Wypłata transzy a harmonogram i opóźnienia

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Gatha

Re: Wypłata transzy a harmonogram i opóźnienia

Postautor: Gatha » 07 sie 2015, 16:46

Kala a czy pisałaś w tej sprawie jakieś pismo do Budimexu, czy oni tak sami z siebie Cię poinformowali? Mi bank zakwestionował wypłatę, i tak w sumie to nie powiedzieli mi co mam zrobić, coś bardziej na zasadzie "radź sobie Pani jakoś..." Wydawało mi się że takie kwestie to jednak bank jakoś z inwestorem rozmawia. Nie wiem czy tylko ja mam taki problem, a może trafiłam na nieodpowiednich ludzi. Tak czy siak spędza mi to sen z powiek.

Kala

Postautor: Kala » 07 sie 2015, 20:09

Gatha sama załatwiałam sprawę. Napisałam do budimexu pismo na emaila opisałam dlaczego itp i bez problemu przyjęli to do wiadomości i wyznaczyli nowy termin wpłaty transzy. Nie obciążyli mnie odsetkami ( tzn za miejsce w garażu początkowo mnie obciążyli ale po napisaniu pisma i wyjaśnieniu sprawy anulowali wszystko) generalnie BDX jest ugodowy tylko trzeba się kontaktować z nimi. Najlepiej napisz do swojego przedstawiciela z którym załątwiałaś sprawy w Bdx on resztę powie co i jak

kuba

Postautor: kuba » 07 sie 2015, 22:46

Ma ktoś z Was transze na grudzień mdm'owską? Ja co prawda mam na styczeń 2016 ale ciekawi mnie fakt, kto ponosi odpowiedzialność jeśli developer ma opóźnienie i przez to dopłata przepada.I jak to się ma do warunków kredytu czy coś zmienia?

morth

Postautor: morth » 08 sie 2015, 8:00

Dopłata przedada niestety.

fikumiku

Postautor: fikumiku » 08 sie 2015, 8:25

Budimex na pewno jest świadomy o tym, że przekroczenie roku spowoduje duże straty dla przyszłych nabywców mieszkań, którzy wzięli kredyty w MDM. Mam nadzieję, że będą przerzucać tak swoje ekipy, że każdy budynek skończą w takim roku, jaki został zaplanowany.

morth

Postautor: morth » 08 sie 2015, 8:38

fikumiku pisze:Budimex na pewno jest świadomy o tym, że przekroczenie roku spowoduje duże straty dla przyszłych nabywców mieszkań, którzy wzięli kredyty w MDM. Mam nadzieję, że będą przerzucać tak swoje ekipy, że każdy budynek skończą w takim roku, jaki został zaplanowany.

Też mi się tak wydaje, jakby któryś z budyków został skończony nie w zaplanowanym roku to zrobiłby się gruby dym pewnie też w mediach a nie sądze aby na takim rozgłosie im zależało:P

Kala

Postautor: Kala » 08 sie 2015, 9:26

ja nie korzystam z MDM więc nie wiem ale Pani w emaili zapewniła mnie że mimo teraźniejszego opóźnienia termin zakończenia budowy zostanie zachowany...

iti

Postautor: iti » 09 sie 2015, 11:04

A ja tam też myślę, że Budimex skończy wszystko na czas i nie będzie problemów, bo to jednak byłaby dla nich spora wtopa wizerunkowa, gdyby spóźnili się z oddaniem budynku. Tym bardziej, że na opinii bardzo im chyba zależy, a w tej branży, to jest bardzo ważna sprawa.

Inna sprawa, że można było w umowie przesunąć wypłatę ostatniej transzy za mieszkanie (tej z Banku Gospodarstwa Krajowego) z końcówki grudnia 2015 na początek stycznia 2016, wtedy w razie opóźnień dopłata nie przepada, no chyba, że opóźnienia sięgnęłyby 2017 roku, ale to chyba byłby bardzo pesymistyczny scenariusz :)

Gatha

Postautor: Gatha » 09 sie 2015, 18:36

A czy ktoś orientuje się czy przepisy MDM dopuszczają np. możliwość wprowadzenia aneksu do umowy z inwestorem w celu jednak wypłacenia tej ostatniej transzy? Np. na zasadzie wpisania do umowy za pomocą aneksu że płatność 100 % wartości mieszkania nastąpi zanim budowa zostanie zakończona, czyli że termin ostatniej transzy nie równałby się 100% zaawansowania budowy a np. 90%. Czy takie coś jest w ogóle dopuszczalne? A może ktoś ma namiary na jakiegoś doradcę w sprawie MDM. Niestety w bankach, to co przedstawiciel to inna opinia.

morth

Postautor: morth » 09 sie 2015, 20:03

Z tego co się orientuje to zmiana jakiejkolwiek umowy nic CI nie na da. Po prostu środki z mdm mogą być wypłacone dopiero jak budynek jest w 100% skończony.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”