Jakość wody w Krakowie Czyżynach - Avia / Orlińskiego i okolice

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
sarve

Jakość wody w Krakowie Czyżynach - Avia / Orlińskiego i okolice

Postautor: sarve » 09 mar 2017, 14:54

Szanowni Forumowicze mam do Was pytanie o jakość wody w blokach na ul. Orlińskiego. Chodzi mi głównie o to czy jest w niej dużo kamienia. Zastanawiam się nad instalacją centralnego zmiękczacza wody przed ostatecznym wykończeniem mieszkania i nie wiem czy to konieczne. Aktualnie mieszkam w pobliżu i mam duży problem z kamieniem w wodzie.

Tommy

Re: Jakość wody w Krakowie Czyżynach - Avia / Orlińskiego i okolice

Postautor: Tommy » 09 mar 2017, 17:11

Woda miękka jest niezdrowa.

gucio

Postautor: gucio » 09 mar 2017, 18:09

Mamy bardzo dobrą wodę w Krakowie zachęcam do lektury :-)

Nowy

Postautor: Nowy » 09 mar 2017, 22:54

Woda normalna, jak w większości Krakowa, bo z tego samego ujęcia :) Na początku było z niej czuć, ale po jakimś czasie płukania nowych rur, jest ok. No chyba, że to kwestia przyzwyczajenia ;)

gucio

Postautor: gucio » 09 mar 2017, 23:11

zajrzyjcie tam i poczytajcie
wodociagi.krakow.pl

sarve

Postautor: sarve » 09 mar 2017, 23:27

Znam doskonale tę stronę, jednak jak wynika z zamieszczonych map to mamy na Orlińskiego wodę mieszaną z Raby (miękka woda) i Rudawy (twarda woda). Oczywiście nie ma informacji jakiej jest twardości woda ciepła. Tak więc i tak na ciepłej wodzie nie ma za bardzo możliwości zakładać filtra, więc nie uda mi się całkowicie zmiękczyć wody. Jednak chciałabym się dowiedzieć czy u Was odkłada się kamień na bateriach i czajnikach. Mam doświadczenia np. z Podgórza, że tam problem kamienia praktycznie nie występuje.

jasiek

Postautor: jasiek » 10 mar 2017, 0:15

Ja używam zwykły dzbanek brita i kamienia nie mam w czajniku. Na granitowym zlewie w kuchni, czy bateriach w łazience póki co nic nie ma (mieszkamy prawie rok). Zmywarka też dobrze zmywa bez zacieków - nie zmieniliśmy ustawień żadnych używając ją wcześniej w innej części Krakowa.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 10 mar 2017, 11:23

sarve pisze:Szanowni Forumowicze mam do Was pytanie o jakość wody w blokach na ul. Orlińskiego. Chodzi mi głównie o to czy jest w niej dużo kamienia. Zastanawiam się nad instalacją centralnego zmiękczacza wody przed ostatecznym wykończeniem mieszkania i nie wiem czy to konieczne. Aktualnie mieszkam w pobliżu i mam duży problem z kamieniem w wodzie.

Oczywiscie jestes swiadom, ze przy wodzie ogrzewanej centralnie zmiekczac mozesz zalozyc sobie tylko na ujecie wody zimnej tj, zmywarka, pralka i zimna woda z kranu? O prysznicu zapomnij :)

sam.slater

Postautor: sam.slater » 10 mar 2017, 22:04

sarve pisze:Znam doskonale tę stronę, jednak jak wynika z zamieszczonych map to mamy na Orlińskiego wodę mieszaną z Raby (miękka woda) i Rudawy (twarda woda). Oczywiście nie ma informacji jakiej jest twardości woda ciepła. Tak więc i tak na ciepłej wodzie nie ma za bardzo możliwości zakładać filtra, więc nie uda mi się całkowicie zmiękczyć wody. Jednak chciałabym się dowiedzieć czy u Was odkłada się kamień na bateriach i czajnikach. Mam doświadczenia np. z Podgórza, że tam problem kamienia praktycznie nie występuje.

Woda ciepła jest tej samej twardości co woda zimna.

Saul

Postautor: Saul » 10 lip 2017, 7:19

Czy ktoś z Was zauważył/wyczuł dziwny smak i zapach wody w kranach?

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”