Witam,
Czy ktoś zgłaszał do dewelopera wniosek o wykonanie w mieszkaniu ogrzewania podłogowego? A jeśli tak to, jaką odpowiedź dał deweloper.
Ja w rozmowie telefonicznej uzyskałem informację, że nie robią ogrzewania podłogowego (bez podania jakiegokolwiek powodu – po prostu nie bo nie). Czy Ktoś dostał odpowiedź pozytywną?
Zmiana w mieszkaniu – wykonanie ogrzewania podłogowego - Centralna Park
Re: Zmiana w mieszkaniu – wykonanie ogrzewania podłogowego - Centralna Park
taka informacja jest na czerwono w mailu dotyczącym zmian.
A możesz przekopiować zawartość tego e-maila. Ja niedawno podpisałem umowę więc nie dostałem go.
Dostaniesz jak Ci wyślą rzuty mieszkania.
Maila Ci mogę podesłać później.
Maila Ci mogę podesłać później.
Jak podpisze już ostateczna umowę nie rezerwacyjna - tak dla uściślenia
Tak podpisałem rezerwacyjną, która jest tylko umową przejściową do czasu zawarcia umowy deweloperskiej. Przy czym na około 2 tygodnie przed jej zawarciem dostałem projekty umów, w tym deweloperskiej, gdzie w paragrafie 16 wskazana jest możliwość składania wniosków o dokonanie zmian. W otrzymanych materiałach informacyjnych od dewelopera nie ma żadnej wiadomości e-mail, w której wskazane by było, że w ramach zmian nie można wnosić o ogrzewanie podłogowe, a wręcz przeciwnie wskazane jest, iż istnieje możliwość dokonywania zmian w instalacji c.o. Podkreślam również, iż wskazane zmiany są katalogiem otwartym. Ogrzewanie podłogowe to nie jakieś „novum”, tylko normalną zmianą, która podnosi komfort użytkowania mieszkania, notabene mieszkania, które stanie się własnością kupującego.
W całej sytuacji nie chodzi o rodzaj zawartej umowy tylko podejście dewelopera do klienta. Jeżeli deweloper już na samym początku zakłada, że nie przyjmuje do realizacji danych zmian, to powinien informować o tym od razu, a nie po post factum po zawarciu umowy deweloperskiej i to w formie wiadomości e-mail. Przecież każdy, kto chce wprowadzić jakieś zmiany, to zastanawia się nad nimi już na etapie wyboru mieszkania, a nie po zawarciu umów. Poza tym szanujmy się nawzajem. Jak klient pyta się o zmianę to nie zbywa się go mówiąc „nie da się” a potem „nie robimy tego”, "nie pozostawimy mieszkania bez wylewki" tylko wskazuje się jakiś powód bądź szuka satysfakcjonującego obie strony rozwiązanie. Dla zainteresowanych, w Krakowie jest kilka firm zajmujących się montażem ogrzewania podłogowego (cena 100-140PLN/m2) i nie ma żadnych przeszkód aby podłączyć podłogówkę do MPEC. Po co pisać w umowie o zmianach, jak później na nic się nie zgadzają. To tylko kwestia obsługi i "dopieszczenia" klienta. Mieszkanie to nie paczka zapałek.
A na marginesie, „umowa ostateczna” to umowa przeniesienia prawa własności, a nie deweloperska.
W całej sytuacji nie chodzi o rodzaj zawartej umowy tylko podejście dewelopera do klienta. Jeżeli deweloper już na samym początku zakłada, że nie przyjmuje do realizacji danych zmian, to powinien informować o tym od razu, a nie po post factum po zawarciu umowy deweloperskiej i to w formie wiadomości e-mail. Przecież każdy, kto chce wprowadzić jakieś zmiany, to zastanawia się nad nimi już na etapie wyboru mieszkania, a nie po zawarciu umów. Poza tym szanujmy się nawzajem. Jak klient pyta się o zmianę to nie zbywa się go mówiąc „nie da się” a potem „nie robimy tego”, "nie pozostawimy mieszkania bez wylewki" tylko wskazuje się jakiś powód bądź szuka satysfakcjonującego obie strony rozwiązanie. Dla zainteresowanych, w Krakowie jest kilka firm zajmujących się montażem ogrzewania podłogowego (cena 100-140PLN/m2) i nie ma żadnych przeszkód aby podłączyć podłogówkę do MPEC. Po co pisać w umowie o zmianach, jak później na nic się nie zgadzają. To tylko kwestia obsługi i "dopieszczenia" klienta. Mieszkanie to nie paczka zapałek.
A na marginesie, „umowa ostateczna” to umowa przeniesienia prawa własności, a nie deweloperska.
Jeszcze nie kupił a już pretensje
Zawsze możesz wysłać maila z zapytaniem do właściwych osób po to one są z wyjaśnieniem od a do z
nie prościej?

Re: Zmiana w mieszkaniu –wykonanie ogrzewania podłogowego
Przy wyborze mieszkania i podpisywaniu umowy wstępnej było nam mówione, że możemy zgłaszać poprawki, ale mogą się nie zgodzić na nie.
To ciesz się, że w ogole w mailu wspominają, że czegoś na pewno nie zrobią.
Lepsze to niz czekać 3 mies na odp, że nie zrobią.
To ciesz się, że w ogole w mailu wspominają, że czegoś na pewno nie zrobią.
Lepsze to niz czekać 3 mies na odp, że nie zrobią.
sojus pisze:Jeszcze nie kupił a już pretensjeZawsze możesz wysłać maila z zapytaniem do właściwych osób po to one są z wyjaśnieniem od a do z
nie prościej?
Widzę że wypowiadasz się na każdym etapie inwestycji i w każdym temacie. Każą Wam tak czy nudzi Ci się w pracy?
Darek pisze:sojus pisze:Jeszcze nie kupił a już pretensjeZawsze możesz wysłać maila z zapytaniem do właściwych osób po to one są z wyjaśnieniem od a do z
nie prościej?
Widzę że wypowiadasz się na każdym etapie inwestycji i w każdym temacie. Każą Wam tak czy nudzi Ci się w pracy?
z nudów... zamiast zapytać u źródła to szukasz problemu na forum... to już Twój problem
Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”