Zastanawiam się, czy obiekty SSE: biurowiec Comarch 7, który jest w trakcie budowy, będzie ostatnią inwestycją, czy planowane są dalsze.
investmap.pl/inwestycja/zdjecia/krakow-comarch-7-ul-zyczkowskiego,6726,119.html
Specjalna strefa ekonomiczna Kraków - Czyżyny i jej dalszy rozwój
Specjalna strefa ekonomiczna Kraków - Czyżyny i jej dalszy rozwój
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 0:34 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Specjalna strefa ekonomiczna Kraków - Czyżyny i jej dalszy rozwój
Pas startowy dawnego lotniska w Czyżynach po zachodniej stronie ul. Stella-Sawickiego jest chyba chroniony znacznie bardziej przez konserwatora zabytków niż jego część po stronie wschodniej, choć na niej też Budimex nic nie stawia (poza placem zabaw). Pewnie jeszcze jakieś biurowce zbudują się w sąsiedztwie ulicy Życzkowskiego, bo pewnie to nie koniec Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Czyżynach, ale pasowi chyba nie powinno to zagrozić - mam nadzieję
Dla tej okolicy przydałby się wreszcie jakiś sensowny miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.

Jest pod ochroną konserwatorską.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 0:35 przez lrc1912, łącznie zmieniany 3 razy.
Możecie napisać co jest takiego wspaniałego w tym lotnisku?? Popieram postulaty kilku urzędników, żeby nie odbywały się tam pokazy lotnicze. Kiepska organizacja(parkingi, zabezpieczenia itd) oraz możliwość, że samolot spadnie na jakieś budynki mieszkalne są dla mnie w pełni zrozumiałym zagrożeniem. Wiele osób mówi o lotnisku, ale to tylko popękany beton.
Moim zdaniem Krakowianie zajmują się pierdołami, pozostawiając ważne rzeczy w cieniu. Chociażby obóz Płaszów i kamieniołom Liban. Centrum miasta, a miejsce o którym połowa Krakowian nie ma pojęcia. Historii własnego miasta ludzie nie znają, nie mają pojęcia gdzie jest "Hujowa Górka" i co się tam działo, a zajmujemy się popękanym betonem, bo ktoś w latach 80 tam wylądował.
Moim zdaniem Krakowianie zajmują się pierdołami, pozostawiając ważne rzeczy w cieniu. Chociażby obóz Płaszów i kamieniołom Liban. Centrum miasta, a miejsce o którym połowa Krakowian nie ma pojęcia. Historii własnego miasta ludzie nie znają, nie mają pojęcia gdzie jest "Hujowa Górka" i co się tam działo, a zajmujemy się popękanym betonem, bo ktoś w latach 80 tam wylądował.
A ja się z Tobą nie zgadzam, lotnisko to właśnie świetne miejsce, porównałbym je go Błoni, choć wiadomo, że znacznie dalej od centrum, ale kto powiedział, że tylko w Śródmieściu mogą być ciekawe miejsca? Polecam np. nocny spacer pasem w dobrą pogodę, wygląda niesamowicie - wielka ciemna przestrzeń otoczona dookoła światłami miasta. Lotnisko to także kawał historii, uważam, jak dla mnie wcale nie gorszy, niż kamieniołom Liban. A co do popękanego betonu, to równie dobrze można by było powiedzieć, że wspomniane Błonia, to zarośnięta trawą i chwastami łąka 
Poza tym, jeśli mamy w mieście poza centrum ciekawe rzeczy, to tym bardziej powinniśmy o nie dbać i rozwijać dla mieszkańców. Wyobraź sobie, że jeśli chciałbym wybrać się na spacer z rodziną, to niekoniecznie chcę się jechać do centrum, chciałbym mieć ciekawe miejsca także w sąsiedztwie. Nie żebym był przeciwko rozwojowi Specjalnej Strefy Ekonomicznej w tej okolicy, ale jestem za tym, żeby rozwijała się rozsądnie.
I Pikniki Lotnicze, to dla mnie jedna z ciekawszych imprez w roku w naszym mieście, nie masz gdzie zaparkować? Następnym razem przyjedź tramwajem lub autobusem

Poza tym, jeśli mamy w mieście poza centrum ciekawe rzeczy, to tym bardziej powinniśmy o nie dbać i rozwijać dla mieszkańców. Wyobraź sobie, że jeśli chciałbym wybrać się na spacer z rodziną, to niekoniecznie chcę się jechać do centrum, chciałbym mieć ciekawe miejsca także w sąsiedztwie. Nie żebym był przeciwko rozwojowi Specjalnej Strefy Ekonomicznej w tej okolicy, ale jestem za tym, żeby rozwijała się rozsądnie.
I Pikniki Lotnicze, to dla mnie jedna z ciekawszych imprez w roku w naszym mieście, nie masz gdzie zaparkować? Następnym razem przyjedź tramwajem lub autobusem

Błonia już dawno powinny być przerobione na Park. 48h marnuje się w centrum Krakowa na kretowiska.
Imprezy lotnicze w PL to kiszka w porównaniu z UK, FR czy USA i dlatego w Krakowie omijam takie wydarzenia. Z ankiety 2014r. jasno wynika, że większość przyjeżdża spoza miasta... mają przyjechać całą rodziną tramwajem z Olkusza??
O wiele lepiej byłoby gdyby przerobiono lotnisko na Park, gdzie z głową zaprojektuje się odniesienie do pasa startowego... np deptak itd. Spacer z fajnym widokiem na Kraków, to tylko okolice Brzozówki na północ od Krakowa... Polecam wybrać się tam na piknik w nocy, przy dobrej przejrzystości powietrza widać z góry calutki Kraków.
Imprezy lotnicze w PL to kiszka w porównaniu z UK, FR czy USA i dlatego w Krakowie omijam takie wydarzenia. Z ankiety 2014r. jasno wynika, że większość przyjeżdża spoza miasta... mają przyjechać całą rodziną tramwajem z Olkusza??
O wiele lepiej byłoby gdyby przerobiono lotnisko na Park, gdzie z głową zaprojektuje się odniesienie do pasa startowego... np deptak itd. Spacer z fajnym widokiem na Kraków, to tylko okolice Brzozówki na północ od Krakowa... Polecam wybrać się tam na piknik w nocy, przy dobrej przejrzystości powietrza widać z góry calutki Kraków.
DarthMoon pisze:Błonia już dawno powinny być przerobione na Park. 48h marnuje się w centrum Krakowa na kretowiska.
Ty tak na poważnie? A może lepiej przerobić Błonia na parking? Niewątpliwie rozwiązałoby to problem parkowania w centrum...
Przypominam, że Kraków to miasto położone w Polsce, nie w zachodniej Europie, tym bardziej nie w USA. Mimo to czyżyński piknik lotniczy nadal przyciąga sporą ilość ludzi i jest niewątpliwą atrakcją tej części miasta. Nie każdy jest w stanie latać na imprezy lotnicze za granicę. Dbajmy więc o to co mamy pod nosem.
Możecie napisać co jest takiego wspaniałego w tym lotnisku?? Popieram postulaty kilku urzędników, żeby nie odbywały się tam pokazy lotnicze. Kiepska organizacja(parkingi, zabezpieczenia itd) oraz możliwość, że samolot spadnie na jakieś budynki mieszkalne są dla mnie w pełni zrozumiałym zagrożeniem. Wiele osób mówi o lotnisku, ale to tylko popękany beton.
Chociażby miejsce do spaceru i nie tylko.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 0:38 przez lrc1912, łącznie zmieniany 3 razy.
Kto może napisać, żeby przerobić błonia na Parking?! Nawet nie ma sensu coś pisać.
Jazda samochodem po ulicach a driftowanie to różnica... tam samo jest z lotami pasażerskimi a lataniem na airshow. Jak samochód się zepsuje to stanie, samolot spadnie.... widziałem jak w Shoreham Air Show 2015 samolot się rozpitolił i gdyby było to w KRK np na osiedlu przy politechnice to zamknieliby lotnisko na 4spusty. Są lotniska które nadają się idealnie to takiego show... np nowe miasto nad pilicą!!
Jazda samochodem po ulicach a driftowanie to różnica... tam samo jest z lotami pasażerskimi a lataniem na airshow. Jak samochód się zepsuje to stanie, samolot spadnie.... widziałem jak w Shoreham Air Show 2015 samolot się rozpitolił i gdyby było to w KRK np na osiedlu przy politechnice to zamknieliby lotnisko na 4spusty. Są lotniska które nadają się idealnie to takiego show... np nowe miasto nad pilicą!!
Na Airshow w Radomiu były dwa wypadki lotnicze, w Krakowie jeden.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, 0:39 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”