Nowe inwestycje w otoczeniu Centralna Park w Krakowie

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Wrona

Re: Nowe inwestycje w otoczeniu Centralna Park w Krakowie

Postautor: Wrona » 16 paź 2016, 19:04

ja ci nie odpowiem na to pytanie. Musisz pytać w urzędzie miasta

Wrona

Postautor: Wrona » 25 paź 2016, 8:24

Dowiedziałem się że działka nr 337 okalająca inwestycję LC Corp należy do spółki Arge Nieruchomości czyli ten sam właściciel co ma działkę na wschód od Hali Expo.
Obrazek

abcd

Postautor: abcd » 25 paź 2016, 8:59

Ciekawa informacja. Sprawdziłam ich stronę. Budują głównie biurowce, hotele i planują na Kamińskiego jakieś ogromne centrum handlowe.
Nie jest to zła informacja, bo lepiej mieć np. biurowiec niż stacje benzynową pod oknem.
Akurat mieszkam niedaleko nowego bloku na Srebrnych orłów. Tam ludzie tuż pod balkonami (dosłownie 5 m dalej) mają myjnie samochodową samoobsługową, więc czynną 24h. Masakra. Nie dość że nieestetycznie, to jeszcze głośno.

Boston

Postautor: Boston » 25 paź 2016, 10:51

Z planu zagospodarowania wynika, ze w tej okolicy nie moga powstawac nowe stacje benzynowe - co nie zmienia faktu ze te plany zmieniaja sie szybciej niz pory roku.

W sumie biurowce by byly spoko jako sasiedzi - lepiej niz blok ale nadal pamietam jak w Lcc mi mowili, ze tam jest wydana zgoda na 4 pietrowy blok.

Wrona a gdzie dostales taka mape?

Wrona

Re: Re: Nowe inwestycje w otoczeniu Centralna Park w Krakowie

Postautor: Wrona » 25 paź 2016, 11:02

Taka mape mozna obejrzec na stronie urzedu miasta pod adresem:
obserwatorium.um.krakow.pl/obserwatorium/kompozycje/?config=config.json
Należy jedynie po prawej stornie wybrać odpowiednią warstwę "Sktuktura własności"

sidney

Postautor: sidney » 25 paź 2016, 13:19

Pozwoliłem sobie na małe podsumowanie, bo sprawa jest na prawdę ciekawa.
Wg planów zamieszczonych kiedyś przez Wrona, wynika że rejon ul. Galicyjskiej przedstawia się następująco:
Wg planu z 2013r - aktualnego
- Nasza inwestycja realizowana jest na terenach U43 - tereny zabudowy usługowej
- Obszar między expo a blokiem widnieje jako PP1 i PP2 - teren przestrzeni publicznej
- Teren od Nowohuckiej do budynku jako U41 itd - tereny zabudowy usługowej
Wg projektu planu który ma być zatwierdzany na początku 2017r.
- Nasza inwestycja realizowana jest na terenach U/MW2 - Tereny zabudowy usługowo – mieszkaniowej
- Obszar między expo a blokiem widnieje jako KP1 - Teren placu o podstawowym przeznaczeniu pod plac miejski; "(§ 19. 1. Wyznacza się Teren placu, oznaczony symbolem KP.1 o podstawowym
przeznaczeniu pod plac miejski.
2. Jako przeznaczenie uzupełniające ustala się możliwość lokalizacji zieleni w formie takiej jak: parki i skwery.
3. W zakresie kształtowania zabudowy i zagospodarowania terenu, ustala się:
1) minimalny wskaźnik terenu biologicznie czynnego: 30%;
2) zakazuje się lokalizacji:
a) budynków i ogrodzeń,
b) wszelkich obiektów i urządzeń reklamowych,
c) nawierzchni bitumicznych i betonowych."

- Teren od Nowohuckiej do budynku jako U/UC1 itd - § 18.
1. Wyznacza się Tereny zabudowy usługowej, oznaczone symbolami U/UC.1 do U/UC.6 o podstawowym przeznaczeniu pod zabudowę budynkami usługowymi, w tym pod zabudowę obiektami handlowymi o powierzchni sprzedaży powyżej 2000 m2.
2. Jako przeznaczenie uzupełniające ustala się możliwość lokalizacji zieleni w formie takiej jak: parki i skwery.
3. W zakresie kształtowania zabudowy i zagospodarowania terenu, ustala się:
1) minimalny wskaźnik terenu biologicznie czynnego: 20%;
2) wskaźnik intensywności zabudowy: 0,2 - 2,0;
3) maksymalną wysokość zabudowy: do 20 m;
4) maksymalny wskaźnik powierzchni zabudowy: 25%;

Myślę, że na terenach między Nowohucka a Blokiem powstanie wspominana wcześniej galeria. Natomiast między Expo a blokiem, teoretycznie może być tylko skwer (w sensie krzaki) chyba że zmienią plan zagospodarowania.

Obrazek
Plan zagospodarowania 2016/2017(projekt)

Obrazek
Plan zagospodarowania 2013

Mario_B

Postautor: Mario_B » 26 paź 2016, 8:58

sidney pisze:Natomiast między Expo a blokiem, teoretycznie może być tylko skwer (w sensie krzaki) chyba że zmienią plan zagospodarowania.

I lepszej opcji nie widzę, niech zostaną krzaki, posadzą kilka drzew, dorzucą mały plac zabaw dla dzieci (bo ten osiedlowy na duży się nie zapowiada, chyba że założymy z góry, że jedno dziecko na raz będzie z niego korzystało) i dadzą kilka ławek. Wtedy mogę iść do Częstochowy na kolanach. Jednakże chyba wszyscy dobrze zdajemy sobie sprawę z tego jak wygląda wydawanie pozwoleń na budowę w Krakowie i wiele nie potrzeba aby upchali tam kolejny blok. Tym bardziej, iż już wielokrotnie była mowa, w tym przez przedstawicieli LCC, o 4-piętrowym bloku mieszkalnym.

madziks

Postautor: madziks » 27 paź 2016, 20:32

Cześć,
Może już padła gdzieś odpowiedź na forum na to pytanie ale jeszcze nie doczytałam.
Po drugiej stronie ulicy Galicyjskiej będzie stała galeria handlowa.
Zielony Pas pomiędzy naszymi blokami a expo będzie na jakąś drogę dojazdową a obok zikitu będą dwa biurowce.
Pozdrawiam

sidney

Postautor: sidney » 28 paź 2016, 7:13

madziks pisze:Cześć,
Może już padła gdzieś odpowiedź na forum na to pytanie ale jeszcze nie doczytałam.
Po drugiej stronie ulicy Galicyjskiej będzie stała galeria handlowa.
Zielony Pas pomiędzy naszymi blokami a expo będzie na jakąś drogę dojazdową a obok zikitu będą dwa biurowce.
Pozdrawiam

Cześć Madziks,
Pytasz czy stwierdzasz ?
Temat mocno rozwinięty został w wątku "Inwestycje w otoczeniu Centralna Park". Poczytaj sobie tam ;)

madziks

Postautor: madziks » 28 paź 2016, 14:57

To było stwierdzenie :) - do tego wątku jeszcze nie dotarłam ale już widzę, że wszystko tutaj jest :)

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”