Nawiewniki okienne i ich wymiana na inny model - dyskusja - Avia 2

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
asiab

Re: Nawiewniki okienne i ich wymiana na inny model - dyskusja - Avia 2

Postautor: asiab » 27 lut 2018, 12:13

PaulinaAnna pisze:
przemu pisze:dzwoniłem do Ekoplastu, powiedziano mi, że wysłali zapytanie do producenta czym można zastapic aktualne nawiewniki aby nowe pasowaly do istniejacych otworów.

Cześć, czy udało Ci się uzyskać jakieś informacje w tym temacie? :)

Ekoplast proponuje zamiane nawiewnikow na te z firmy Brevis. Model Ventair TRND2. Nie wiem jak wygladaja bo kilka dni temu dopiero podali mi ta nazwe - jeszcze nie zdazylam sie zorientowac. Polecaja, w celu oszczednosci, udac sie samemu do ich sklepu/producenta? (nie wiem dokladnie) - siedziba na ul. Majowny w Krakowie.

PaulinaAnna

Postautor: PaulinaAnna » 02 mar 2018, 11:22

Dziękuje bardzo za wskazówki :)

gigi

Postautor: gigi » 19 mar 2018, 12:36

Właśnie dzwoniłem do Ekopast. Nie wiem czy mówili o tym samym modelu. Dowiedziałem się, że nawiewniki które można u nich zamówić nie maja regulacji otwarcia (można je jedynie otworzyć/zamknąć - bez płynnej regulacji. To jest trochę słabe rozwiązanie). Cena: około 70zł za sztukę z montażem. Uwaga: niestety nawiewniki nie pasują 1 do 1 i trzeba wywiercić kolejne otwory...

Horyzont

Postautor: Horyzont » 21 sie 2018, 18:03

Podaję numer do firmy, która wymieniała u mnie nawiewniki: 507159431.

Polecam!

skyscrap

Postautor: skyscrap » 22 sie 2018, 14:32

Możesz wrzucić jakieś zdjęcia, na których widać nowe nawiewniki i jaka jest zmiana w porównaniu do wcześniejszych. Nie wiesz czy mają też nawiewniki o podwyższonych parametrach akustycznych?

s!mon

Postautor: s!mon » 22 sie 2018, 14:46

Nawiewniki, o których pisałem wcześniej pasują w te same otwory. Co do akustyki to kojarzę, że jest dodatkowy element zakładany między nawiewnikiem a oknem - np. w salonie takie coś mam, a w pozostałych pomieszczeniach ich nie ma. Są też dodatkowe elementy montowane na oknie na zewnątrz - teraz jest tam prosty element.

Tomi

Postautor: Tomi » 22 sie 2018, 20:12

Można poprosić o zdjęcia ?

zanba

Postautor: zanba » 30 wrz 2018, 19:20

A ja mam w mieszkaniu taki problem, że często pojawiają się na oknach krople wody. Poprostu bywają zaparowane po nocy (jesień, zima). Podobno problemem była jakaś awaria wentylacji, ale... Z nawiewników strasznie wieje i czuć jakby były starsznie nieszczelne okna- jest poprostu nie przyjemnie. Założyłam specjalnie filtry do każdych nawiewników to zaparowane okna były codziennie po każdej nocy. Ściągnełam filtry ale już czuję jak się ochłodziło że wieje. Chciałabym założyć te nawiewniki regulowane ale się boję o wentylację mieszkania. Czy to że parują okna to z powodu źle działającej wentylacji ? Nie zatykam nawiewników- filtry były tylko chroniące przed smogiem. Może ktoś ma pomysł o co chodzi?

mik

Postautor: mik » 02 paź 2018, 13:00

Problemem jest podciśnienie jakie się tworzy w mieszkaniu na skutek działającej wentylacji na dachu.
Rozwiązaniem może być rozszczelnienie okna w dużym pokoju kiedy się idzie spać w sypialni, itd.

Ciekawi mnie jak na dłuższą metę wyglądają rachunki za ogrzewanie dzięki temu cudownemu 'zapobieganiu' wilgoci.

D89

Postautor: D89 » 02 paź 2018, 21:02

zanba pisze:Czy to że parują okna to z powodu źle działającej wentylacji ?
Tak. A wentylacja źle działa z powodu ograniczenia dopływu powietrza.
zanba pisze:Nie zatykam nawiewników- filtry były tylko chroniące przed smogiem. Może ktoś ma pomysł o co chodzi?
Każdy filtr ogranicza przepływ - widać że w Twoim przypadku zbyt mocno. Zagrzybienie mieszkania jest dużo groźniejsze od "smogu", ale każdy sam decyduje przed czym chce się "chronić".

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”