Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
mmm123

Re: Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Postautor: mmm123 » 24 paź 2018, 6:53

all pisze:Z tego co widzę Pani urządziła tam sobie na stałe miejsce parkingowe. Co zjeżdżam wieczorem to stoi.

Spuścić powietrze z kół. Pomaga

Annn

Postautor: Annn » 24 paź 2018, 8:09

Obiecuje postanowienie poprawy .
To się już nie powtórzy .

nikolaus

Postautor: nikolaus » 24 paź 2018, 12:50

mmm123 pisze:
all pisze:Z tego co widzę Pani urządziła tam sobie na stałe miejsce parkingowe. Co zjeżdżam wieczorem to stoi.

Przydał by się też mały kubełek zimnej wody dla kierowcy VW Golfa.. Nie dość, że na dole w garażu to jeszcze na miejscu oznaczonym jako prywatne, z PODPISANYM zakazem parkowania.. Teraz niech każdy z nas wyobrazi sobie, że zapłacił za to miejsce 30k PLN.

Ja mam gorącą prośbę - pewno wszyscy czytający ten wątek już głosowali (na TAK?) za wprowadzeniem Strefy Zamieszkania, ale to za mało - porozmawiajcie z sąsiadami, poproście o głos w tej sprawie. Uchwały czekają na "większość" i jest to pierwszy krok, żeby zrobić z tym stanem rzeczy porządek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

bialy

Postautor: bialy » 24 paź 2018, 16:37

Pięknie :| widzę, że ludzie biją się o zdobycie nagrody mistrza parkowania. To się staje naprawdę coraz bardziej żenujące

all

Postautor: all » 24 paź 2018, 17:49

Na dużym parkingu za blokiem często jest dużo wolnych miejsc, ale niektórzy nie przejdą 300 m tylko wolą się wpychać między słupki i denerwować innych mieszkańców.

TomTom

Postautor: TomTom » 26 paź 2018, 12:40

Czytam ten i inne tematy na forum odnośnie parkowania/sytuacji komunikacyjnej na osiedlu i nie mogę wyjść z podziwu. Ciężko znaleźć mi słowa opisujące co czuję kiedy czytam co niektóre wypowiedzi. Ludzie opamiętajcie się...

mmm123 pisze:

Szanowny kolego, rozumiem że analogicznie kiedy spotykasz pieszego przechodzącego przez ulicę poza wyznaczonym przejściem to od razu dajesz mu klapsa w dziąsło, bo przecież trzeba go ukarać, niech cham jeden ma nauczkę... Pewnie jesteś też jednym z tych "nauczycieli" na polskich drogach którzy chcąc dać innym lekcję wywołują niebezpieczne sytuacje. Pewnie sam jesteś człowiekiem prawym i nieskazitelnym, czego Ci gratuluję.

Chyba od egzekwowania prawa są odpowiednie służby, a nie my sami. Czy coś mnie w tej kwestii ominęło i mamy samosąd? Serio uważasz, że agresją rozwiążesz problemy?

Dla jasności, nie staję w obronie kierowców parkujących niepoprawnie ale trochę ogłady... Ważmy słowa i zastanówmy się co piszemy bo nawoływaniem do agresji na pewno niczego nie osiągniemy.

Może zamiast pisać hasła w stylu "Spuścić powietrze z kół" zastanowimy się nad tym jak "wyłuskać" jak najwięcej miejsc parkingowych z przestrzeni którą mamy. Oczywiście mowa o uporządkowanym parkowaniu a nie o stawianiu słupków i zakazów wszędzie gdzie się da.

Pozdrawiam :)

mmm123

Postautor: mmm123 » 26 paź 2018, 16:39

TomTom pisze:Czytam ten i inne tematy na forum odnośnie parkowania/sytuacji komunikacyjnej na osiedlu i nie mogę wyjść z podziwu. Ciężko znaleźć mi słowa opisujące co czuję kiedy czytam co niektóre wypowiedzi. Ludzie opamiętajcie się...

mmm123 pisze:

Szanowny kolego, rozumiem że analogicznie kiedy spotykasz pieszego przechodzącego przez ulicę poza wyznaczonym przejściem to od razu dajesz mu klapsa w dziąsło, bo przecież trzeba go ukarać, niech cham jeden ma nauczkę... Pewnie jesteś też jednym z tych "nauczycieli" na polskich drogach którzy chcąc dać innym lekcję wywołują niebezpieczne sytuacje. Pewnie sam jesteś człowiekiem prawym i nieskazitelnym, czego Ci gratuluję.

Chyba od egzekwowania prawa są odpowiednie służby, a nie my sami. Czy coś mnie w tej kwestii ominęło i mamy samosąd? Serio uważasz, że agresją rozwiążesz problemy?

Dla jasności, nie staję w obronie kierowców parkujących niepoprawnie ale trochę ogłady... Ważmy słowa i zastanówmy się co piszemy bo nawoływaniem do agresji na pewno niczego nie osiągniemy.

Może zamiast pisać hasła w stylu "Spuścić powietrze z kół" zastanowimy się nad tym jak "wyłuskać" jak najwięcej miejsc parkingowych z przestrzeni którą mamy. Oczywiście mowa o uporządkowanym parkowaniu a nie o stawianiu słupków i zakazów wszędzie gdzie się da.

Pozdrawiam :)

Kiedyś myślałem tak jak Ty, dlatego Cię rozumiem. Ale pół roku mieszkania na Avii zmieniło moje podejście. Ludzie nie szanują czyjejś własności i prawo słabo ich broni. Np parkują na wjeździe do garażu, albo na czyimś prywatnym miejscu. I policja nie przyjedzie i nie odholuje takiego pojazdu, bo to nie droga publiczna. Dlatego jeden policjant mi nieoficjalnie powiedział, że w takiej sytuacji można spuścić powietrze z kół. Bo to nie jest agresja bądź uszkodzenie samochodu, tylko nauczka dla kogoś i troche fatygi, bo musi 4 kola napompowac. Niestety, ale obecnie np zgodnie z prawem 2 samochody mogą stanąć na wjeździe i zablokować całą halę garażową i policja Ci w żaden sposób nie pomoże.

olga

Postautor: olga » 26 paź 2018, 22:04

Dlatego, żeby Policja chciała przyjechać i odpowiednio potraktować takich "parkujących", chcemy wprowadzić strefę zamieszkania na terenie nieruchomości wspólnej. Na stosowną uchwałę można zagłosować przez e-kartoteke ;)

Rafalkrk

Postautor: Rafalkrk » 04 lis 2018, 23:43

Najlepiej na chodniku zaparkować, przecież kobieta z wózkiem może przejechać ulica

TomTom

Postautor: TomTom » 05 lis 2018, 14:46

Rafalkrk pisze:Najlepiej na chodniku zaparkować, przecież kobieta z wózkiem może przejechać ulica

W przypadku utworzenia strefy zamieszkanie jestem jak najbardziej za tym żeby na chodniku wyznaczyć miejsca do parkowania - w końcu pieszy będzie mógł poruszać się całą szerokością drogi i będzie miał bezwzględne pierwszeństwo przed innymi uczestnikami ruchu. Chodnik w przypadku strefy jest zupełnie zbędny. Mam nadzieję że nie jestem jedynym który tak myśli, w końcu utworzenie strefy musi mieć też jakieś plusy a nie tylko zakazy i ograniczenia... Czyż nie?
Rozwiązujmy problemy zamiast je tworzyć! :)

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”