Relację i komentarze można znaleźć na fb, wydarzenie "Budimex - zostaw drzewa na os. Avia w spokoju!"
A co do całej sprawy... Przychylam się do tego, co napisał Staś. Przede wszystkim trzeba cisnąć gminę o to, co dzieje się dookoła.
Obawiam się też, że bronienie za wszelką cenę kilkunastu drzew, które mogą ulec uszkodzeniu lub zwyczajnie uschnąć na skutek prowadzonych prac budowlanych, jest pewnym marnowaniem energii i czasu. I niepotrzebnym psuciem krwi wszystkim zaangażowanym.
Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje
Re: Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje
jeden wycinek z Budimexu
"Jednocześnie podtrzymujemy deklarację, iż urządzimy ww. parki niezależnie od orzeczenia SKO. Niemniej aby dalej procedować ww. projekty parkowe, niezbędna jest wcześniejsza akceptacja wszystkich proponowanych rozwiązań przez przedstawicieli społeczności lokalnej i zainteresowanych stron. Stąd przedstawiliśmy uczestnikom spotkania z 8 kwietnia stosowną deklarację w tej sprawie. Osoby podające się za liderów społeczności lokalnej poprosiliśmy o odpowiedź/ komentarz do 15 kwietnia."
wiec krótko i na temat
Chcemy ten park przy Stella pod blokami Orlińskiego 4 i 6 ?
Bo jak tak to też musimy działać !!!
"Jednocześnie podtrzymujemy deklarację, iż urządzimy ww. parki niezależnie od orzeczenia SKO. Niemniej aby dalej procedować ww. projekty parkowe, niezbędna jest wcześniejsza akceptacja wszystkich proponowanych rozwiązań przez przedstawicieli społeczności lokalnej i zainteresowanych stron. Stąd przedstawiliśmy uczestnikom spotkania z 8 kwietnia stosowną deklarację w tej sprawie. Osoby podające się za liderów społeczności lokalnej poprosiliśmy o odpowiedź/ komentarz do 15 kwietnia."
wiec krótko i na temat
Chcemy ten park przy Stella pod blokami Orlińskiego 4 i 6 ?
Bo jak tak to też musimy działać !!!
A wg mnie akcja okazała się sukcesem, Budimex zobowiązał się do tego, by wyciąć tylko kilka drzew, część pozostawić na swoim miejscu, a większość przesadzić - w podobnej lokalizacji do tej, w jakiej rosły one wcześniej, czyli wzdłuż pasa. Wszystko rzekomo skonsultowane ze specjalistami z firmy, która zajmuje się realizacją takich zadań. Do tego drzewa wsadzone w miejsce tych, które mają zostać wycięte miałyby być podobnej grubości / wielkości jak one. Dodatkowo firma odpowiadałaby także za to, żeby te drzewa rosły prawidłowo, a w razie niepowiedzenia, miałyby być posadzone w ich miejsce inne, o podobnej wartości - o ile wszystko dobrze zrozumiałem. Jak dla mnie to spora zmiana na plus, o ile deweloper dotrzyma danego słowa, a nie mam powodu, żeby w to nie wierzyć. A jakby coś, to chyba można z Zarządem Zieleni miejskiej podpisać stosowne umowy, które miałyby to zagwarantować.
Do tego zobowiązanie do budowy / urządzenia dwóch skwerów, choć to sprawa o tyle niepewna, że miałyby one znaleźć się na działkach miejskich, a nie wiadomo czy władze Krakowa się na to zgodzą. Ponoć działka przed Orlińskiego 4 jest wstępnie przeznaczona na usługi w planach urzędników, choć akurat tych będzie sporo wzdłuż ulicy Orlińskiego, więc tam zieleń spokojnie można by zostawić
Tylko niewiadomą jest jak w tej sytuacji zachowa się miasto. Czekamy więc na decyzję z Zarządu Zieleni miejskiej, ale jeśli gdzieś powinny być teraz robione protesty, to właśnie pod urzędami, co by było widać, że mieszkańcy chcą tam zieleni, a nie kolejnych budynków.
W tym sensie akcję z ochroną drzew uważam za udaną, choć jeszcze żadnego, skweru nie ma, ale pewnie wszystko jest do dopilnowania. O ile oczywiście będzie pozytywny odzew ze strony miasta, a to nie jest takie oczywiste
Gdyby wszystko skończyło się w wariancie optymistycznym, to byłoby miło.
Dodatkowo swoje ewentualne wsparcie w urządzeniu zieleni w tych miejscach zadeklarowali także przedstawiciele Rady Dzielnicy Czyżyny, jako ewentualną alternatywę. Choć tu także wszystko zależy w pierwszej kolejności od miasta i decyzji co do działek, a urzędnicy na przekazanie swojego stanowiska mają jeszcze 2-3 tygodnie.
Jednocześnie mam wrażenie, że protest się na tym nie zakończy, bowiem stoją też za nim cele sięgające dalej, niż zachowanie rosnących tam drzew. Trochę szkoda, bo są one na kursie kolizyjnym z Budimexem, choć trzymam kciuki za to, żeby udało się znaleźć zadowalający mieszkańców i dewelopera kompromis
Poświęciłem na to sporo godzin, myślę że coś udało się osiągnąć i byłoby mi żal, gdyby z całej akcji nic nie wyszło.
Dzięki
Edit:
A tu jeszcze raz wrzucam treść deklaracji podsuniętej przez Budimex do podpisania niektórym osobom biorącym udział w proteście. Pomijając to, czy ktoś powinien ją podpisywać, jeśli tak, to kto, w czyim imieniu itp., bo to faktycznie dosyć skomplikowane sprawy, zachęcam do zapoznania się z jej treścią i wyrobienia sobie własnego zdania

I oczywiście zachęcam do obywatelskiej aktywności
Pewnie większość z nas pracuje i nie zbywa nam czasu, ale dbajmy o swoje, bo czekanie aż coś zrobią inni, bywa mało skuteczną taktyką 
Do tego zobowiązanie do budowy / urządzenia dwóch skwerów, choć to sprawa o tyle niepewna, że miałyby one znaleźć się na działkach miejskich, a nie wiadomo czy władze Krakowa się na to zgodzą. Ponoć działka przed Orlińskiego 4 jest wstępnie przeznaczona na usługi w planach urzędników, choć akurat tych będzie sporo wzdłuż ulicy Orlińskiego, więc tam zieleń spokojnie można by zostawić

W tym sensie akcję z ochroną drzew uważam za udaną, choć jeszcze żadnego, skweru nie ma, ale pewnie wszystko jest do dopilnowania. O ile oczywiście będzie pozytywny odzew ze strony miasta, a to nie jest takie oczywiste

Dodatkowo swoje ewentualne wsparcie w urządzeniu zieleni w tych miejscach zadeklarowali także przedstawiciele Rady Dzielnicy Czyżyny, jako ewentualną alternatywę. Choć tu także wszystko zależy w pierwszej kolejności od miasta i decyzji co do działek, a urzędnicy na przekazanie swojego stanowiska mają jeszcze 2-3 tygodnie.
Jednocześnie mam wrażenie, że protest się na tym nie zakończy, bowiem stoją też za nim cele sięgające dalej, niż zachowanie rosnących tam drzew. Trochę szkoda, bo są one na kursie kolizyjnym z Budimexem, choć trzymam kciuki za to, żeby udało się znaleźć zadowalający mieszkańców i dewelopera kompromis

Dzięki

Edit:
A tu jeszcze raz wrzucam treść deklaracji podsuniętej przez Budimex do podpisania niektórym osobom biorącym udział w proteście. Pomijając to, czy ktoś powinien ją podpisywać, jeśli tak, to kto, w czyim imieniu itp., bo to faktycznie dosyć skomplikowane sprawy, zachęcam do zapoznania się z jej treścią i wyrobienia sobie własnego zdania

I oczywiście zachęcam do obywatelskiej aktywności

to walczmy od ten kawałek parku koło Orlińskiego 4 i 6.
Nie jestem jakiś tam społecznikiem, bo jakoś nie było okazji, ale może warto by było napisać list do miasta lub zarządu zieleni by kto chciał podpisał i wysłał do tych instytucji?
Lepiej mieć park skoro Budimex jest chętny to urządzić niż za jakiś czas mieć pod nosem Biedronkę lub Lidla z ciągłym ruchem klientów.
Dla osób co myślą by tam parkować uprzedam, iż sklepy te stawiają też szlabany np. przykład już dawno taki stoi na Okulickiego
Nie jestem jakiś tam społecznikiem, bo jakoś nie było okazji, ale może warto by było napisać list do miasta lub zarządu zieleni by kto chciał podpisał i wysłał do tych instytucji?
Lepiej mieć park skoro Budimex jest chętny to urządzić niż za jakiś czas mieć pod nosem Biedronkę lub Lidla z ciągłym ruchem klientów.
Dla osób co myślą by tam parkować uprzedam, iż sklepy te stawiają też szlabany np. przykład już dawno taki stoi na Okulickiego
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2016, 18:49 przez Yankes, łącznie zmieniany 1 raz.
smczyzyny.pl/images/news/Apel_do_Wojewody.pdf
Dalej chcecie rozmawiać z tymi sku#$%&lami? Może w ramach kompromisu chcecie oddać im masz zakupiony teren na sralnik dla psów i samemu zamieszkać gdzieś indziej?
Tutaj jeszcze jedna ciekawostka:

Wygląda na to że bolszewicy ze starych osiedli nie mogą przeboleć że ktoś będzie parkował na OGÓLNODOSTĘPNYCH NALEŻĄCYCH DO MIASTA miejscach. Do tej pory nie chciało im się zadbać o wykup tego ternu (bo wtedy trzeba by za niego zapłacić i opłacać choćby podatek od nieruchomości), a teraz nagle postanowili drzeć jape i bronić ZAWŁASZCZONEGO terenu.
Tutaj jeszcze jedna ciekawostka:

Wygląda na to że bolszewicy ze starych osiedli nie mogą przeboleć że ktoś będzie parkował na OGÓLNODOSTĘPNYCH NALEŻĄCYCH DO MIASTA miejscach. Do tej pory nie chciało im się zadbać o wykup tego ternu (bo wtedy trzeba by za niego zapłacić i opłacać choćby podatek od nieruchomości), a teraz nagle postanowili drzeć jape i bronić ZAWŁASZCZONEGO terenu.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2016, 21:06 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Linki zamienione na grafiki
Powód: Linki zamienione na grafiki
Ponadto, co chłopaki napisali powyżej, polecam zapoznanie się z zawartością strony www spółdzielni. Milutcy są...
smczyzyny.pl
smczyzyny.pl
SM Czyżyny nie w smak jest inwestycja, która zaniża ceny w okolicy. Przecież sami też chcieliby coś pobudować i dobrze sprzedać.
Pytam więc SM Czyżyny:
- czy w swoich inwestycjach nie przesadzają krzewów i drzew,
- czy kiedykolwiek wycięły jakieś drzewo na terenie Czyżyn, by realizować swoją inwestycję,
- czy budują do swoich inwestycji żłobki, przedszkola, szkoły?
Te wykopy SM Czyżyny na pewno nie zaszkodzą drzewom:
smczyzyny.pl/inwestycje/galeria
Budimex niech uczy się od lepszych jak to się robi.
SM Czyżyny swoimi ciągłymi pismami wprowadza czarny PR inwestycji Budimexu przy okazji kształtując poglądy mieszkańców swoich zasobów na sprawę nowego osiedla i zniechęcając ich tym samym do przyszłych mieszkańców zabudowywanego obszaru (takie jest moje zdanie) i to mi się najbardziej nie podoba.
A RADNY niech się może lepiej zajmie tym, żeby miasto zgodziło się na skwery, które chce urządzić Budimex, bo te będą ogólnodostępne - dla wszystkich, a nie dla wybranych i chyba lepiej żeby były niż żeby ich nie było.
Pytam więc SM Czyżyny:
- czy w swoich inwestycjach nie przesadzają krzewów i drzew,
- czy kiedykolwiek wycięły jakieś drzewo na terenie Czyżyn, by realizować swoją inwestycję,
- czy budują do swoich inwestycji żłobki, przedszkola, szkoły?
Te wykopy SM Czyżyny na pewno nie zaszkodzą drzewom:
smczyzyny.pl/inwestycje/galeria
Budimex niech uczy się od lepszych jak to się robi.
SM Czyżyny swoimi ciągłymi pismami wprowadza czarny PR inwestycji Budimexu przy okazji kształtując poglądy mieszkańców swoich zasobów na sprawę nowego osiedla i zniechęcając ich tym samym do przyszłych mieszkańców zabudowywanego obszaru (takie jest moje zdanie) i to mi się najbardziej nie podoba.
A RADNY niech się może lepiej zajmie tym, żeby miasto zgodziło się na skwery, które chce urządzić Budimex, bo te będą ogólnodostępne - dla wszystkich, a nie dla wybranych i chyba lepiej żeby były niż żeby ich nie było.
SM na przejętych gruntach parkingu od miasta wybudowała by garaże i sprzedała, albo zrobiła płatny parking.
Sami zabudowują osiedle, ale ich prawda jest ich prawdą i tylko ich prawda jest prawdą.
Sami zabudowują osiedle, ale ich prawda jest ich prawdą i tylko ich prawda jest prawdą.
Sieroty po PRL prezentują postawę roszczeniową.
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”