Kredyt mieszkaniowy za pośrednictwem Budimex

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
usia

Re: Kredyt mieszkaniowy za pośrednictwem Budimex

Postautor: usia » 31 mar 2016, 9:45

Ja brałam za pośrednictwem BDX i to była bardzo dobra decyzja. Udało się z kredytem. Wcześniej ( bezpośrednio w bankach lub przez firmy doradcze) odchodziliśmy z kwitkiem- brak zdolności.Pomoc była fachowa i rzetelna. Minimum formalności, właściwie byliśmy w banku tylko raz podpisać stertę umów ;) Polecam p. Marcina z BDX. Pani z banku PEKAO ( wcześniej na Dunajewskiego, teraz przenieśli się chyba na Pijarską ) świetna, kompetentna i przesympatyczna. Ja decyzji nie żałuję :)

clo

Postautor: clo » 31 mar 2016, 18:16

My braliśmy kredyt przez wspomnianego tutaj wcześniej Homebrokera, a to z tego względu, że pracownik, który nas obsługiwał wydawał nam się bardziej kompetentny i zorientowany, niż ten z Budimexu. Ale tak na prawdę przeważyło też to, iż zarezerwował on nam jakimś cudem miejsce na złożenie wniosku w promocynym okresie w którym nasz bank oferował niższe oprocentowanie, choć w rzeczywistości formalności załatwialiśmy później :D
Tak na prawdę koszt i ilość formalności jest taka sama w BDX, u pośrednika, czy w banku. Prowizja jest taka sama i ustalana z góry przez bank, tylko w zależności do kogo się pójdzie ta osoba ją otrzymuje. Wydaje mi się, iż lepsi są pośrednicy, bo mają dostęp do większej ilości ofert, znają pracowników różnych banków. Spotkałam się nawet z sytuacją, że wiedzą w którym oddziale tego samego banku wniosek przejdzie, a w którym nie.
Nie dystkredytuje tutaj w żaden sposób pracowników banku, bo wszystko zależy na jaką osobę się trafi. Dlatego najlepiej kredyt załatwić u konkretnej osoby z polecenia, czy to z banku, czy u pośrednika, czy też z Budimexu, bo oni też chyba mają kilku pracowników i nie wszyscy są niedoświadczeni. Każdej z tych osób powinno zależeć na prowizji.
Gdyby ktoś był zainteresowany to ja na pewno mogę polecić Pana, który nas obługiwał i przekazać jego dane na priv.

Antysłoikk

Postautor: Antysłoikk » 23 lut 2019, 11:41

Bzdury, jeszcze raz bzdury ! Jesli kredyt to tylko bezposrednio w banku . ...mily pan, mila pani to tylko extra prowizja :( ... Expandery i inne powstaly tylko po to by doic klientow nieswiadomych ;) ... kazda innaopcja podnosi prowizje a i czasem %| :(

michalxg

Postautor: michalxg » 23 lut 2019, 20:09

Antysłoikk pisze:Bzdury, jeszcze raz bzdury ! Jesli kredyt to tylko bezposrednio w banku . ...mily pan, mila pani to tylko extra prowizja :( ... Expandery i inne powstaly tylko po to by doic klientow nieswiadomych ;) ... kazda innaopcja podnosi prowizje a i czasem %| :(

Dobrze wypowiadać się na tematy na które nie ma się pojęcia. Praktycznie nie masz szans otrzymać bezpośrednio w banku takiej oferty jak u dobrego pośrednika. Nie mówię, że u każdego, bo naciągaczy też jest sporo. NIemniej - często biura pośrednictwa mają preferencyjne oferty dla swoich klientów, mogą zaoferować oferty które są np dostępne jedynie dla pracowników instytucji finansowych itp.

Antysłoikk

Postautor: Antysłoikk » 28 lut 2019, 8:45

michalxg pisze:
Antysłoikk pisze:Bzdury, jeszcze raz bzdury ! Jesli kredyt to tylko bezposrednio w banku . ...mily pan, mila pani to tylko extra prowizja :( ... Expandery i inne powstaly tylko po to by doic klientow nieswiadomych ;) ... kazda innaopcja podnosi prowizje a i czasem %| :(

Dobrze wypowiadać się na tematy na które nie ma się pojęcia. Praktycznie nie masz szans otrzymać bezpośrednio w banku takiej oferty jak u dobrego pośrednika. Nie mówię, że u każdego, bo naciągaczy też jest sporo. NIemniej - często biura pośrednictwa mają preferencyjne oferty dla swoich klientów, mogą zaoferować oferty które są np dostępne jedynie dla pracowników instytucji finansowych itp.

Jak bardzo się mylisz to wiedzą tylko pracownicy pośredników i banków . Poniekąd należę do jednej i drugiej grupy . Pracowałem dla pośredników oraz w banku więc wierz mi wiem co piszę :) ... Pośrednika nie interesują Twoje preferencje - on spogląda tylko na tabelki prowizji z danego banku i tak prowadzi z Tobą rozmowę handlową aby ugrać jak najwięcej dla siebie a Ty masz czuć, że dostałeś najlepszą, jedyną i wręcz limitowaną ofertę 8-) To chyba oczywiste ? Banki ze względu na ryzyko kredytowe ( znając próby oszustw, manipulacji dochodami oraz ogólnie pojętą zdolnością kredytową potencjalnych klientów pośredników ) ofertę niestety muszą zawyżyć na tyle aby zniwelować ewentualne ryzyko i pokryć straty z nieregulowanych kredytów udzielonych przez pośredników . Jedyną zaletą pośredników jest to, że ze względu na swoją prowizję zrobią sporo więcej dla Ciebie niż bank ale coś za coś :)

adi

Postautor: adi » 28 lut 2019, 10:46

Mam wrażenie, że niepotrzebnie komplikujecie sprawę. Ja dostałem ofertę od pośrednictwa Budimexu, z nią przeszedłem się po kilku bankach oraz biurach pośrednictwa (a miałem w nich też znajomych). Nikt nie był w stanie zaproponować mi nic lepszego (biorąc też pod uwagę moje założenia co do spłaty). Gdyby przebili ofertę, brałbym w innym miejscu.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”