VAT na miejsce garażowe vs postojowe na zewnątrz
Re: VAT na miejsce garażowe vs postojowe na zewnątrz
Czyli miejsce garażowe według wyceny, którą dostałeś również jest objęte stawką VAT w wysokości 23%, podobnie jak miejsce postojowe na otwartym? Czyli tu garaż nie byłby też traktowany jako część wspólna nieruchomości oddana do wyłącznego użytkowania?
z podziemnym miejscem garażowym jest tak, iż dla mnie jest poprostu za drogie... w stosunku do ceny mieszkania, toteż wybrałem miejsce zewnętrzne. tematu nie zgłębiałem tak bardzo. Jednak informacje jakie uzyskałem są takie, iż jest osobna umowa bo garaż ma inną formę prawną. w przypadku miejsca postojowego zewnętrznego to jak pisałem otrzymujemy prawo do wyłącznego korzystania z miejsca postojowego - formalnie i legalnie nie można tego odsprzedać bez spradazy mieszkania bo ono przysługuje i jest przypisane do zakupionego lokalu mieszkalnego.
Natomiast z miejscem w garażu jest tak, iż jest na nie oddzielna umowa, bo to miejsce stanowi "udział we własności nieruchomości" - można ten udział później osobno bez mieszkania sprzedać, ale wadą jest np. to że zwiększa czynsz do wspólnoty w przeciwieństwie do miejsc postojowych zewnętrznych.
Jednak lepiej by wypowiedział się w temacie garazu ktoś kto już go kupił lub planuje zakup. Ja decyduje się na miejsce zewnętrzne.
Natomiast z miejscem w garażu jest tak, iż jest na nie oddzielna umowa, bo to miejsce stanowi "udział we własności nieruchomości" - można ten udział później osobno bez mieszkania sprzedać, ale wadą jest np. to że zwiększa czynsz do wspólnoty w przeciwieństwie do miejsc postojowych zewnętrznych.
Jednak lepiej by wypowiedział się w temacie garazu ktoś kto już go kupił lub planuje zakup. Ja decyduje się na miejsce zewnętrzne.
Hej my kupiliśmy miejsce w garażu podziemnym. Budimex sprzedał Nam udział w lokalu użytkowym. Vat na miejsce jest 23%
michalb nie rozumiem dlaczego tak piszesz, że przeciągasz podpisane umowy w związku z tym VAT skoro tak jak już ktoś napisał VAT nie idzie dla budimexu. Developer podajac Nam cene podał ją brutto a nie netto to skąd ta myśl że chce Cię oszukać? Mogłeś tej ceny nie zaakceptować i nie kupować miejsca.
michalb nie rozumiem dlaczego tak piszesz, że przeciągasz podpisane umowy w związku z tym VAT skoro tak jak już ktoś napisał VAT nie idzie dla budimexu. Developer podajac Nam cene podał ją brutto a nie netto to skąd ta myśl że chce Cię oszukać? Mogłeś tej ceny nie zaakceptować i nie kupować miejsca.
Miejsce postojowe zewnętrzne też można sprzedać, ale tylko osobie, która posiada mieszkanie w danym bloku. Więc zawsze można spróbować odsprzedać je sąsiadom. Jak myślicie, jeśli zostanie trochę miejsc w garażu to będzie można dokupić sobie drugie? Bo teraz niby nie ma chętnych, ale Budimex nie chce sprzedać dwóch miejsc do jednego mieszkania. Nie żebyśmy teraz chcieli coś dokupić, ale może w przyszłości się skusimy. W końcu teraz raczej w rodzinie ma się więcej niż jeden samochód.
wena z tego co rozmawiałam z babką (a pytałam o to samo) to powiedziała ze jak wszystkie mieskzania się sprzedadzą (podpisane będą umowy deweloperskie) i blok zostanie już wybudowany to najprawdopodobniej jeżeli będą wolne miejsca parkingowe (zewnętrzne i wewnętrzne) to będzie można dokupić drugie do jednego mieszkania
Kala pisze:michalb nie rozumiem dlaczego tak piszesz, że przeciągasz podpisane umowy w związku z tym VAT skoro tak jak już ktoś napisał VAT nie idzie dla budimexu. Developer podajac Nam cene podał ją brutto a nie netto to skąd ta myśl że chce Cię oszukać? Mogłeś tej ceny nie zaakceptować i nie kupować miejsca.
By zrozumieć, proponuję wczytanie się raz jeszcze w mój post. Najzwyklej chcę zapłacić mniej, ubiegać się o mniejszy kredyt i płacić mniejsze odsetki.
W tym co pisałem też nie było słowa o intencjach oszustwa dewelopera. Oni są nadwyraz ostrożni dlatego podkładają ceną z większym VATem. Ceny nie akceptuje i dlatego czekam. A miejsce napewno kupie może nawet dwa

Wiadomo już co z tym Vat'em za miejsca zewnętrzne? Budimex sprzedaje już kolejne budynki, jaki tam jest VAT?
Wena zarówno miejsce postojowe jak i komórka lokatorska ma vat 23%.
Ja na umowie deweloperskiej mam komórkę z 8% VAT'em.
To sie niby pisze komórka lokatorska ale Budimex rozdziela czy to jest komorka lokatorska na klatce schodowej czy schowek w hali garażowej. My mamy schowek w jako udział w hali garażowej i tam jest vat 23% jak lokal użytkowy. W przypadku komórki lokatorskiej w klatce jest chyba 8% vat bo jest to jako czesc wspolna oddana na wylaczne użytkowanie Tobie tak jak loggia. Tak nam to nasz doradca tlumaczyl. Wiec zalezy jak masz oznaczona komórkę i gdzie sie znajduje 

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”