Witam serdecznie
Stoję przed decyzją o zakupie mieszkania w budynku C. Mam parę pytań:
1. Czy jest niebezpieczeństwo zalania wodami gruntowymi garażu? Pytam gdyż przeczytałem na tym forum, że przy wykopach wczesniejszych etapów odpompowywano stale wodę. Czy garaże są w jakiś sposób stale zabezpieczone?
2. Podrzucicie mi proszę jakieś Wasze sprawdzone argumenty do negocjacji ceny (może być na priv: mania-dm@wp.pl).
3. Czy ekspozycja N-S 5 piętro to pod kątem nasłonecznienia to jest jakiś problem?
4. Jaki jest czynsz comiesięczny za stanowisko postojowe w garazu podziemnym?
5. Jak się nazywa spółdzielnia /zarządzający już oddanymi budynkami i ile wynosi czynsz od metra?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Damianoski
Pytania do mieszkańców wczesniejszych etapów - Centralna Park Kraków
-
Re: Pytania do mieszkańców wczesniejszych etapów - Centralna Park Kraków
Hej,
1. Niebezpieczeństwo "zalania wodami gruntowymi" wynosi 0%. Co do przesiąkania wody i problemem z mokrą posadzką w kilku miejscach to już niemal pewne. Przynajmniej w bloku D tak było ale sprawa została zgłoszona, łączenia uszczelnione i po temacie.
2. Kup duże mieszkanie to masz szanse negocjacji. Małe, popularne schodzą jak ciepłe bułki jeszcze gdy nawet nie wykopano dziury w ziemi wiec nikle szanse na zejście z ceny przez dewelopera.
3. Na 5 piętrze nie ma problemu z nasłonecznieniem.
4. W bloku D to 26zl/mc
5. Nawigator i opłata to 2.81zł/m2
Pozdrawiam
1. Niebezpieczeństwo "zalania wodami gruntowymi" wynosi 0%. Co do przesiąkania wody i problemem z mokrą posadzką w kilku miejscach to już niemal pewne. Przynajmniej w bloku D tak było ale sprawa została zgłoszona, łączenia uszczelnione i po temacie.
2. Kup duże mieszkanie to masz szanse negocjacji. Małe, popularne schodzą jak ciepłe bułki jeszcze gdy nawet nie wykopano dziury w ziemi wiec nikle szanse na zejście z ceny przez dewelopera.
3. Na 5 piętrze nie ma problemu z nasłonecznieniem.
4. W bloku D to 26zl/mc
5. Nawigator i opłata to 2.81zł/m2
Pozdrawiam
-
Dzięki za szybką odpowiedź. Mam zarezerwowane, także czas się liczy.
Chcę kupić 3 pokojowe, czyli powinna być szansa wynegocjowania dobrej ceny.
1. Pamiętacie jaki był katalogowy koszt za metr (przedział) 3-pokojowych we wcześniejszych budynkach? Zawsze to jakiś punkt odniesienia.
2. Co do przesiąkania wody, to dopytam, to ta woda pochodziła (czy na pewno) z wód gruntowych czy raczej ze skroplenia wilgoci?
3. Czy jest gaz podpięty, czy tylko prąd?
4. Oraz uszczegóławiające pytanie ws czynszu. 2,81zł/m2 plus media + czynsz za miejsce postojowe to komplet opłat?
Pozdrawiam
Chcę kupić 3 pokojowe, czyli powinna być szansa wynegocjowania dobrej ceny.
1. Pamiętacie jaki był katalogowy koszt za metr (przedział) 3-pokojowych we wcześniejszych budynkach? Zawsze to jakiś punkt odniesienia.
2. Co do przesiąkania wody, to dopytam, to ta woda pochodziła (czy na pewno) z wód gruntowych czy raczej ze skroplenia wilgoci?
3. Czy jest gaz podpięty, czy tylko prąd?
4. Oraz uszczegóławiające pytanie ws czynszu. 2,81zł/m2 plus media + czynsz za miejsce postojowe to komplet opłat?
Pozdrawiam
1. Nie było katalogu cen
2.Wody gruntowe
3.Tylko prąd
4.Tak
2.Wody gruntowe
3.Tylko prąd
4.Tak
-
Ad 1. Katalogowe ceny tzn. przed negocjacją. Np. 5500-5800zł/m2?
Ad 4. Czyli w tym 2.81zł/m2 jest już ogrzewanie, oraz czy ogrzewanie rozliczane jest indywidualnie-liczniki?
Pozdrawiam i dziękuje za cierpliwość.
Ad 4. Czyli w tym 2.81zł/m2 jest już ogrzewanie, oraz czy ogrzewanie rozliczane jest indywidualnie-liczniki?
Pozdrawiam i dziękuje za cierpliwość.
Całkowity koszt za m2 wychodzi z Waszych wpisów 8.41zl w tym już opłata za wywóz śmieci z kontenera na czas remontów czyli mniej więcej chyba ok 1.3zl za m2- jest rozpiska wrzucona w tematach bud D
-
Faktycznie jest rozpiska, dzięki. Sumarycznie wynosi zatem czynsz 8,41zł/m2 plus 26zł (za garaż) + prąd. Dobrze podsumowałem?
Porównując to do SM Czyżyny mieszkanie 49m2 i czterech osób to comiesięczny czynsz wynosi mnie około 630zł. Dla tego osiedla czynsz równiez dla 49m2 i z prądem wyniósłby około 480zł (bez garażu). Różnica wynosi 150zł. To mieszkanie w SM Czyżyny jest z 80lat.
Porównując to do SM Czyżyny mieszkanie 49m2 i czterech osób to comiesięczny czynsz wynosi mnie około 630zł. Dla tego osiedla czynsz równiez dla 49m2 i z prądem wyniósłby około 480zł (bez garażu). Różnica wynosi 150zł. To mieszkanie w SM Czyżyny jest z 80lat.
-
Dodam, tylko i nie szyderczo, bo możliwe ze kupie to mieszkanie, jak dobrze uda mi się wynegocjować cenę, że ceny za czynsz będą stale rosły, choćby z powodu pokończenia się gwarancji. Dojdą remonty wind, systemów oddymiania garaży, elewacji itp. I mogą przekroczyć stawki spółdzielni które mają zasoby z blokami z PRL. Dlatego trzeba trzymać za twarz Administratora, aby dopiłował wszystkich gwarancji i nie podwyższał stale czynszu metodą salami.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Hej
chciałam was zapytać o plusy i minusy mieszkania tak blisko kominów. I ile wychodzi was czynsz?

Polecam poświęcić chwilę i przejrzeć forum, bo np. wątek o uciążliwości sąsiedztwa elektrociepłowni, już się pojawił i można się z niego sporo dowiedzieć. Podobnie sporo już napisano o tym, jakie są czynsze w mieszkaniach, wystarczy tylko poszukać 

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”