Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex w inwestycji Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
rafanadal

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex w inwestycji Orlińskiego 6

Postautor: rafanadal » 01 paź 2016, 16:46

dzien dobry, czy sa Panstwo w stanie okreslic ile mieszkan zostalo juz odebranych?

Prazmok666

Postautor: Prazmok666 » 06 paź 2016, 16:32

Niestety w moim przypadku odbiór okazał się niemożliwy. Lista zgłoszonych usterek okazała się na tyle długa, że zabrakło miejsca w protokole. Część z nich była niewielka, lecz uciążliwa i w mniejszym bądź większym stopniu kosztowna. Mowa tu o pęknięcia łączeń między ścianami i sufitem oraz w kątach, zarysowania na parapecie zewnętrznym i izolacji balkonu, porysowana rozetka zamka drzwi wejściowych czy też nieestetyczne wykończenie podłączy grzejników (bądź jak kto woli brak rozety). Większym problemem okazały się rysy i zepsute uszczelki ram okiennych (które w większości były niewyregulowane, co prawdopodobnie było przyczyną usterek). Moje największe rozczarowanie wzbudziło jednak mnóstwo widocznych gołym okiem wad, za które deweloper powinien się wstydzić pokazując komukolwiek to mieszkanie: Pęknięta szyba w oknie (co wzbudziło ogromne zdziwienie u przedstawicieli dewelopera), pęknięcia ścian na całej długości przy łączeniu konstrukcji żelbetowej i silikatowej, brak kąta prostego pomiędzy ścianami w łazience (na szczęście tylko jeden kąt i różnica 7mm) czy też odparzenia tynku w kilku miejscach. Podsumowując jakość oddawanych mieszkań można określić jako "chu...o, ale stabilnie". Zobaczymy co nowego wyjdzie po poprawkach ;)

aagnieszqaa

Postautor: aagnieszqaa » 07 paź 2016, 16:45

Jaka jest wysokość pomieszczeń w waszych mieszkaniach?

Yankes

Postautor: Yankes » 07 paź 2016, 18:40

2,66

s.gajos

Postautor: s.gajos » 08 paź 2016, 14:34

Prazmok666 pisze:Niestety w moim przypadku odbiór okazał się niemożliwy. Lista zgłoszonych usterek okazała się na tyle długa, że zabrakło miejsca w protokole. Część z nich była niewielka, lecz uciążliwa i w mniejszym bądź większym stopniu kosztowna. Mowa tu o pęknięcia łączeń między ścianami i sufitem oraz w kątach, zarysowania na parapecie zewnętrznym i izolacji balkonu, porysowana rozetka zamka drzwi wejściowych czy też nieestetyczne wykończenie podłączy grzejników (bądź jak kto woli brak rozety). Większym problemem okazały się rysy i zepsute uszczelki ram okiennych (które w większości były niewyregulowane, co prawdopodobnie było przyczyną usterek). Moje największe rozczarowanie wzbudziło jednak mnóstwo widocznych gołym okiem wad, za które deweloper powinien się wstydzić pokazując komukolwiek to mieszkanie: Pęknięta szyba w oknie (co wzbudziło ogromne zdziwienie u przedstawicieli dewelopera), pęknięcia ścian na całej długości przy łączeniu konstrukcji żelbetowej i silikatowej, brak kąta prostego pomiędzy ścianami w łazience (na szczęście tylko jeden kąt i różnica 7mm) czy też odparzenia tynku w kilku miejscach. Podsumowując jakość oddawanych mieszkań można określić jako "chu...o, ale stabilnie". Zobaczymy co nowego wyjdzie po poprawkach ;)

u mnie jest podobnie, w piątek dostałem pismo z bx że zgłoszone usterki mogą naprawiać do 60 dni

maikel84

Postautor: maikel84 » 08 paź 2016, 17:30

My niestety też nie odebraliśmy mieszkania z tych bardziej rażących usterek to uszkodzone okno wraz wraz z futryną kolanko odpływu w lazience wystajace z wylwki i nienchilodzi o odpływ czyli brak spadu uszkodzony parapet a nie zabudowane rury wentylacykne przechodzace z przedpokoju do kuchni cale gole a naprawde nie czepialiśmy sie szczegułów biorąc pod uwage że większość mieszkania bedziemy zmieniać...mam tylko nadzieje że jakoś to sprawnie ogarną bo jak dostaniemy pismo że usterki mogą naprawić w przeciągu 60 dni to chyba oszaleje...

Drucha

Postautor: Drucha » 09 paź 2016, 19:47

Też nie odebrane - na protokole zabrakło miejsca.
Największą usterką było wstawienie prawdopodobnie uszkodzonego/wadliwego okna z innej inwestycji - pęknięta framuga, dziury po wierceniu itd. Reszta usterek mniejszej wagi jak np. uszczelki w oknach, niestarannie położony sylikon na parapetach (zapaćkany farba), lekkie pęknięcia na ścianach/suficie. Lekko krzywe sufity (na szczęście nie tak jak na O4), zarysowany wizjer, porysowany próg itd. Na koniec mega mnie rozczarował fakt, że miejsce parkingowe przed blokiem nie spełniało wymiarów 2,3 na 5 metrów (minimum prawo budowlane 11,5m2). Czy również spotkaliście się z tym problemem, mierzył ktoś dokładnie miejsca postojowe? Podobno na O4 było podobnie. Ciekawe jak BDX ma zamiar to rozwiązać..?

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 09 paź 2016, 20:25

Z tym miejscem to prawda, brakuje 1-2 cm w wymaganej szerokości. Zasłaniają się, że geodeta wszystko sprawdził i na pewno jest. I co z tym miejscem, odebrane?

Drucha

Postautor: Drucha » 09 paź 2016, 20:27

ngy16687 pisze:Z tym miejscem to prawda, brakuje 1-2 cm w wymaganej szerokości. Zasłaniają się, że geodeta wszystko sprawdził i na pewno jest. I co z tym miejscem, odebrane?

Nic nie odebrałem. Czekam na stanowisko Budimexu.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 09 paź 2016, 20:55

Daj znać co napiszą, bo ja odebrałem przez pośpiech, ale nie oznacza to że nie wrócę do tematu.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”