Czesc.
Pytanie do mieszkancow osiedla. Czy wymiary mieszkania byly zbieżne z tym co rzuty zakladaly czy roznily sie (mniej? bardziej?) jest sens dawac stolarzowi wstepnie zaplanowany projekt np kuchni opierajac sie na podanych wymiarach przez bdmx czy lepien poczekac na obmiar po odebraniu mieszkania?
Wymiary mieszkania na planie a rzeczywistość od dewelopera - os. Avia
-
Re: Wymiary mieszkania na planie a rzeczywistość od dewelopera - os. Avia
różnie z tym bywa. Plany możesz dać do ogólnej wyceny na przykład ale ja bym się bał dawać do wykonania jakiejś zabudowy wnękowej czy coś takiego. Różnica 2 cm i po zawodach
U nas było -20 cm^2 na mieszkaniu więc gdzieś te różnice musiały się pokazać.

wymiary do wyceny jak najbardziej ale po odbiorze stolarz musi się pojawić i wymierzyć sam bo rzeczywistość nie zawsze się pokrywa z planem...znaczy się nigdy się nie pokrywa 

Witam,
A czy otrzymaliście rzuty z jakimiś dokładniejszymi wymiarami? Ja mam tylko długość i szerokość pomieszczeń. Głębokości wnęk, odległości od okien, kominów, grzejników itp to mogę sobie na tej podstawie mniej więcej wyliczyć, ale co to ma do rzeczywistości to nie wiem. Ciężko w ten sposób coś ostatecznie zaprojektować, bo w kuchni czy łazience kilka cm błędu i szafka się już nie zmieści
A czy otrzymaliście rzuty z jakimiś dokładniejszymi wymiarami? Ja mam tylko długość i szerokość pomieszczeń. Głębokości wnęk, odległości od okien, kominów, grzejników itp to mogę sobie na tej podstawie mniej więcej wyliczyć, ale co to ma do rzeczywistości to nie wiem. Ciężko w ten sposób coś ostatecznie zaprojektować, bo w kuchni czy łazience kilka cm błędu i szafka się już nie zmieści

-
Ja mam taki bardzo dokładny rzut. Trzeba się po niego zgłosić do Budimeksu, poczekać kilka dni i odebrać. Otrzymałam go, na wyraźną prośbę, jeszcze przed podpisaniem umowy deweloperskiej.
To co można "wyciągnąć" z bx to rzuty wykonawcze. Realne wymiary powinny być na rzutach powykonawczych, które otrzymamy pewnie dopiero po odbiorze. Podkreślam tu "powinny być", ponieważ rzadko który Wykonawca sili się na taki trud aby to zrobić. Nie ma innego rozwiązania jak pomierzyć samemu po odbiorze.
-
Ok dzieki za info. Macie moze namiary na stolarza standardowo dobry i tani;)
To chyba szukasz dwóch różnych wykonawców, zabrakło jeszcze jednego, takiego, który zrobi szybko 

-
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”