Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
monkwiat

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: monkwiat » 03 kwie 2016, 13:47

Staś dobrze poczytać twoje wypowiedzi bo podnoszą mnie na duchu! Jak czytam jakieś wypowiedzi typu "nakaz rozbiórki i budowa od nowa wg starego pozwolenia" to mi ręce opadają! Oby niedługo dotarła do nas wszystkich pozytywna wiadomość...

lokator

Postautor: lokator » 07 kwie 2016, 19:23

Czy ktos cos juz wie na temat pozwolenia na budowe? Czy ktos moze dzwonil do biura jak sie sprawy maja?

agulass

Postautor: agulass » 07 kwie 2016, 20:41

Byłam dziś w Budimexie. Nie mają jeszcze pozwolenia. De facto prace zostały wstrzymane 17 lutego i od tej daty mają biec te dwa miesiące o których była mowa w piśmie. Podobno dostaliśmy wiadomości e-mail w lutym o wstrzymaniu prac. Ale jakoś nie kojarzę czy dostałam...
Tak czy siak do 17 kwietnia czekamy.
Przy okazji pytałam o miejsca parkingowe i ponieważ to wszystko jest połączone ze sobą (jedna działka) to dopóki nie będzie pozwolenia to z parkingiem też nic się nie ruszy.

zagi

Postautor: zagi » 07 kwie 2016, 22:26

Orlinskiego 3 zaczeli budowac jakies 9 m-cy pozniej a jej stan chyba jest już bardziej zaawansowany niż na Orlińskiego 1.
Z tego pisma które bdx wysyłał w lutym wywnioskowałem , ze wcale nie jest tak , ze oni muszą dostać pozytywną decyzję do 17 kwietnia, tylko, ze jak ją dostana do tego czasu to skończą budowę w terminie.
. idzie im ta inwestycja.

aamm

Postautor: aamm » 08 kwie 2016, 13:29

Prawdopodobieństwo, że Budimex będzie mógł wznowić roboty od 17 Kwietnia jest bardzo małe, skoro nie mają jeszcze decyzji i nowego projektu zatwierdzonego. Trzeba jeszcze doliczyć czas dwóch tygodni na ostateczność decyzji. A nie wiadomo czy Prezydent uchylił już decyzję pozwolenia na budowę. Myślę, że realny termin rozpoczęcia znowu robót to połowa maja. Miejmy nadzieje, że nie będzie to jeszcze dłużej trwało.

kamil

Postautor: kamil » 09 kwie 2016, 10:39

No za O3 wzieli się konkretnie, ale pewnie dlatego że przerzucili wszystkie siły na O3 żeby nadrobić, a jak dostaną pozwolenie to wtedy wszystkich przerzucą spowrotem na O1. Miejmy nadzieje że 17 kwietnia będą pozytywne informacje ;)

Ps. czuje że 17 BMX nie będzie się mógł odgonić od telefonów :D

Virginia

Postautor: Virginia » 09 kwie 2016, 11:29

Niestety ten termin 17tego kwietnia jest tylko nakreślony przez nas, nie przez Budimex i nie jest zobowiązujący.
W piśmie zostało oszacowane 2 miesiące bez podania dokładnej daty, więc nie można brać za pewnik, że Budimex wyśle
nam jakąkolwiek informacje 17 kwietnia.

Dla mnie sprawa wygląda nieciekawie i niestety żałuję, że kupiłam mieszkanie w O1. Może się to kiedyś zmieni, ale na dzień dzisiejszy jestem wkurzona.

gucio

Postautor: gucio » 09 kwie 2016, 13:08

Virginia nie przesadzaj:-) w takiej sytuacji jest jeszcze conajmniej innych 290 mieszkańców :-)
Zrób sobie gorąca herbatkę z malinami i melisą włącz sobie ulubiony film i objedz się ciastem ile wlezie aż poczujesz chwile przyjemności :-)
Juz za rok o tej porze będziesz odbierać swoje pierwsze
M2 , to nic że będzie pełno usterek to nic że będą krzywe ściany to nic ze okna będą nieszczelne ale pamiętaj to będzie Twoje Wymarzone Długowyczekiwane i piękne widokowo mieszkanie:-*
Nie wiem czy pamiętasz ale wpraszalem się do ciebie na herbatkę i zachód słońca czy to jeszcze aktualne? :-)

sunder

Postautor: sunder » 09 kwie 2016, 15:25

Mi w sumie tez takie mysli przechodzily przez glowe, ze moglem kupić gotowe mieszkanie, tak jak wczesniejsze swoje. Jest całkiem inne podejscie do klienta jak deweloper chce sprzedac gotowe mieszkanie niż choćby przykład BX. Mozna negocjowac cene mieszkania jak i garazu, mozna wprowadzac zmiany w mieszkaniu (BX nie chce tego robic podczas budowy a mi przerabiał mieszkanie gotowe poprzedni deweloper bo tak chcialem).
A najwazniejsze ze pakiet garaz podziemny + mieszkanie wychodzi podobnie. I moge tu z własnego zycia podac przykład 3 lata temu kupiłem garaż podziemny za 15 tys (okolica Kraków Łobzów) z 25tys utargowane.

Wiec nawet kupujac mieszkanie 40m2 po 6000 + garaz za 15tys wychodzi podobnie jak w BX (200 + 50 tys garaz) z tym ze blok bardziej kameralny (4 pietra - 50 mieszkań) i ciszej. Więc jeśli masz samochód albo i dwa to BX jest nieoplacalny.

Jak to sie mowi skąpy dwa razy traci.

dzin

Postautor: dzin » 12 kwie 2016, 16:50

i jak nie było pozwolenia tak nie ma i raczej ten miesiąc słabo ;/

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”