Budimex buduje kolejne piętra na Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Awatar użytkownika
Żółwik

Re: Budimex buduje kolejne piętra na Orlińskiego 4

Postautor: Żółwik » 25 gru 2014, 21:26

Byliśmy dziś z żoną na budowie naszego bloku. To chyba pierwszy raz, gdy nie zastałem na niej robotników (nic dziwnego, święta przecież są). Roboty budowlane posuwają się szybko. Widać już pierwsze elementy ścian 5 piętra od strony klatki B.

Życzę Wesołych Świąt dla wszystkich mieszkańców bloku i przyszłych sąsiadów z klatki B. Za rok na Sylwestra będziemy mogli już świętować zakończenie budowy.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 06 sty 2015, 20:06

Pomału rośnie 5 piętro i zaczęli murować ściany na 1 piętrze ;)

Obrazek

jasiek

Postautor: jasiek » 06 sty 2015, 23:59

Super. Dzięki za foto. Miałam się tam wybrać nawet dziś i męczyłam męża ale mieszkamy na drugim końcu Krakowa i nie chce nam sie specjalnie jechać skoro relacja live na forum. Choć jestem ciekawa co do odległości od Orlińskiego 6 i to chciałam sobie zobaczyć na żywo bo jednak na zdjęciach ta odległość jest myląca :)

wojtekf

Postautor: wojtekf » 10 sty 2015, 21:36

Według mnie odległość od bloków jest spora ;)
A poniżej zdjęcia z dzisiaj ;)

Obrazek
Obrazek

iti

Postautor: iti » 11 sty 2015, 16:41

Faktycznie, budynek rośnie bardzo ładnie, kawał piątego piętra jest już odlany z betonu. Jeśli tak to będzie szło, to może do końca kwietna - marca skończą ostatnie 7 piętro :) Czyli na wykończenie wszystkiego innego będą mieli jeszcze sporo czasu do końca roku :) A jeśli chodzi o odległość pomiędzy budynkami Orlińskiego 4 i Orlińskiego 6, to nie jest tak źle, można podejrzeć na poniższym zdjęciu, zostało wykonane mniej więcej z miejsca, w którym zaczynają się mury Orlińskiego 6.

Obrazek
[Zdjęcie dodane za pomocą przycisku "Img", czyli nie jako załącznik do postu, ale jako link z innego serwisu do udostępniania fotografii]

jasiek

Postautor: jasiek » 11 sty 2015, 18:37

Dzięki. Wiecie, że kobiety mają problem z określaniem odległości ha ha :D :lol: jak nie zobaczy to nie uwierzy :lol:
Niby 32 metry miały być pomiędzy O4 a O6 ;)

Staś

Postautor: Staś » 11 sty 2015, 18:47

Odległość jest większa niż wysokość sąsiadujących obiektów i to jest dobre. Nie będzie efektu studni.

iti

Postautor: iti » 11 sty 2015, 20:58

Bardzo dobra i wcale nie nowa zasada, żeby odległości miedzy budynkami były większe niż ich wysokość. Szkoda, że dzisiaj nie jest to regółą w budownictwie mieszkaniowym. W każdym razie wydaje się, że u nas (Orlińskiego, Avia) nie będzie z tym tak źle :)

Kala

Postautor: Kala » 16 sty 2015, 11:57

iti

Postautor: iti » 16 sty 2015, 13:04

Co prawda zdjęcia nie są najnowsze, bo mają już prawie miesiąc, ale dobrze widać na nich, że sporo się dzieje na budowie. Wygłuszany jest już garaż, rosną ściany wewnętrzne oddzielające od siebie mieszkania. Generalnie wszystko zaczyna nabierać kształtu. A jak byłem tam zerknąć pierwszy raz, to po prostu była wielka dziura z koparką na dnie :) Jest też tam jedno zdjęcie, które pokazuje odległość Orlińskiego 4 od Stella-Sawickiego. Może nie będzie to najbliżej, ale wielka odległość to też nie jest. W każdym razie postępy prac cieszą, tym bardziej, że wygląda na to, że budowa jest sporo do przodu, ponieważ wg. harmonogramu do czasu wypłaty transzy styczniowej (do 27.01.2015) mają być zrobione następujące rzeczy:

1) Wykonanie ścian żelbetowych 2-4 kondygnacji budynku
2) Wykonanie ścian konstrukcyjnych murowanych 2-4 kondygnacji budynku
3) Wykonanie płyty stropowej żelbetowej nad 2, 3 i 4 kondygnacją budynku
4) Wykonanie murowanych ścian działowych i osłonowych 1 kondygnacji budynku (bez zamurowania szachtów instalacyjnych)

Tymczasem do tego czasu (wpłaty styczniowej transzy) będzie już chyba zrobiona płyta stropowa nad 6 kondygnacją budynku. Ściany osłonowe murowane powstają też już na wyższych kondygnacjach. Pewnie pomaga w tym wszystkim dosyć "łaskawa" zima. Mam wrażenie, że mają teraz jakiś miesiąc, półtora do przodu. Choć jeszcze sporo zależy od tego, jaka będzie dalej pogoda, bo wielkie mrozy w lutym czy w marcu nie są niczym nieprawdopodobnym.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”