Wspólnota mieszkaniowa i zarządzanie nieruchomością
Wspólnota mieszkaniowa i zarządzanie nieruchomością
Swoją drogą, to wie już może ktoś, jak będzie z zarządzaniem budynkiem? Rozumiem, że będziemy zakładać wspólnotę mieszkaniową, ale czy firma zarządzająca będzie nam już wcześniej jakoś narzucona przez Budimex czy sami będziemy musieli ją sobie znaleźć. Podobno ma to spore znaczenie później przy ustalaniu wysokości opłat eksploatacyjnych oraz oczywiście dla jakości utrzymania budynku. Nie wiecie jak jest w tym przypadku? Niby ktoś przy sprzedawaniu mieszkania mówił, że sami taką firmę wybieramy, ale nigdy to nic nie wiadomo, jak wyjdzie ostatecznie.
Re: Wspólnota mieszkaniowa i zarządzanie nieruchomością
Jak zapytałam pani z budimexu przy podpisywaniu umowy to odpowiedziała, ze odbezie się przetarg na firmę zarządzającą...
No właśnie ja dowiedziałem się, że to będzie niby wspólnota wybierała, ale do jej powstania może minąć sporo czasu. Oby Budimex nie narzucił nam na początku jakiejś drogiej i słabej firmy, z którą ciężko byłoby się rozstać
W sumie, jeśli będzie tu ktoś z istniejącej już części Avii, to może dałoby się od niego dowiedzieć.

Jak rozmawiałąm z babeczką to odnosnie czynszu powiedziała mi tak " Na Avii jest 3,30zł/m2 a tu na Orlinskiego na pewno będzie mniej ale ile mnie to ona nie jest w stanie teraz powiedzieć. Na Aviach bedzie ta infrastruktura sportowo rekreacyjna i to mieszkańcy Avii bedą utrzymywać więc oni mają więcej... a ta opłata to tylko za eksploatację do tego należy doliucyzć wywóz śmieci, zaliczka, na CO i wodę.
Kala pisze:Jak rozmawiałąm z babeczką to odnosnie czynszu powiedziała mi tak " Na Avii jest 3,30zł/m2
No mi powiedziała, że na Avii jest 3,5 zł/m2, a na Orlińskiego 4 będzie mniej. Inna sprawa, że dla tej inwestycji, też jest przewidziany jakiś plac zabaw, choć to akurat dobrze, że jednak będzie jakaś tego rodzaju infrastruktura.
Ja również dostałem informacje że na Avii jest 3,50.
W innym dziale, o Avii, jest wrzucona taka informacja:
No a trzeba pamiętać o tym, że u nas miałoby być jednak nieco taniej, wygląda więc na to, że źle nie będzie, jeśli znajdzie się odpowiednią firmę i się z nią dogada
Nowy pisze:Ja słyszałem, że jeśli chodzi o koszty utrzymania mieszkania, z którymi mają do czynienia mieszkańcy gotowego budynku na osiedlu Avia to prawdopodobnie wygląda to mniej więcej tak, jak poniżej. Na początku było drożej, ale zazwyczaj później udaje się dogadać, właśnie tak, jak mówisz.
- eksploatacja budynku - 2,36 zł/m2
- działka infrastruktura - 0,20 zł/m2
- opłata dla zarządcy - 0,40 zł/m2
- centalne ogrzewanie - 1 zł/m2 + opłata stała 0,04 zł/m2
- zimna woda i ścieki - 9,55 zł/m3
- ciepła woda - 21,55 zł/m3
- wywóz śmieci - 0,22 zł/m2
- wywóz śmieci nietypowych - 0,3 zł/m2
- fundusz remontowy - 0,2 zł/m2
Do tego należy jeszcze doliczyć opłaty dodatkowe za miejsce garażowe i komórkę lokatorską.
Czy może to ktoś potwierdzić? Gdyby tak było w rzeczywistości, to jest to do zaakceptowania
No a trzeba pamiętać o tym, że u nas miałoby być jednak nieco taniej, wygląda więc na to, że źle nie będzie, jeśli znajdzie się odpowiednią firmę i się z nią dogada

Szybkie pytanie od os. przymierzającej się do mieszkania przy Orlińskiego 4 (jeszcze są wolne mieszkania
)
czy w bloku tym będzie dostarczona woda użytkowa ciepła, bez bojlerów i innych urządzeń podgrzewających? ogrzewanie gazowe?

czy w bloku tym będzie dostarczona woda użytkowa ciepła, bez bojlerów i innych urządzeń podgrzewających? ogrzewanie gazowe?
Dota będzie woda imejska
czyli jak odkręcisz kurek to bedzie płynąć ciepła woda besposrednio z rur bez bojlerów, ogrzewania gazowego, kotłowni itp w bloku
a które mieszkania wyrałaś?

z wystawą okien na wschód, jedno z wyższych pięter
Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”