Obmiar powykonawczy mieszkań w inwestycji Orlińskiego 4 Budimexu

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ŁukaszC

Re: Obmiar powykonawczy mieszkań w inwestycji Orlińskiego 4 Budimexu

Postautor: ŁukaszC » 20 sty 2016, 12:59

dzięki iti za info. U mnie też nieco większe..ale to i dobrze.

Kala

Postautor: Kala » 20 sty 2016, 13:18

u mnie mieszkanie mniejsze o 24 cm a kmórka większa o 2 cm do zwrotu prawie 1000zł

Kala

Postautor: Kala » 20 sty 2016, 13:24

z portalu klienta:
z dnia 2016-01-20

Szanowni Państwo,

uprzejmie informujemy, że zostały dokonane obmiary powykonawcze zg Umową. W związku z powyższym nastapiła zmiana Ceny Umowy w oparciu o rzeczywisty metraż powierzchni. Przygotowujemy powiadamijąca wysyłkę do Państwa , w najbliższych dniach zostanie wysłana listem poleconym.

Gatha

Postautor: Gatha » 20 sty 2016, 13:51

Ciekawe czy jak my zaczniemy mierzyć metraż przy odbiorach mieszkań to będzie się zgadzać z tym co podają.... ;-)

kasiczekk

Postautor: kasiczekk » 20 sty 2016, 17:44

ja mam zwrot 87 zł....

jasiek

Postautor: jasiek » 20 sty 2016, 18:29

A jak to sie ma do błędu pomiarowego? Czy norma wg której wykonywane są pomiary zawiera informację o ewentualnym dopuszczalnym błędzie procentowym? Bo wiadome ile by nie zrobił pomiarów to pewnie każdy kolejny będzie inny :D

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 20 sty 2016, 22:24

U nas mieszkanie po obmiarze jest mniejsze ok 30 cm, zwrot kilkaset złotych.

Mam pytanie do użytkowników forum, którzy mają mieszkanie na kredyt, najlepiej z dopłatą MDM. Czy w związku ze zmianą metrażu po obmiarze geodezyjnym konieczny jest aneks do umów kredytowych i ponoszenie dodatkowych opłat z tytułu zmian (prowizji dla banku)? Czy ktoś się orientował w tej kwestii jak jest dla dopłaty (większy metraż) i zwrotu (mniejszy metraż)? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pasiek

Postautor: Pasiek » 20 sty 2016, 23:02

Żółwik pisze:Czy ktoś się orientował w tej kwestii jak jest dla dopłaty (większy metraż) i zwrotu (mniejszy metraż)? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Nie wiem jak w przypadku samego MdM bo mam mieszkanie o powierzchni >50m2, a dopłaty były do 50m2, więc zmiany w metrażu nie mają wpływu na wartość dofinansowania w moim przypadku.

Jeżeli chodzi o sam kredyt, to mam zapisane że jeżeli po ostatecznym obmiarze będzie większy metraż to trzeba dopłacić kwotę przelewem ze środków własnych, jeśli wyjdzie mniejszy metraż i będzie naliczony zwrot to w tym wypadku wchodzi w życie "zawiadomienie o przelewie wierzytelności z otwartego mieszkaniowego rachunku powierniczego" który mówi że jeżeli taki zwrot ma nastąpić to getin bank (oni prowadzą dla budimexu rachunki powiernicze) zobowiązuje się przeleć kwotę na rzecz wcześniejszej spłaty kredytu (obniża wartość zaciągniętego kredytu), a bank prowadzący mój kredyt w takim wypadku nie pobiera żadnych opłat z tytułu wcześniejszej spłaty - gdyż nie jest to nasza "wina" że jest jakiś zwrot.

@Żółwik, tak to wygląda u mnie w Pekao.

Druga sprawa to taka że dla mnie w/w sytuacja była jasna od samego początku nawet przed podpisaniem umowy kredytowej, na takie "orientowanie" się po podpisaniu umowy jest zdecydowanie za późno, dlatego polecam czytać ze zrozumieniem wszystkie umowy/świstki - a zwłaszcza takie które obligują nas do spłaty pieniędzy przez kolejne 15-30 lat, bo co mógłbyś zrobić jeżeli w umowie był by zapis że zwrot jest przekazany na zakup nowego samochodu dla prezesa banku :>

Awatar użytkownika
Żółwik

Postautor: Żółwik » 30 sty 2016, 20:26

[quote="Pasiek":.]
Jeżeli chodzi o sam kredyt, to mam zapisane że jeżeli po ostatecznym obmiarze będzie większy metraż to trzeba dopłacić kwotę przelewem ze środków własnych, jeśli wyjdzie mniejszy metraż i będzie naliczony zwrot to w tym wypadku wchodzi w życie "zawiadomienie o przelewie wierzytelności z otwartego mieszkaniowego rachunku powierniczego" który mówi że jeżeli taki zwrot ma nastąpić to getin bank (oni prowadzą dla budimexu rachunki powiernicze) zobowiązuje się przeleć kwotę na rzecz wcześniejszej spłaty kredytu (obniża wartość zaciągniętego kredytu), a bank prowadzący mój kredyt w takim wypadku nie pobiera żadnych opłat z tytułu wcześniejszej spłaty - gdyż nie jest to nasza "wina" że jest jakiś zwrot.

@Żółwik, tak to wygląda u mnie w Pekao.

Druga sprawa to taka że dla mnie w/w sytuacja była jasna od samego początku nawet przed podpisaniem umowy kredytowej, na takie "orientowanie" się po podpisaniu umowy jest zdecydowanie za późno, dlatego polecam czytać ze zrozumieniem wszystkie umowy/świstki - a zwłaszcza takie które obligują nas do spłaty pieniędzy przez kolejne 15-30 lat, bo co mógłbyś zrobić jeżeli w umowie był by zapis, że zwrot jest przekazany na zakup nowego samochodu dla prezesa banku :>[/quote:.]

@Pasiek mamy kredyt w tym samym banku co Ty i znam zapisy umowy kredytowej. Zapis ten nie określa jednak szczegółowo czy od zmiany metrażu mieszkania z winy developera jest pobierana prowizja i jeśli tak to w jakiej wysokości. Wszystkich, którzy tak jak my mają kredyt w Pekao i mają po obmiarze zwrot pieniędzy informuję, że jeśli po odbiorze mieszkania na protokole odbioru będzie inna powierzchnia mieszkania niż w umowie developerskiej to bank Pekao musi wystawić aneks do wcześniejszej umowy kredytowej. Wystawienie aneksu do umowy kredytowej w moim przypadku to dodatkowy koszt 50 zł, który ponosi kredytobiorca nie developer. Informacja jest oficjalna od doradcy kredytowego w banku Pekao. Oczywiście w zależności od warunków kredytu, kwoty zwrotu i terminu podpisania umowy kredytowej u innych osób mogą być inne zapisy lub inna prowizja. Każdą taką sytuację bank rozpatruje indywidualnie.

Pasiek

Postautor: Pasiek » 31 sty 2016, 0:37

Żółwik pisze:@Pasiek mamy kredyt w tym samym banku co Ty i znam zapisy umowy kredytowej.

To widać co oddział to inna umowa/warunki, ja mam jasno napisane:

4. Środki pochodzące ze zwrotu przez dewelopera lub bank prowadzący mieszkaniowy rachunek powierniczy zaliczane są na wcześniejszą spłatę części / całości kredytu MdM, bez pobierania przez Bank prowizji z tytułu wcześniejszej spłaty.

Jeżeli sam bym chciał spłacić coś wcześniej to tak jak mówisz, muszę poinformować bank o takim zamiarze i do tego dochodzi aneks o którym mówisz + opłata.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”