tzn z tego co proponuje Budimex, od podpisania aktu do wydania mieszkania nie trzeba ponosić opłat. Natomiast mając w ręku podpisany akt notarialny o odpowiedniej treści, wydaje mi się, że jest to mocny argument, żeby zażądać wydania tzw kluczy, skoro mieszkanie jest już nasze.
Oczywiście inaczej wygląda sytuacja u osób, które dopuszczają możliwość zerwania umowy deweloperskiej w razie nieusunięcia wad...
Odmowa podpisania aktu notarialnego przed odbiorem mieszkania i jej skutki - Orlińskiego 5
Re: Odmowa podpisania aktu notarialnego przed odbiorem mieszkania i jej skutki - Orlińskiego 5
Paproch i Farfocel pisze:Mam identyczną sytuację. Ale ja odpowiedziałem im mejlem na tę wiadomość mejlową. Że się nie zgadzam na taką sytuację i akt przeniesienia własności zostanie przeze mnie podpisany dopiero po pełnej znajomości stanu fizycznego i technicznego lokalu, pełnej zgodności lokalu z umową i otrzymaniu kluczy. I uargumentowałem to. Cwany deweloper chce się wybronić i wyzbyć ewentualnych konsekwencji w postaci kar umownych (odsetek ustawowych za każdy dzień zwłoki), które nota bene i tak są bardzo niewielkie jak na taką inwestycję.
W innym wypadku to oni mogą się ślimaczyć z tymi pracami poprawkowymi, poza tym, nie ma pewności, że zostaną one wykonane oraz nie ma gwarancji, że w trakcie usuwania zgłoszonych do protokołu wad nie pojawią się nowe, np. usuwając zarysowania wokół parapetu mogą uszkodzić parapet lub ościeżnicę, albo ubić gdzieś róg ściany wnosząc narzędzia. I co to też niby ma być ? Będzie się płaciło za mieszkanie, do którego nie będzie można nawet zajrzeć nie wiadomo, jak długo jeszcze ?
Czy Budimex odpowiedział na Twojego maila lub oddzwonil po odmowie podpisania aktu?
Re: Odmowa podpisania aktu notarialnego przed odbiorem mieszkania i jej skutki - Orlińskiego 5
Ja tez "przelozylem" spotkanie dot. podpisania aktu notarialnego, z racji tego ze mieszkania w pierwotnym terminie nie odebralem. Argumentowalem to tym, ze czekam na II odbior i przekazanie kluczy do mieszkania, jesli bedzie wszystko poprawione z usterek. Notariusz zawarla jednak informacje, ze jest to wezwanie do podpisania aktu. Nie znam sie dokladnie na prawie, ale chyba musza byc najpierw przekazane klucze, aby taki akt formalnie zostal podpisany?
Jesli chodzi o kary dewelopera to jakiego rzedu to sa kwoty?Jest jakies zrodlo gdzie mozna to sprawdzic?
Pozdrawiam
Tomek
Jesli chodzi o kary dewelopera to jakiego rzedu to sa kwoty?Jest jakies zrodlo gdzie mozna to sprawdzic?
Pozdrawiam
Tomek
Wydaje mi się, że jeśli komuś zależy na przeniesieniu własności mieszkania mimo wykrytych wad przy odbiorze, to warto podpisać akt notarialny. Wtedy stajemy się właścicielami mieszkania i możemy w tym samym dniu zarządac wydania kluczy i opuszczenia lokalu przez Budimex. A naprawy musiałyby być wykonane na podstawie przepisów kodeksu cywilnego.
Tommy pisze:Wydaje mi się, że jeśli komuś zależy na przeniesieniu własności mieszkania mimo wykrytych wad przy odbiorze, to warto podpisać akt notarialny. Wtedy stajemy się właścicielami mieszkania i możemy w tym samym dniu zarządac wydania kluczy i opuszczenia lokalu przez Budimex. A naprawy musiałyby być wykonane na podstawie przepisów kodeksu cywilnego.
W tym przypadku myślę, że podpisany akt nie będzie dla nich argumentem do wydania nam kluczy. Skoro po pierwszym odbiorze otrzymujemy infromację, że naprawa może się wydłużyć nawet o 90 dni i ze względu na wykryte wady nie dostaliśmy kluczy, to jeden papierek więcej nic nie zmieni. Tym bardziej, że będą w nim ujęte poniższe sformułowania:
* Pełnomocnik Spółki oświadcza, że Spółka zobowiązuje się wydać Nabywcy przedmiotowy lokal mieszkalny w posiadanie i korzystanie w terminie do dnia ______________ roku.
* Nabywca oświadcza, że przedmiotowy lokal widział, znany jest mu jego stan fizyczny i prawny oraz stan techniczny budynku, w którym jest położony i nie wnosi do nich zastrzeżeń (z uwzględnieniem uwag zgłoszonych w protokole odbioru technicznego z dnia _______ 2018 roku). -po drugim odbiorze pojawią się nowe wady, lub stare nie zostaną naprawione. Co wtedy?
* Nabywca przyjmuje od dnia zawarcia niniejszej umowy obowiązek w zakresie odprowadzania podatku od nieruchomości zgodnie z treścią ustawy z dnia 12 stycznia 1991 roku o podatkach i opłatach lokalnych”. - płacimy za coś co widzieliśmy przez półtorej godziny i z czego nie możemy jeszcze długo skorzystać.
Raczej nie mamy obowiązku zgodzić się na te dodatkowe zapisy do aktu notarialnego.
Obowiązku oczywiście nie ma, ale jeśli nie wprowadzono by tych dodatkowych/zmieniających zapisów to wtedy poświadczamy nieprawdę, a mianowicie to, że klucze już mamy. A jak potem możemy domagać się wydania kluczy które już rzekomo mamy?
No i od dnia podpisania umowy bez zaproponowanych zmian musielibyśmy ponosić opłaty.
Nabywca oświadcza, że:
– jest już w posiadaniu przedmiotu niniejszej umowy i podpisał protokół
przekazania / przejęcia przedmiotowego lokalu,
– potwierdza, że otrzymał od Dewelopera oryginał świadectwa
charakterystyki energetycznej dla lokalu mieszkalnego nr ......, położonego w
osiedlu ....w Krakowie, oraz kopię świadectwa charakterystyki energetycznej
przedmiotowego budynku,
– przyjmuje do wiadomości, że z dniem dzisiejszym przechodzą na niego
wszelkie korzyści, ciężary i podatki w tym podatek od nieruchomości odnośnie
nabytych praw.

Nabywca oświadcza, że:
– jest już w posiadaniu przedmiotu niniejszej umowy i podpisał protokół
przekazania / przejęcia przedmiotowego lokalu,
– potwierdza, że otrzymał od Dewelopera oryginał świadectwa
charakterystyki energetycznej dla lokalu mieszkalnego nr ......, położonego w
osiedlu ....w Krakowie, oraz kopię świadectwa charakterystyki energetycznej
przedmiotowego budynku,
– przyjmuje do wiadomości, że z dniem dzisiejszym przechodzą na niego
wszelkie korzyści, ciężary i podatki w tym podatek od nieruchomości odnośnie
nabytych praw.
Nie twierdzę, że trzeba poświadczać nieprawdę - wystarczy dopisać "nie" w dwóch pierwszych podpunktach 

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”