Ja poprosiłem o niewybudowanie jednej ścianki i też nie ma na to zgody.
mam mieć taką ścianę działową luzem na środku pokoju i nie wiem do czego ma służyć, można ją obejść dookoła jednocześnie nie wychodząc z jednego pomieszczenia.
ściana powstanie bo co? prefabrykaty już kupili?
zasada tam jest jedna: jak się nie podoba to drzwi do wolności są tylko o 180' w lewo lub w prawo i przed siebie
Wnętrze mieszkania - możliwość wprowadzenia zmian na Orlińskiego w Krakowie
Re: Wnętrze mieszkania - możliwość wprowadzenia zmian
No od początku była o tym mowa, że żadnych zmian na Orlińskiego nie wprowadzają. Trochę szkoda, ale pewnie to przez ilość problemów, które by mieli z tym później w papierach, bo chyba nie budując jednej ścianki, trzeba by zmienić projekt, aneksować umowę deweloperską itp. Przy kilkudziesięciu mieszkaniach jeszcze do ogarnięcia, ale jeśli sprzedaje się kilka tysięcy... A że popyt mają chyba niezły na lokale, więc i nie trzeba jakoś bardzo dogadzać klientowi, bo i tak "towar" zejdzie.
wlasnie po ich stronie bylyby kwestie formalne - ale to nie sa problemy z kategorii nie do rozwiazania. ja chcialem by u mnie postawili tylko sciany nosne i zadnych dzialowych bo bedzie mnostwo burzenia i gruzu. niestety rezultat kazdy nabywca na orlinskiego zna - odmowa.
takie ignoranckie podejscie przez Budimex do tematu zmian lokatorakich bedzie po odbiorze skutkowal pewnie kilkoma konsekwencjami dla nas lokatorow:
1. pojawia sie dziesiatki kg lub ton gruzu bedzie trzeba to gdzies skladowac a potem wywiezc.
2. pojawi sie uciazliwy halas przy kuciu scian. najgorzej bedzie dla tych co wykoncza mieszkania jako pierwsi i sie do nich wprowadza.
3. mam nadzieje ze kazdy bedzie robil wszelkie zmiany i przerobki z rozsadkiem i nic zlego sie nie przydarzy tej inwestcji, ale przy tylu mieszkaniach rosnie prawdopodobienstwo ze ktos cos spartaczy tak ze sasiad poczuje tego konsekwencje.
4. pewne zmiany np przesuniecie gniazdek lub kanalizacji poza zgoda architekta nie wymagaja zmian w aktach notarialnych lub umowach deweloperskich - a moga przyniesc oszczednosci i korzysci obu strona transakcji.
takie ignoranckie podejscie przez Budimex do tematu zmian lokatorakich bedzie po odbiorze skutkowal pewnie kilkoma konsekwencjami dla nas lokatorow:
1. pojawia sie dziesiatki kg lub ton gruzu bedzie trzeba to gdzies skladowac a potem wywiezc.
2. pojawi sie uciazliwy halas przy kuciu scian. najgorzej bedzie dla tych co wykoncza mieszkania jako pierwsi i sie do nich wprowadza.
3. mam nadzieje ze kazdy bedzie robil wszelkie zmiany i przerobki z rozsadkiem i nic zlego sie nie przydarzy tej inwestcji, ale przy tylu mieszkaniach rosnie prawdopodobienstwo ze ktos cos spartaczy tak ze sasiad poczuje tego konsekwencje.
4. pewne zmiany np przesuniecie gniazdek lub kanalizacji poza zgoda architekta nie wymagaja zmian w aktach notarialnych lub umowach deweloperskich - a moga przyniesc oszczednosci i korzysci obu strona transakcji.
Orientowaliście się możne jaki wpływ usuniecie ściany będzie miało na gwarancje?
no i czy takie usuniecie trzeba gdzieś zgłosić ?
no i czy takie usuniecie trzeba gdzieś zgłosić ?
Zależy jakiej ściany?
Jak się ruszy nośną to cały blok poleci na zbity . . . A ścian działowych jest bardzo mało wiec proponuje robić takie przeróbki nie we własnym zakresie ale raczej z kimś kto się na tym zna i bierze odpowiedzialność. . .
Nie chciałbym się obudzić kilkanaście pięter niżej i wyciągać zwłoki
Jak się ruszy nośną to cały blok poleci na zbity . . . A ścian działowych jest bardzo mało wiec proponuje robić takie przeróbki nie we własnym zakresie ale raczej z kimś kto się na tym zna i bierze odpowiedzialność. . .
Nie chciałbym się obudzić kilkanaście pięter niżej i wyciągać zwłoki

Zakładam że ściany konstrukcyjne robią z zelbetu, ale zainteresowni powinni sie upewnić i zadac pytanie deweloperowi ktore sciany sa nosne. Kwestia wymuroawnia lub nie sciany moze stwarzac wiecej problemow niz moze sie wydawac, inne sa wymagania przepisow dla kawalerek inne dla mieszkan kilku pokojowych, do tego dochodzi koniecznosc wprowadzenia zmian w proj.budowlanym i samej umowie. Mieszkanie bez sciany posiada wieksza pow. uzytkową. Usunięcie dzialowki z gipsu we wlasnym zakresie, nie zajmie duzo czasu, stukniesz, pukniesz i rozbiezesz jak klocki lego.
Rozważa ktoś jakieś większe przeróbki w rozkładzie mieszkania, tj. przesunięcie kilku ścianek działowych, oczywiście na własną rękę ?
Ja mam zamiar zburzyc sciane miedzy kuchnia i salonem oraz WC i garderoba, zeby miec drugą łazienke.
Virginia pisze:Ja mam zamiar zburzyc sciane miedzy kuchnia i salonem oraz WC i garderoba, zeby miec drugą łazienke.
A orientowalas się może, czy trzeba gdzieś to zgłaszać?
Nie, myślę, że to nie jest konieczne na etapie wykańczania mieszkania ze stanu dev. ale moze sie mylę.
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”