Wentylacja w oknie (nawiewniki) i jej za mocne działanie - Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
melon

Wentylacja w oknie (nawiewniki) i jej za mocne działanie - Orlińskiego 6

Postautor: melon » 26 kwie 2017, 20:24

Witam. Jak wygląda u was wentylowanie mieszkania otworami w oknach? U mnie jest tak że jeśli mam odetkane otwory, w mieszkaniu robi się zwyczajnie zimno. Jak by było otwarte okno. Zastanawia mnie czy tak powinno być. Z kolei jak zatkam wszystkie otwory w oknach, coś się dzieje z wentylacją i zaczynają wpadać mi zapachy z innego mieszkania. Jak jest u Was?

nadka

Re: Wentylacja w oknie (nawiewniki) i jej za mocne działanie - Orlińskiego 6

Postautor: nadka » 27 kwie 2017, 10:02

Przejrzyj forum, bo sprawa zbyt mocno działających nawiewników w oknach była już wielokrotnie omawiana na forum, między innymi pod tym linkiem. I generalnie chodzi w tym wszystkim o to, aby nawiewniki przytkać, ale nie na tyle, żeby całkiem zablokować przepływ powietrza. U znajomego, z Orlińskiego 4 właśnie była ostatnio kontrola działania wentylacji i pomimo właśnie przytkanych częściowo nawiewników, wszystko było w porządku :) I zdecydowanie, przepływ powietrza jest tam zbyt duży, szkoda, że to się jakoś automatycznie nie reguluje, np. w zależności od wilgotności.

maks

Postautor: maks » 27 kwie 2017, 17:48

Ja radzę okresowo - raz na 3 miesiące zdjąć nawiewnik i go wyczyścić (także tą przykręcaną część), straszny syf się tam zbiera.

Pewien mieszkaniec

Postautor: Pewien mieszkaniec » 29 kwie 2017, 15:01

Właśnie coś mi nie pasowało po pierwszej nocy na nowym mieszkaniu i grzejniku odkręconym maksymalnie.
Tuż po obudzeniu się, dostawiłem tam rękę a tam... niemalże podmuch wiatru!
Od razu zakleiłem taśmą. Jak widzę nie tylko ja to zauważyłem.

s!mon

Postautor: s!mon » 02 maja 2017, 2:22

Z tymi nawiewnikami to jest jakaś masakra, ale jeszcze nie mam dobrego pomysłu na nie... Poza wskazanym wcześniej linkiem jest kilka komentarzy w viewtopic.php?f=54&t=1423

michalb

Postautor: michalb » 09 maja 2017, 1:51

Nawiewniki i ta cała wentylacja uważam że mocno szwankuje lub jest źle wykonana. W każdym pokoju mam odczuwalną inną temperaturę lub ruchy powietrza, a w nocy powietrze jest nawet zimne.

madoxx

Postautor: madoxx » 09 maja 2017, 13:21

Generalnie ja bym wymienił te nawiewniki na takie z regulacją. Jeżeli ktoś tego już dokonał to proszę o namiary na pasujące do wyciętych już otworów.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”