Właśnie się dowiedziałem, że na powstającym w sąsiedztwie osiedlu AVIA rury po mieszkaniu są rozprowadzane w taki sposób, że nie są poprowadzone w ścianach, ale na nich, tj. są wewnątrz podłogi, ale już na zewnątrz ścian (np. w łazience czy kuchni).
Innymi słowy wystają i są na wierzchu, mimo tynku. Nie chcąc mieć ich na wierzchu trzeba sobie je dodatkowo wkuwać i wpuszczać do ścian.
Osobiście jestem w szoku i moje pytanie brzmi czy ktoś coś wie jak to będzie u nas? Ja wpuszczenie tego do ścian do tej pory uważałem za standard i nawet nie pytałem w LCC.
Wnętrze mieszkań [Stan Deweloperski] - Centralna Park Kraków
Re: Wnętrze mieszkań [Stan Deweloperski] - Centralna Park Kraków
Wszystko zależy od podejścia dewelopera. "Standard deweloperski" nie precyzuje czy wszystkie są schowane w ścianach czy nie.
Info z prospektu:

Info z prospektu:

Ten punkt o rozprowadzeniu po ścianach mnie zdziwił. Aż nie chce mi się w to wierzyć.
Odbierał już kilka razy stan developerski i tylko rury z gazem (zgodnie z przepisami) były odsłonięte - tu to nie ma znaczenia bo w budynku gazu niet.
Odbierał już kilka razy stan developerski i tylko rury z gazem (zgodnie z przepisami) były odsłonięte - tu to nie ma znaczenia bo w budynku gazu niet.
No może, nie będzie to takie perfidne jak z PRL-u...
mnie się wydaje, że deweloper mi mówił, że jak robię zmiany rur w łazience, to będą szły po ścianie i musze je sama schować.
Przecież na rysunkach widać gdzie idą wszystkie rury.
madziks pisze:Przecież na rysunkach widać gdzie idą wszystkie rury.
To "na" czy "w" ścianie ?
Ja mam nadzieje, że puszczą pod tynkiem i tylko punkty będą wystawać. Co prawda jeśli przewidziana jest zabudowa np GK instalacje poprowadzone po ścianie nie kolidują, ale w drugim przypadku... słabo. Ale jestem pewien że każdy hydraulik sobie z tym poradzi. Nie ma się co martwić

Re: Wnętrze mieszkań i standard deweloperski LC Corp w inwestycji Centralna Park Kraków
Oczywiście, że lepiej byłoby, gdyby LC Corp oferował stan deweloperski, w którym rury z mediami i kanalizacyjne są schowane w ścianie, ale zauważyłem, że coraz więcej deweloperów idzie tu na łatwiznę i zostawia je puszczone po ścianie. Jest to później o tyle upierdliwe, że trzeba je wkuwać, zwłaszcza w łazience, ale też każdy w miarę ogarnięty fachowiec od wykańczania łazienek bez większego problemu powinien sobie z tym poradzić. A w kuchni, powinno się rurki dać schować za meblami, więc to mniejszy problem.
Z tego co się orientuję odprowadzające są wmurowane w ścianę, doprowadzające ciepłą i zimną wodę idą po podłodze i następnie puszczone po ścianie w miejscu wyznaczonym zgodnie z naszymi projektami – czyli tam gdzie i tak planujemy jakąś zabudowę (np. szafka pod zlew) - a więc nie będą widoczne. Dla osób, które będą planowały zmiany bez wcześniejszego uwzględnienia tego w projekcie jest to jednocześnie wada i zaleta.
Z tego co mówiła mi Pani Małgorzata wszystkie media które mają być na ścianach głównych (oddzielających jedno mieszkanie od drugiego) są poprowadzone na wierzchu - wynika to z norm i przepisów dotyczących m.in. poziomu wygłuszenia mieszkania itp. Główny problem jest w łazience (mówię o budynku E bo D nie widziałem planów) tak więc trzeba będzie zrobić zabudowę instalacji żeby to ładnie schować.
Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”