Odbiory mieszkań od dewelopera i ich terminy - Orlińskiego 12 (vademecum)

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
limonka

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera i ich terminy - Orlińskiego 12 (vademecum)

Postautor: limonka » 02 lut 2018, 16:07

Na umówioną godzinę przychodzi przedstawiciel nieruchomości oraz wykonawcy (u mnie był jeszcze IN). Następuje spisanie liczników, dokładne poinformowanie gdzie jest co i przekazanie kluczy do każdej ze skrzynek, drzwi wejściowych, nowych do zamka (do aktywacji po remoncie ;)), instrukcję obsługi mieszkania, zasady działania domofonów itd. + prezent od bx. W protokole wpisuje się uwagi (u mnie bezusterkowo). Można od razu wypełnić wniosek do Tauronu. Przedstawiciel BX przekazuje głowice do kaloryferów, maskownice na zawiasy w oknach, zostawiają próg do drzwi wejściowych :)

Do momentu podpisania umowy przeniesienia własności (BX będzie dzwonił w tej sprawie i ustalał termin spotkania z notariuszem) płacimy czynsz 5,90 zł * powierzchnia mieszkania, + media. Później ma być taniej. Miejsce parkingowe 165 zł brutto, miejsce na zew. 24,60 zł , 5 zł/m2 komórka lokatorska. Zgodnie z fakturą którą otrzymamy (kiedyś). + media.

Kto ma kredyt niech nie zapomni wysłać skan protokołu odbioru do banku :D - taka ciekawostka o której zapomniałam :D:D

Arav

Postautor: Arav » 02 lut 2018, 16:29

A co daje podeslalnie skanu protokolu do banku ?

bialy

Postautor: bialy » 04 lut 2018, 20:51

Macie może namiar na porządnego hydraulika? Szukałem na forum, ale nigdzie nie znalazłem informacji.

toolpusher

Postautor: toolpusher » 05 lut 2018, 12:40

Mam prośbę do tych co odbierają mieszkania (Arav, Karmor) o krótką relację po.

Limonka skąd masz takie informacje że 6 mieszkań zostało odebranych bezusterkowo? Nie wiesz czy odbiór był ze specjalistą?

PaulinaAnna

Postautor: PaulinaAnna » 05 lut 2018, 13:53

W piątek wieczorem byłam pod blokiem i pan ochroniarz mówił, że z tego co rozmawiał to osoby odbierające były zadowolone ze swoich mieszkań.
Ja też czekam na relacje osób, które już odebrały swoje m2 w naszym bloku. W piątek widziałam, że świeciło się światło w jednym z mieszkań na V piętrze - to znak, że pierwsze odbiory zakończyły się sukcesem :)

karmor

Postautor: karmor » 06 lut 2018, 11:10

Mieszkanie odebrane.
Zgłoszone drobne usterki: rysy na szybie, parapet na balkonie do wymiany. W jednym miejscu ściana-sufit kąt miał trochę ponad 90st, na oko nie do zauważenia, dopiero na kątowniku widać (tego nie zgłaszałem). Wentylacja nie była włączona w całym pionie rano jak odbierałem, ale wieczorem wiatraczek już chodził. Ściany, sufity, podłogi proste. W łazience na podłodze drobne wybrzuszenie przy ścianie. Dogadaliśmy się, dostarczyli worki kleju do płytek.
Reszta ok.

Wieczorem zauważyłem, ze jedna winda nie ma zabezpieczeń w postaci obicia płytami drewnianymi na czas remontów mieszkań. Zgłoście to proszę, bo po kilku miesiącach winda ta będzie straszenie poobijana.

bialy

Postautor: bialy » 06 lut 2018, 14:32

Dzięki za informacje. Mnie odbiór czeka za tydzień i mam nadzieje, że pójdzie również sprawnie i bez większych problemów. Mam również pytanie czy odbierałeś mieszkanie sam czy z kimś kto zajmuje się odbiorami mieszkań ? Jaki czas na poprawki, czyli parapet, rysy dał sobie budimex?

wawa1976

Postautor: wawa1976 » 06 lut 2018, 22:30

Mieszkanie odebrane. Bardzo drobne usterki wpisane do protokołu (zarysowanie na stolarce okiennej i brak wypełnienia akrylem pod parapetem). Za dwie nierówne płytki na balkonie, dostaliśmy rekompensatę w postaci dwóch worków kleju do płytek. Reszta tak jak opisała Limonka.
Jeśli chodzi o drugą windę, właśnie ją zabezpieczali. Powodzenia przy odbiorze :)

dobrasasiadka

Postautor: dobrasasiadka » 07 lut 2018, 16:47

Witam sąsiadów z O12 8-)
Ja odebrałam w tamten piątek - tez drobne usterki takie jak np. nie wracająca po naciśnięciu klamka w drzwiach wejściowych (obiecali podrasować jak najszybciej). Reszta jak najbardziej mile mnie zaskoczyła. Teraz czekam tylko na umówienie notariusza.
Mam nadzieje, ze będzie nam się wszystkim dobrze i milo mieszkało!

Do zobaczenia,
Pozdrawiam :)

Arav

Postautor: Arav » 07 lut 2018, 22:17

Moje również odebrane :) Wszystko idzie bardzo sprawnie. Zgłoszone jedynie 3 małe usterki: klamka / pęknięty aquapanel na balkonie/ niesprawny bezpiecznik w skrzynce. Ogólnie moje wrażenie jest szalenie pozytywne. Dużo się naczytałem na forach innych bloków i jestem strasznie pozytywnie zaskoczony. Tynki są super! Tak jak powiedział mi pan który był na budowie... według nich to jest najlepiej wykonany blok na całym osiedlu. NAjmniej się spieszyli bo terminy ich nie goniły i jak to ujął "ten blok miał szczęście do ekip które go robiły". Nic tylko urządzać i mieszkać!

Do zobaczenia w windzie ! :)

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”