Mam najnowsze wieści : to ograniczenie rejonu szkoły nr 155 jest częścią 'układanki', jaką fundują nam władze.
Okazuje się, że p.dyrektor zespołu szkół nr 14 chce zawłaszczyć sobie szkołę nr 52, bo przecież likwidują jej gimnazjum, a liceum na słabe. Nie ważne, że szkoła 52 ma wieloletnią historię, tradycję itp. Ta pani dyrektorem jest od niedawna i widać, że ma olbrzymi apetyt na władzę.
Ale zobaczcie, jaki tu brak konsekwencji : szkoła nr 52 wiele lat temu była ogromną podstawówką zarządzaną przez wspaniałą dyrektorkę p. Dobrowolską. I wtedy gdy weszła reforma z gimnazjami - przedzielono budynek na dwie oddzielne placówki. Podstawówka dostała tylko to skrzydło, w którym się znajduje obecnie. A teraz chcą na odwrót, żeby została pochłonięta przez zespół szkół nr 14.
I ja się pytam w tym momencie : od kiedy to łączy się licea z podstawówkami ??? To chyba wbrew zasadom tej genialnej reformy!
Przecież szkoła 52 może zająć tę powierzchnię po gimnazjum, a liceum niech sobie zajmie jedno skrzydło i będzie oddzielone od całej reszty. Ale nie, bo tu przecież chodzi o kasę! Dodatek dyrektora chyba zależy od wielkości szkoły. Pani Dziekan bardzo dba o swój wygląd, a teraz, no cóż - nie wystarczy jej 'na waciki' ( to żart oczywiście, bo prawdziwe intencje jeszcze nie są znane).
Kolejne pytanie : dlaczego dobierają się do rejonu szkoły 155 ? O co tutaj chodzi???
Na to pytanie nie znajduję logicznej odpowiedzi. Może ktoś mi powie czy podpowie?
Ważne! Szkoła 155- zmiany w rejonizacji szkół w Czyżynach os. Avia i Orlińskiego)
Re: Ważne! Szkoła 155- zmiany w rejonizacji szkół w Czyżynach os. Avia i Orlińskiego)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2017, 8:17 przez iga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Ważne! Szkoła 155- zmiany w rejonizacji szkół w Czyżynach os. Avia i Orlińskiego)
Jakis czas temu podpisalam sie pod petycja.
Moze warto poruszyc ten temat na facebooku na grupie "Krakowskie mamy". Mysle ze moze tam byc sporo mam zainteresowanych tematem a pewnie nie wszystkieczytaja to forum
Moze warto poruszyc ten temat na facebooku na grupie "Krakowskie mamy". Mysle ze moze tam byc sporo mam zainteresowanych tematem a pewnie nie wszystkieczytaja to forum
Niestety szkoła 155 już cierpi na nadmiar uczniów a po reformie jak dojdą dwa roczniki to już będzie masakra. Dlatego nie dziwi mnie że ograniczają liczbę nowych uczniów.
Brawo Wy!!! 
Petycję również podpisałam (brawo ja
)
Mam nadzieję, że uda nam się skrzyknąć i pojawić na sesji RM w najbliższą środę, bo wtedy będzie głosowanie nad obwodami. Musimy zwartą grupą zaprotestować przeciwko niekorzystnym zmianom. Nasz głos nie może pozostać zlekceważony. Więc do dzieła
Kto żyw
niech się tam stawi, żeby nasz problem został zauważony. Jak to mówią : w kupie siła! Uda nam się na pewno wygrać tę sprawę. Zresztą i tak decydujący głos będzie należał do małopolskiego kuratora oświaty, który z tego co wiem jest po naszej stronie.
Ale jakby co - zawsze można poruszyć sprawę w ministerstwie!

Petycję również podpisałam (brawo ja

Mam nadzieję, że uda nam się skrzyknąć i pojawić na sesji RM w najbliższą środę, bo wtedy będzie głosowanie nad obwodami. Musimy zwartą grupą zaprotestować przeciwko niekorzystnym zmianom. Nasz głos nie może pozostać zlekceważony. Więc do dzieła

Kto żyw

Ale jakby co - zawsze można poruszyć sprawę w ministerstwie!
clash pisze:Niestety szkoła 155 już cierpi na nadmiar uczniów a po reformie jak dojdą dwa roczniki to już będzie masakra. Dlatego nie dziwi mnie że ograniczają liczbę nowych uczniów.
To jest nieprawda! Szkoła jest duża, może pomieścić do tysiąca uczniów, a są to wyliczenia Wydziału Edukacji, więc proszę nie wprowadzać nikogo w błąd!
Na dodatek, jak powstanie basen to zagęszczenie będzie jeszcze mniejsze.
A ograniczają liczbę uczniów, bo p.dyr Dziekanowej po wygaszeniu gimnazjum spadnie liczba uczniów (prosto mówiąc : stołek pod nią się trzęsie)
i chcą w ten sztuczny sposób zagęścić jej szkołę.
Clash poczytaj w innym wątku, jak to wszystko wygląda.
Pozdrawiam

W dokumencie opublikowanym dziś przez Wyborczą cała Avia jest przypisana do SP 52 http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,4442 ... kowie.html
Szkoły nie mają rejonizacji wiec mozna zapisać dzieci gdzie się chce 

Są szkoły rejonowe, które mają obowiązek przyjąć dziecko. Pozostałe mogą to zrobić w miarę dostępnych miejsc.
No to chyba to by było na tyle dyskusji 

Do powyższej listy można mailowo zgłaszać uwagi.
krakow.pl/aktualnosci/207143,34,komunikat,magistrat_czeka_na_uwagi_dotyczace_obwodow_szkolnych.html
Przedłożony 25 stycznia do pierwszego czytania projekt uchwały Rady Miasta Krakowa zawierający propozycję nowej sieci szkół podstawowych wyznacza również granice ich obwodów, a więc wyszczególnia ulice i osiedla należące do obwodu danej szkoły. Do 3 lutego rodzice, nauczyciele i wszyscy zainteresowani mogą zgłaszać poprawki do zaproponowanych obwodów za pośrednictwem specjalnie utworzonej w tym celu skrzynki mailowej: obwody@um.krakow.pl.
krakow.pl/aktualnosci/207143,34,komunikat,magistrat_czeka_na_uwagi_dotyczace_obwodow_szkolnych.html
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”