajdę chwilę to spróbuje zadzwonić do WUiA. Może czegoś się dowiem.
Na dzień dzisiejszy jest to mocno niepokojące. Z tego co wiem, wniosek o "Przeniesienie pozwolenia na budowę na rzecz innego inwestora." został złożony w połowie listopada. Zgodnie z "art. 35 i 36 Kodeksu postępowania administracyjnego" procedura powinna trwać max 2 miesiące. Przynajmniej ja tak interpretuje przytoczone art 35 i 36 (link do art.: https://uglukow.bip.lubelskie.pl/upload ... art_36.pdf).
Co o tym myślicie? Może ktoś z Was ma aktualne informacje od LC?

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”