Sklepy w Naszym budynku na Orlińskiego 1 - gdzie zrobimy zakupy w Czyżynach

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
jarko

Re: Sklepy w Naszym budynku na Orlińskiego 1

Postautor: jarko » 09 sie 2017, 0:21

ObiVanKenobi pisze:
jarko pisze:
Nowy pisze:No nic, jest niedaleko Biedronka, Lidl, a pod nosem będzie Alma. Niech będzie i tak, choć często jest tam jednak sporo drożej niż w innych sklepach. Ale jeśli dobrze sprawdza się różne promocje, to nie jest już tak źle :)

Za ceną w Almie idzie jakość produktów... To nie biedronka czy lidl...

Jakość???
np. cena jogurtu bakoma, w carefurze czy auchanie wynosi 1,39, bakoma w biedronce tylko pod inną nazwą 1,19 lub 0,99, lidl ma swoje marki ale porównywalne ceny do biedronki, cena w almie tego jogurtu może być 1,59. Jestem przedstawicielem handlowym i wiem jak działa alma. Nie ma tam jakości. Są produkty, których nie ma w innych sklepach. Lepiej by był Piotr i Paweł.
Dla informacji Almę przejął biznesmen z Nowego Targu, więc już Jerzy Mazgaj nie zarządza tym, ostał mu się jakiś procent, tak jak przy Krakowskim Kredensie.

Bardziej chodziło mi o półki z warzywami/owocami gdzie w dobrych czasach almy ciężko było znaleźć coś nie świeżego :) Już tam o rybach czy mięsie nie wspomnę. Jogurciki i te ukrywanie marek dla dyskontów to osobny temat. Wiemy na pewno czy linii produkcyjnej schodzi dokładnie ten sam produkt? Dokładnie o tych samych parametrach co w firmowej etykiecie? Pytam bez szydery, a z ciekawości. Nigdy tego nie sprawdzałem :)

jarko

Re: Sklepy w Naszym budynku na Orlińskiego 1 - gdzie zrobimy zakupy w Czyżynach

Postautor: jarko » 09 sie 2017, 0:35

Yankes pisze:
jarko pisze:
Yankes pisze:wiesz co piszesz?
jaka jakość
wszyscy mają taką samą, ale masz ładniejsze opakowanie.
Uwierz bo pracuje w branży i znam się na tym

Tak, wiem co piszę. Nie mam tu absolutnie na myśli majonezów czy groszków tej samej firmy w różnych opakowaniach a pisze o produktach pierwszej świeżości. Chyba jako osoba z branży nie podejmiesz się udowodnić mi że w lidlu czy biedronce kupię lepszej jakości mięsa czy wędliny? O rybach już nie wspominając. No dobra, w jednym Ci przyznam rację. W dziale owoce i warzywa już nie ma takiej przepaści ;)

Musisz się sam przekonać.
Jakość to nie tylko opakowanie i czy Ci smakuje.
Jest wiele rzeczy o których się myśli konsumując coś.
Temat w dzisiejszych czasach jest za bardzo skomplikowany np. czy ryby są zdrowe? Zdrowe ale jakie tuńczyk czy łosoś? Zdrowe jak same są zdrowe, ale w większości nie są.
Wszystkie firmy sieciowe głównie kupują towar u dużych producentów, a każdy taki duży dostawca dba o jakość, ale też wydaje dużo kasy na badania tak np. jest w firmie Koral - badania na metale ciężkie, pierwiastki radioaktywne.
A teraz to wspomniane owoce- warzywa.
Rozumiem, że kupujesz ładne świeżutkie, ale czy to jakość ? czy świeżość.
Kupujesz co widzisz.
A z kolei wiem, że np. wysyła próbki dostawców do badań na metale ciężkie, pestycydy i np pomidory na GMO. Dostawcy by nie płacić kar sami też wysyłają próby na badania.

Nie wiem dokładnie jak to działa w Almie, ale wiem, że najgorszy w tym temacie jest Kaufland, który tak się chwali potwierdzoną jakością.
Kaufland jeszcze jest mentalnie w poprzedniej epoce, gdzie konsument kupował wszystko.

miało być krótko,ale się rozpisałem, choć to tylko mamy wpis

Wydaje mi się że ciężko zdefiniować złoty środek na dobre zakupy. W dzisiejszych czasach, często kupujemy tam gdzie mamy po drodze i jest nam wygodnie. Dla mnie idealny sklep na osiedlu to taki co będzie czynny co najmniej do północy. Bo zawsze gdzieś będą lepsze czy gorsze produkty.
Naoglądałem się trochę Bosackiej i... Staram się czytać teraz etykiety jak powiedzmy wybieram kefir czy chrzan w słoiku. Na kiełbasach czy innych przetworach mięsnych też staram się sprawdzać ilości mięsa :) Druga sprawa to korzystanie z tego co sezonowo daje matka natura :) Ostatnio opanowałem ogórki małosolne. Ogóreczki od rodziców z działeczki, podobnie jak koper. Niestety kupny chrzan, czosnek, sól, cukier i woda z kranu. Ale konsumenci twierdzą że smaczne :)
Mądrze prawisz, a ja lubię wbrew pozorom słuchać mądrych ludzi. Dlatego zapraszam na ogóreczki jak już na Avii się rozgościmy. Przynieś jakieś piwko to pogaworzymy, na forum nie męczmy wywodami sąsiadów ;)

Nowy

Postautor: Nowy » 20 sie 2017, 16:55

jarko pisze:Za ceną w Almie idzie jakość produktów... To nie biedronka czy lidl...

Jasssne :) Ten sam sok np. Horteksu w Almie 6 zł, w Lewiatanie 2,99, podkreślam, dokładnie ten sam sok pomarańczowy. W Lewiatanie był za 3,99 poza promocją, różnica nadal duża. I tak na bardzo wielu produktach.

ragar

Re: Sklepy w Naszym budynku na Orlińskiego 1 - gdzie zrobimy zakupy

Postautor: ragar » 22 lis 2017, 11:59

Wszystko wskazuje na to, że będzie Lewiatan w Orlińskiego 1 :) Dobra informacja czy nie?

Obrazek

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 22 lis 2017, 12:05

Jeśli tylko będzie podobnie zaopatrzony jak ten Lewiatan na osiedlu 2 Pułku Lotniczego, to "dla mnie bomba". :)

kad

Re: Sklepy w Naszym budynku na Orlińskiego 1 - gdzie zrobimy zakupy

Postautor: kad » 22 lis 2017, 12:36

ragar pisze:Wszystko wskazuje na to, że będzie Lewiatan w Orlińskiego 1 :) Dobra informacja czy nie?

Bardzo dobra :D

Arav

Postautor: Arav » 22 lis 2017, 13:21

Dobrzeeee!

Selassie

Postautor: Selassie » 22 lis 2017, 13:37

Ja tam jestem srednio zadowolony.

Lewiatan na 2 pułku jest moze dobrze wyposażony ale też brakuje w nim bardziej egzotycznych produktow ktore mogły by być u Piotra i Pawła.
Jakichs azjatyckich sososw, lepszych makaronow, droższych serów itp.

ked14

Postautor: ked14 » 22 lis 2017, 13:51

Selassie pisze:Ja tam jestem srednio zadowolony.

Lewiatan na 2 pułku jest moze dobrze wyposażony ale też brakuje w nim bardziej egzotycznych produktow ktore mogły by być u Piotra i Pawła.

prawda, z tym że Piotr i Paweł jest teraz w Serenadzie, więc zawsze można podejść/podjechać :)

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 22 lis 2017, 14:06

Mnie właśnie cieszy fakt, że będzie to "zwykły" sklepik jakich pełno (nie Alma ani też PiP). "Standardowy" asortyment za "standardowe" pieniądze tuż pod ręką. Po te "egzotyczne" produkty, których nie zużywa się codziennie w dużych ilościach (chyba, że ktoś jest wykwintnym smakoszem ... ja nie jestem :lol: ) zawsze można ten kawałek podejść/podjechać, jak z resztą pisze @ked14. :)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”