Budżet Obywatelski Krakowa 2017 - projekty w Czyżynach

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
wkurzający mąż

Re: Budżet Obywatelski Krakowa 2017 - projekty w Czyżynach

Postautor: wkurzający mąż » 07 mar 2017, 19:16

Szczerze jestem dość pocieszony że wizja parku nie upadła, dobrze że są ludzie trzymający rękę na pulsie.
A tak z innej beczki, to wiem że przepis jest przepis i nie każdy może sobie na miejskim terenie robić co mu się podoba i to jest zrozumiałe ale jakby była tylko szansa zorganizowania jakiejś akcji społecznej np. dot. ożywienia terenu za O4 lub po drugiej stronie Stella to pierwszy podciągam rękawy i idę do roboty :-)

M&M

Postautor: M&M » 08 mar 2017, 8:16

Może jakiś parking się udałoby? Jest możliwe parking wielopoziomowy ogólnodostępny? Nie wnikałem więc nie wiem jakie są ograniczenia do budżetu.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 08 mar 2017, 10:48

Projekty iti bardzo mi się podobają. Kładka - super, ułatwi poruszanie się po okolicy i dostęp do SSE. Rekultywacja terenu parku - również fajna sprawa ... do tej pory nie miałem pojęcia, że dla urzędników słowo "park" oznacza po prostu postawienie donic z roślinnością tu i ówdzie.

Jeśli chodzi o wymaganą ilość głosów, to myślę że na chwilę obecną może być różnie - podobnie jak w roku ubiegłym. Jednak gdy zniknie "plac budowy" i ludzie powprowadzają się do mieszkań, to przy odpowiedniej organizacji i odrobinie samozaparcia, powinniśmy być w stanie przegłosować dowolny pomysł, o ile mieścił się on będzie w ramach regulaminu BO oraz w jego budżecie. Sam chętnie się przyłącze do aktywnego zbierania głosów poza internetem gdy już tu zamieszkam. :D Trzeba tylko uważać by nie popełnić błędów takich jak np. zbieranie danych ludzi na listach (każdy powinien założyć konto przy nas i własnoręcznie oddać głos), bo może wyjść z tego afera (działanie niezgodne z regulaminem).

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 12 mar 2017, 21:06

SPOTKANIA DLA DZIELNICY XIV

14 marca 2017 r., g. 19.00-21.00 – siedziba Rady Dzielnicy XIV Czyżyny, os. Dywizjonu 303 nr 34
15 marca 2016 r., godz. 18.00, w świetlicy ul. Na Załęczu 1 (z udziałem Zarządu Zieleni Miejskiej)
28 marca 2017 r., g. 19.00-21.00 – siedziba Rady Dzielnicy XIV Czyżyny, os. Dywizjonu 303 nr 34

Obrazek

AMożeByTak

Postautor: AMożeByTak » 12 mar 2017, 22:29

Witam wszystkich,

mam poczucie że wielkość tego osiedla można przekuć w sukces bo wszystkie projekty co roku z budżecie obywatelskim będą nasze i niech nam inne osiedla zazdroszczą ;p bo teraz wyzywają od getta a ja mam ochotę zagrać im wszystkim na nosie ;p

Dla dobra całej dzielnicy ale i tez innym mieszkanców Krakowa odwiedzających naszą dzielnice kluczowym projektem powinny być miejsca postojowe, nie wiem jak z własnością terenów ale duża część pasa startowego która nie jest w posiadaniu budimexu można przerobić na parking miejski.

Dla projektu dzielnicowego proponuję aby wzdłuż całej ulicy Orlińskiego, na osiedlu avia, oraz w przyszłym parku pojawiło się osiedlowe oświetlenie świąteczne dające wyjątkowy klimat przez te parę miesięcy w roku. Duże osiedle może sobie pozwolić na taki wyjątkowy gadżet.

AVIAosiedleWzorcowe#

D89

Postautor: D89 » 12 mar 2017, 23:03

O! No i to się nazywa pomysł! Pokażemy "aktywistom" i innym hejterom gest kozakiewicza i zadbamy o nasze osiedle. Włączam się w projekt rękami i nogami, powiedz co trzeba zrobić i bierzemy się do roboty.

krzysztof1

Postautor: krzysztof1 » 13 mar 2017, 0:19

Pomiędzy hangarem a blokiem 26 (obok wybiego dla psów)jest jeszcze dużo terenu zielonego należacego do Gminy Kraków,może zaproponować też tam park,udało się na betonie to tam będzie łatwiej i taniej!

szt

Postautor: szt » 13 mar 2017, 0:50

AMożeByTak pisze:Witam wszystkich,

mam poczucie że wielkość tego osiedla można przekuć w sukces bo wszystkie projekty co roku z budżecie obywatelskim będą nasze i niech nam inne osiedla zazdroszczą ;p bo teraz wyzywają od getta a ja mam ochotę zagrać im wszystkim na nosie ;p

Dla dobra całej dzielnicy ale i tez innym mieszkanców Krakowa odwiedzających naszą dzielnice kluczowym projektem powinny być miejsca postojowe, nie wiem jak z własnością terenów ale duża część pasa startowego która nie jest w posiadaniu budimexu można przerobić na parking miejski.

Dla projektu dzielnicowego proponuję aby wzdłuż całej ulicy Orlińskiego, na osiedlu avia, oraz w przyszłym parku pojawiło się osiedlowe oświetlenie świąteczne dające wyjątkowy klimat przez te parę miesięcy w roku. Duże osiedle może sobie pozwolić na taki wyjątkowy gadżet.

AVIAosiedleWzorcowe#

Żeby projekt nie odpadł na etapie weryfikacji sprawdź kto jest właścicielem działek na http://msip.um.krakow.pl/obserwatorium/
Nie można wpisać dekoracji świątecznych na Avii, która jest terenem prywatnym, ale można wpisać gminną ulicę Orlińskiego. Na pasie startowym zostało niewiele gminnych działek, które w zasadzie już służą jako parking, bo jest możliwy wjazd i nie ma tam zakazów.

Jeśli projekt ma mieć realne szanse na sukces lepiej nie pisać go na zasadzie "zagrania komuś na nosie" ale postarać się żeby łączył społeczności. Zwycięskie projekty z zeszłego roku to potwierdzają. Chociażby "Zamieszkaj obok parku" na którym z racji lokalizacji najbardziej skorzystają nowi mieszkańcy nie miałby szans bez głosów oddanych przez "stare" osiedla. Podobno wszyscy mieszkańcy, który przychodzili głosować w siedzibie Rady Dzielnicy oddawali głos na ten projekt. W budżecie dzielnicowym wygrała trasa spacerowa położona tak, żeby skorzystali na niej zarówno mieszkańcy 2 Pułku, Dywizjonu 303 a także część mieszkańców Avii. Przeszły też toalety w Parku Lotników, które też mogły być popierane przez dużą ilość mieszkańców z różnych osiedli. Nie można uogólniać, że całe stare osiedla hejtują nowe bo to nie prawda. Tak na prawdę dużo młodych osób ze starych osiedli przeprowadza się właśnie na Avię albo Orlińskiego i chociażby z tego powodu jeszcze sporo fajnych projektów będzie można zrealizować wspólnymi siłami.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 13 mar 2017, 15:29

O miejsca parkingowe, postojowe powinna zadbać firma, która zbudowała osiedle czyli BX.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 13 mar 2017, 21:55

Może przy kolejnej edycji BO na przykład za rok, zgłosimy projekt rewitalizacji drogi startowej zachód. Oczywiście zaraz znajdą się tacy, którzy powiedzą: że to za drogi interes, nie ma pieniędzy, nie za bardzo się da, bo pas startowy jest zabytkiem i podlega ochronie konserwatorskiej. Na lotnisku dzień w dzień przewija się mnóstwo ludzi, którzy spacerują, biegają, jeżdżą na rowerze, puszczają latawce, samoloty RC, ale oprócz tego organizowane są koncerty i tym podobne bzdety, które są wystarczającym powodem, żeby ten fragment pasa wyremontować.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2022, 13:20 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”