Osiedle obok Tauron Areny Kraków - Supernova (deweloper Cordia)

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
D89

Re: Osiedle obok Tauron Areny Kraków - Supernova (deweloper Cordia)

Postautor: D89 » 08 mar 2017, 17:43

ngy16687 pisze:Panie Dominiku, zamiast wydatkować tyle energii na obrażanie, proszę spróbować zgłosić swój własny projekt dobrej zmiany do 4 edycji Budżetu Obywatelskiego. Wystartowała właśnie kolejna edycja krakowskiego BO (budzet.dialoguj.pl) i mieszkańcy, jak pokazuje zeszły rok, są chętni do wsparcia rozsądnych projektów.

Proszę mi nie mówić co mam robić bo nie zwykłem wykonywać poleceń osób których nawet nie znam. Jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę to niech sobie zgłasza projekty.

Nowy

Postautor: Nowy » 09 mar 2017, 0:08

Tak trochę bardziej w temacie, jest na stronie artykuł o tym, że ma powstać osiedle mieszkaniowe obok Tauron Areny Kraków i tam kilka uwag - generalnie szkoda, że miasto nie zadbało o odpowiednią ekspozycję hali widowiskowej, jeśli już poszło na to ponad 0,5 mld złotych (razem z obsługą kredytu).

Obrazek

Deweloper Cordia ogrodził już swoje działki, a na płocie znajduje się reklama innej jego inwestycji - Cystersów Garden Kraków. Szkoda, że niedługo ta perspektywa oglądu Tauron Areny, będzie już historyczna. W okolicy jest jeszcze sporo pół-dzikich działek, po które też w każdej chwili mogą zgłosić się jacyś właściciele i wystąpić dla nich o pozwolenia na budowę.

Obrazek

A już coś dzieje się za pętlą tramwajową przy Wieczystej, jak widać, na zdjęciu powyżej pozbyto się tam całej zieleni, a jeśli już ktoś tak "posprzątał" działkę, to pewnie ma co do niej jakieś plany. Coraz bardziej uszczuplane są tereny, które wiele osób wolałoby zobaczyć, jako włączone do Parku Lotników Polskich.

Ciekawe jakie będą ceny mieszkań obok Parku Lotników w inwestycji Supernova, no i kiedy trafią do sprzedaży. Interesujące też, jak w przyszłości Arena będzie oddziaływała na to osiedle, ale myślę, że może to być problematyczne sąsiedztwo. Z drugiej strony bliskość terenu zielonego, to pewnie niemały plus i będzie on odzwierciedlony w cenach.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 09 mar 2017, 11:30

Mój znajomy dzwonił do Cordii. Cena powalająca - 7500 zł za mkw.
Na początku myślałam, że inwestycja ta powstanie bliżej ulicy Nowohuckiej, wtedy jej perspektywa bardzo mi się podobała. Ponieważ jednak jest ona baaaardzo blisko Areny, to i moje zdanie w tej kwestii się zmienia.

annakrolak-kawalek

Postautor: annakrolak-kawalek » 09 mar 2017, 13:28

Biedny Park Lotników!
Czyżyny były fajnym(związane z kultowaniem tradycji niepodległościowych) miejscem jeszcze przed wojną, nie 100 lat temu.
Ziemię (kamienice) w spadku otrzymują jedynie... Prawnicy Pochodzenia Resortowego(to zuchwałe machloje, często całkiem nielegalne).
W koło pasa startowego (kilkadziesiąt hektarów trawy w tej chwili prawie całkowicie zabetonowane)miały pierwotnie powstać "Tereny Zielone" - czyli dalszy ciąg Parku Lotników. Rezultat ostateczny widzimy!
Ładne bloczki, ale sąsiedztwo, i iluminacje... Dla przyjezdnych warte obejrzenia!
"już poszło na to ponad 0,5 mld złotych (razem z obsługą kredytu)." - to byłoby detalicznie. Prawdziwy BIZNES to dużo większe pieniądze, i straszniejsze układy od zmiany Parku w kolejne osiedla, spodki, i grodzone apartamentowce(żeby nie pisać o bliskowschodnich spółdzielczych gospodarstwach rolnych z osadą mieszkańców organizowana na zasadach socjalist., w którym ziemia i środki produkcji są własnością wspólną...).

D89

Postautor: D89 » 09 mar 2017, 20:54

@annakrolak-kawalek nie wiem co bierzesz, ale podeślij mi na PW namiary na Twojego dilera bo taki odlot to musi być po pierwszorzędnym towarze :) Osiedle prywatnych mieszkań jest czymś biegunowo przeciwnym od kołchozu pełnego niewolników.

annakrolak-kawalek

Postautor: annakrolak-kawalek » 10 mar 2017, 13:44

To ci nie wystarczy, aktywisto.

ragar

Postautor: ragar » 28 kwie 2018, 23:22

A tak deweloper Cordia buduje u nas w dzielnicy osiedle Supernova, tuż obok Tauron Areny Kraków :)

Obrazek

Ja wiem, że budziło to sporo kontrowersji, ale mleko się rozlało, pewnie przyjemnie będzie zamieszkać niemal w Parku Lotników, choć zastanawiam się na ile uciążliwa będzie sama Tauron Arena Kraków dla osób, które tam zamieszkają.

jas78

Postautor: jas78 » 01 maja 2018, 19:09

ragar pisze:Ja wiem, że budziło to sporo kontrowersji, ale mleko się rozlało, pewnie przyjemnie będzie zamieszkać niemal w Parku Lotników, choć zastanawiam się na ile uciążliwa będzie sama Tauron Arena Kraków dla osób, które tam zamieszkają.

Przyjemnie? :lol:

Przy tej cenie mieszkania wykupili biznesmeni dla celów krótkoterminowego wynajmu. Czyli dajesz ogłoszenie na bookingu i wynajmujesz całe mieszkanie na noc przyjeżdżającej na koncert ekipie. Grupa znajomych płaci 500-700 zł za nocleg, a na 2 pokojach z kuchnią mieszczą się spokojnie i 8 osób (czyli ekipa na 2 auta).

Jak ci ludzie zachowują się przed i po koncercie, łatwo sobie wyobrazić. Wystarczy, że takich mieszkań masz w tym bloku 30% (ostrożny szacunek) a lekko licząc 80-90 dni w roku masz koszmarne. Sądzę też, że kolejne 30% pójdzie na biura (kancelaria adwokacka etc.). Jak jeszcze pojawi się tam sklep z alkoholem, to będzie jazda bez trzymanki.

Trzeba mieć naprawdę wiele samozaparcia, by decydować się na zakup mieszkania w tym miejscu na własne potrzeby mieszkaniowe. Szczególnie że przy Lema i Dąbskiej rosną 3-4 osiedla z mieszkaniami za nieco niższą cenę.

Ale spokojnie, chętni się znajdą - podejrzewam nawet, że już wszystko sprzedane.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 02 maja 2018, 1:05

jas78 pisze:
ragar pisze:Ja wiem, że budziło to sporo kontrowersji, ale mleko się rozlało, pewnie przyjemnie będzie zamieszkać niemal w Parku Lotników, choć zastanawiam się na ile uciążliwa będzie sama Tauron Arena Kraków dla osób, które tam zamieszkają.

Przy tej cenie mieszkania wykupili biznesmeni dla celów krótkoterminowego wynajmu. Czyli dajesz ogłoszenie na bookingu i wynajmujesz całe mieszkanie na noc przyjeżdżającej na koncert ekipie. Grupa znajomych płaci 500-700 zł za nocleg, a na 2 pokojach z kuchnią mieszczą się spokojnie i 8 osób (czyli ekipa na 2 auta).

Jak ci ludzie zachowują się przed i po koncercie, łatwo sobie wyobrazić. Wystarczy, że takich mieszkań masz w tym bloku 30% (ostrożny szacunek) a lekko licząc 80-90 dni w roku masz koszmarne. Sądzę też, że kolejne 30% pójdzie na biura (kancelaria adwokacka etc.). Jak jeszcze pojawi się tam sklep z alkoholem, to będzie jazda bez trzymanki.

Trzeba mieć naprawdę wiele samozaparcia, by decydować się na zakup mieszkania w tym miejscu na własne potrzeby mieszkaniowe. Szczególnie że przy Lema i Dąbskiej rosną 3-4 osiedla z mieszkaniami za nieco niższą cenę.

Ale spokojnie, chętni się znajdą - podejrzewam nawet, że już wszystko sprzedane.

100% zgoda. Niby park blisko, ale ta Arena ... nie kupiłbym tam mieszkania na własne potrzeby nawet gdyby cena była równie niska jak w przypadku Avii/Orlińskiego. Zbyt duże ryzyko pogrążenia się w koszmarze na lata.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 05 cze 2018, 22:45

Fedaykin pisze:
jas78 pisze:

100% zgoda. Niby park blisko, ale ta Arena ... nie kupiłbym tam mieszkania na własne potrzeby nawet gdyby cena była równie niska jak w przypadku Avii/Orlińskiego. Zbyt duże ryzyko pogrążenia się w koszmarze na lata.

Równie dobrze w innym osiedlu może się trafić sąsiad patolog albo muzyk entuzjasta gry na pianinie, nie oszukujmy się.. mieszkania w bloku są narażone na nieprzyjemności związane z bliskim sąsiadem czy to jest supernowa, eldorado, wiślane tarasy...

Moim zdaniem świetna lokalizacja, blisko tramwaju, autem także dobry wylot na aleje pokoju, a sama arena zdecydowanie bardziej przeszkadza blokom na przeciwko czyli po drugiej stronie ulicy bo świeci prostopadle do ich okien.

A cena jest porównywalna z inwestycjami po drugiej stronie lema - sam sprawdzałem

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”