Estymata / szacunkowe koszty wykonczenia mieszkania - Centralna Park

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
karol_z_bud_E

Estymata / szacunkowe koszty wykonczenia mieszkania - Centralna Park

Postautor: karol_z_bud_E » 07 sie 2017, 14:02

Czesc!

Zakladam temat w tematach ogolnych, zakladam ze dotyczy wszystkich inwestycji.
Szczerze przyznaje, ze to moje pierwsze zakupione mieszkanie i jesli ktos ma doswiadeczenie w tym temacie. Jak z grubsza wyliczyc koszta wykonczenia mieszkania (oczywiscie pomijam kwestie jakosci materialow) i... siatki na balkonie ;) . Czy szanowni sasiedzi moga podzielic sie doswiadczeniem podczas prac np w bud D jakie sa stawki ekip? Co jest najwiekszym kosztem?

Wszelkie wskazowki jak ugrysc temat wykonczenia pierwszego mieszkania, beda highly appreciated :)

Dzieki!

Pegaso

Re: Estymata / szacunkowe koszty wykonczenia mieszkania - Centralna Park

Postautor: Pegaso » 07 sie 2017, 14:07

Z doświadczenie, które się u mnie kilkakrotnie sprawdziło to przy mieszkaniu na wynajem trzeba liczyć 1000-1200zł/m kw ( z umeblowaniem)
Jak robisz dla siebie to na pewno więcej , przy czym górnej granicy nie ma :)

Wrona

Postautor: Wrona » 07 sie 2017, 15:08

jeżeli chodzi o wykończenie to na pewno ekipa od łazienki która zgarnie od Ciebie jak masz wypasiony projekt wnęk/pułek/ledów ok 4-5 tyś. koszt samej robocizny. Panele ,listwy przypodłogowe, drzwi kupujesz z montażem wtedy masz taniej bo płacisz VAt 8% a nie 23% i w dodatku masz gwarancje Ceny sa na necie. Meble kuchenne albo Ikea albo na wymiar stolarza (bardzo długie oczekiwanie na wolny termin) Meble do kuchni z robocizna od stolarza to koszt przy małej kuchni ok 10-12 tys jak chcesz mieć super samodomykajace sie szuflady itp.
Całość z meblami oraz średniej klasy AGD jak pisał przedmówca 1200zł/m2 ale to bez szaleństw typu podwieszane sufity i inne zabudowy GK.

karol_z_bud_E

Postautor: karol_z_bud_E » 07 sie 2017, 15:14

Konkret! Dzieki to juz mi daje pewien wglad. Wlasciwie, wydaje mi sie ze najwieksza i najkosztowniejsza robota ( w kolejnosci malejacej ) to
1. Lazienka (calosc, od plytek po meble)
2. Kuchnia (meble na wymiar)
3. Podlogi
Reszta to juz drobnica. Dobrze licze?

Dzieki!

Wrona

Postautor: Wrona » 07 sie 2017, 15:15

TAK

sojus

Postautor: sojus » 07 sie 2017, 15:44

jak samemu sie robi płytki i całą resztę to 1000 za m2 i będzie fajnie a jak z robocizną to może wyjść więcej ale też oczywiście zależy kto co chce bo można sofeę kupić za 2000 a można za 20000... Również robocizna kosztuje wiele - z Krakowa firma kuchnie wyceni na 9-11 a z mojego miasta z przyjazdem 6-8 na tych samych materiałach... jest różnica

sprzęt do całego domu ja wyliczyłem Amica (pralka, lodówka, płyta, piekarnik, zmywarka, mikrofala, okap) oraz TV Samsunga i Soundbar - 11000zł - można wybrać to samo za 40000zł więc zależy kto co lubi :)

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 07 sie 2017, 18:09

Zgadzam się z przedmówcami. Jak masz ekipę spoza Krakowa, to nawet np. wynajmując im lokum na czas remontu (max miesiąc) możesz zaoszczędzić kilka tys.
U mnie łazienka z podwieszanym sufitem, pędami, halogenami, z całym sprzętem wyszła ok 8 tys.
Kuchnia z Castoramy ok 6 tys. Meble na wymiar to koszt x2 a jakoś niestety nieraz dużo gorsza.
Panele w Krakowie można kupić przykładowo za 70 zł/m2 a w sieci te same za 40 zł/m2 - z montażem.
Sprzęt bez tv to trzeba liczyć ok 7-8 tys.

Nowy

Postautor: Nowy » 07 sie 2017, 20:47

Trzeba liczyć się mniej więcej z wydatkiem w okolicach 1000 zł/m2, przy czym im mniejsze mieszkanie, tym bardziej tą cenę podnosi kuchnia i łazienka. No i oczywiście jeśli wykańcza się dla siebie i ktoś robi np. parkiet drewniany, albo podwieszane sufity, to pewnie będzie wychodziło drożej. W dziale w którym są polecane firmy wykończeniowe z Krakowa i okolic, można podejrzeć przykładowe ceny, moim zdaniem niewygórowane, choć pewnie, jak ktoś poszuka, to znajdzie też taniej. Ale to też często kwestia terminów, jak ma się czekać miesiąc czy dwa na ekipę trochę tańszą, to zwłaszcza wynajmujący mieszkania muszą sobie to przeliczyć :)

Pegaso

Postautor: Pegaso » 08 sie 2017, 16:23

jafarek pisze:.....
U mnie łazienka z podwieszanym sufitem, pędami, halogenami, z całym sprzętem wyszła ok 8 tys.
.......

co to jest "z pędami" ?

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 08 sie 2017, 17:14

Pegaso pisze:
jafarek pisze:.....
.......

co to jest "z pędami" ?

Przepraszam, miało być z LEDami.
Pisanie na telefonie czasem bywa trudne :D

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”