Budimex buduje kolejne piętra na Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kuba

Re: Budimex buduje kolejne piętra na Orlińskiego 4

Postautor: kuba » 16 sty 2015, 13:42

Inspektor na budowie z mojego banku juz był i transza poszła :) myślę że jesteśmy do przodu z czasem.
pzdr.

Pasiek

Postautor: Pasiek » 17 sty 2015, 11:09

kuba pisze:Inspektor na budowie z mojego banku juz był i transza poszła :) myślę że jesteśmy do przodu z czasem.
pzdr.

Jak to z Twojego banku jakiś inspektor? Nie jest tak że to inspektor z Getinu (tam Budimex ma otwarty rachunek powierniczy) chodzi na budowę i potwierdza wykonanie danego etapu, i wtedy wypłacane są pieniądze deweloperowi? Nasze banki maja tylko w określonym czasie przesłać kasę na ten rachunek w Getin banku (można było też poprosić bank aby całą kwotę udzielonego kredytu przelał na otwarty rachunek powierniczy - ale to się mija z celem bo trzeba płacić odsetki od całej kwoty udzielonego kredytu). Kuba płacisz coś za przelanie każdej transzy i "sprawdzenie" stanu budowy przez ten twój bank? Wg. mnie po to była podpisana "umowa o przelew wierzytelności na rachunek nabywcy z rachunku powierniczego" (czy jakoś tak), tam są zapisy że jak coś pójdzie nie tak z budową (rozwiązanie umowy z deweloperem) to pieniądze które są na Twoim indywidualnym rachunku w getinbaku wracają do Twojego banku, na poczet wcześniejszej spłaty kredytu. Daj znać co z tymi opłatami, ja tylko raz podpisałem harmonogram wypłat transz i nic nie płacę za wypłatę kolejnych, tym bardziej za inspekcje z mojego banku.

kuba

Postautor: kuba » 17 sty 2015, 11:30

Płacę po dwie stówy za inspektora przed każdą transzą.

edit: U mnie jest tak, że przed każdą transzą z dwa tygodnie (teraz transza np ma być chyba 27.01) mam wysłać wiadomość do banku (może być email) i wydać dyspozycję żeby inspektor poszedł na budowę i pooglądał sobie jak im idzie :lol:
Potem zabierają mi kasę (200zl) i transza płynie, a ponieważ teraz się pospieszyłem i wcześniej wysłałem wiadomość do banku, sprawdzili i ponoć wszystko zgodnie z harmonogramem - transza już poszła (ta z 27.01)
pzdr.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2015, 13:51 przez kuba, łącznie zmieniany 1 raz.

jasiek

Postautor: jasiek » 17 sty 2015, 12:53

Ja też płacę za każdą transzę a jest ich 8 bodajże. Mimo, że ktoś z getinu tam ma niby sprawdzać żeby pościć do budimexu kase to mimo to z naszego banku jeszcze niby ktoś tam sprawdza i na tej podstawie bank puszcza do getinu kasę. Nam sie udało wynegocjować niższą stawkę za wypłatę transz.

ATM

Postautor: ATM » 17 sty 2015, 13:48

Ja też nie ponoszę kosztów za uruchomienie kolejnych transz ale za to muszę składać osobiście dyspozycje w banku by przelali kolejne pieniądze. W ich zakresie leży reszta roboty.

kuba

Postautor: kuba » 17 sty 2015, 13:53

ATM pisze:Ja też nie ponoszę kosztów za uruchomienie kolejnych transz ale za to muszę składać osobiście dyspozycje w banku by przelali kolejne pieniądze. W ich zakresie leży reszta roboty.

Co bank to obyczaj jak widać ja jestem w pko bp.

Żeby nie odbiegać od tematu - dziś jadąc do pracy koło O4 widziałem że już coś przy szóstym piętrze majstrują. ;)

maks

Postautor: maks » 17 sty 2015, 17:45

Kuba mogłeś zrobić fote i wrzucic na forum co by my zobaczyli lak tam nasza hawira pnie sie w górę :)

wojtekf

Postautor: wojtekf » 17 sty 2015, 20:58

Przy 6 majstrują ale także zaczeli już murować zewnętrzne ściany na 2 piętrze ;)

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 sty 2015, 15:19

Stan budowy na dzień dzisiejszy ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

maks

Postautor: maks » 18 sty 2015, 16:05

Bardzo ładne foty Wojtku :) zastanawia mnie jedna rzecz - linia okien od strony północnej, od piątego piętra ucieka wgłąb budynku, wytłumaczy ktoś dlaczego :?:

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”