Porzucone auto na Orlińskiego 6 w Krakowie - ktoś coś wie
Re: Porzucone auto na Orlińskiego 6 w Krakowie - ktoś coś wie
Wszystko zależy od miejsca gdzie stoi taki samochód, ale proszę zadzwonić na straż i zgłosić taki zalegający samochód. Dyżurny lub patrol mogą się z tego próbować wymigać, ale proszę się nie poddawać.
Jeżeli samochód stoi na zakazie i nikt go nie usuwa, mimo ponownych mandatów to przy zgłoszeniu proszę powiedzieć, że to "zagraża życiu" ponieważ samochód cały czas stoi na zakazie, a po coś został wstawiony. Na 100% powinni przyjechać z lawetą.
Jeżeli samochód stoi na miejscu postojowym dość długo, to wystarczy dokładnie obejrzeć taki samochód(a zazwyczaj to gruchoty) i coś się znajdzie. Np. zardzewiałe progi co świadczy, że samochód nie może być użytkowany i jego stan wskazuje na to, że nie jest używany. Działa w 100% (sprawdzone).
Ja zawszę patrzę pod taki samochód, jeżeli widać, że coś cieknie/ciekło lub widać na "ziemi" plamę po jakimś płynie, to strażnicy natychmiast powinni usunąć taki samochód za zanieczyszczanie środowiska.
Jeżeli samochód stoi na zakazie i nikt go nie usuwa, mimo ponownych mandatów to przy zgłoszeniu proszę powiedzieć, że to "zagraża życiu" ponieważ samochód cały czas stoi na zakazie, a po coś został wstawiony. Na 100% powinni przyjechać z lawetą.
Jeżeli samochód stoi na miejscu postojowym dość długo, to wystarczy dokładnie obejrzeć taki samochód(a zazwyczaj to gruchoty) i coś się znajdzie. Np. zardzewiałe progi co świadczy, że samochód nie może być użytkowany i jego stan wskazuje na to, że nie jest używany. Działa w 100% (sprawdzone).
Ja zawszę patrzę pod taki samochód, jeżeli widać, że coś cieknie/ciekło lub widać na "ziemi" plamę po jakimś płynie, to strażnicy natychmiast powinni usunąć taki samochód za zanieczyszczanie środowiska.
Mózg mi rozje*bało.
zagraża życiu, ja zawsze patrzę pod taki samochód.
Skąd Was tu przygnało??
W takim razie polecam jeszcze powołać ekspertów i rzeczoznawców, aby nie było wątpliwości. Odholować na koszt właściciela, najlepiej do Bydgoszczy. Niech płaci. A jak będzie plama oleju po innym samochodzie, to trudno. Niech patrzy gdzie parkuje.
Skąd Was tu przygnało??
W takim razie polecam jeszcze powołać ekspertów i rzeczoznawców, aby nie było wątpliwości. Odholować na koszt właściciela, najlepiej do Bydgoszczy. Niech płaci. A jak będzie plama oleju po innym samochodzie, to trudno. Niech patrzy gdzie parkuje.
DarthMoon pisze:Wszystko zależy od miejsca gdzie stoi taki samochód, ale proszę zadzwonić na straż i zgłosić taki zalegający samochód. Dyżurny lub patrol mogą się z tego próbować wymigać, ale proszę się nie poddawać.
Co rozumiesz przez zalegający samochód? Jeśli mieszkaniec osiedla zostawia samochód i wyjeżdża na miesiąc to to już jest zalegający samochód ?? bez przesady

Jeżeli samochód stoi na zakazie i dodatkowo ma mandaty za wycieraczką, to jest to zalegający samochód. Jeżeli ktoś uważa, że samochód stoi w jednym miejscu od początku osiedla, to jest to zalegający samochód. Jak trawka przebija przez kostkę i obrasta samochód, to jest to zalegający samochód. Może będę miał czas to pogrzebię dokładnie, ale gdzieś w przepisach jest, że w miejscach publicznych bez nadzoru samochód nie może stać dłużej niż tydzień, ponieważ przy np tymczasowym zakazie parkowania(remont, procesja, jakieś wydarzenie) zarządca musi postawić znak z tygodniowym wyprzedzeniem. Tłumaczenie, że samochód ktoś postawił wcześniej od znaku nic nie daje. Przykładów przegranych znam kilka, np właściciel zostawił samochód pod blokiem(parking publiczny) i pojechał na miesięczną wycieczkę do Azji. W Boże Ciało przez jego osiedle przechodziła procesja i ustawiono jednodniowy zakaz parkowania. Gość przyjeżdża a jego samochodu nie ma. Dostał bodajże 100zł mandat+ 600zł za odcholowanie + "chorą" chorą kwotę za postój samochodu na parkingu strzeżonym.
Saul pisze:Mózg mi rozje*bało.
Skąd Was tu przygnało??
Widzę, że chyba mało znasz życia. Poczekaj jak Ty będziesz szukał na osiedlu miejsca, lub Twoi znajomi, którzy do Ciebie przyjadą a pod Twoją klatką będzie stał od 3 lat stary Żuk, z kołami które zapadły się w kostkę lub asfalt.
Osiedle podwawelskie:
https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=59F39AB0
Siewna:
https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=59EEF607
DarthMoon pisze:Jeżeli samochód stoi na zakazie i dodatkowo ma mandaty za wycieraczką, to jest to zalegający samochód. Jeżeli ktoś uważa, że samochód stoi w jednym miejscu od początku osiedla, to jest to zalegający samochód. Jak trawka przebija przez kostkę i obrasta samochód, to jest to zalegający samochód. Może będę miał czas to pogrzebię dokładnie, ale gdzieś w przepisach jest, że w miejscach publicznych bez nadzoru samochód nie może stać dłużej niż tydzień, ponieważ przy np tymczasowym zakazie parkowania(remont, procesja, jakieś wydarzenie) zarządca musi postawić znak z tygodniowym wyprzedzeniem. Tłumaczenie, że samochód ktoś postawił wcześniej od znaku nic nie daje. Przykładów przegranych znam kilka, np właściciel zostawił samochód pod blokiem(parking publiczny) i pojechał na miesięczną wycieczkę do Azji. W Boże Ciało przez jego osiedle przechodziła procesja i ustawiono jednodniowy zakaz parkowania. Gość przyjeżdża a jego samochodu nie ma. Dostał bodajże 100zł mandat+ 600zł za odcholowanie + "chorą" chorą kwotę za postój samochodu na parkingu strzeżonym.
Zgadzam się że takie samochody to jest problem, ale wcale nie jest tak łatwo się ich pozbyć - mówię o prawdziwych złomach nie do użycia zalegających w całym mieście. Ale sytuacja o której piszesz jest skrajnym przypadkiem - u mnie na osiedlu gdzie miejsca są ogólnodostępne i nie ma ich wiele, przyjeżdżają ludzie z poza Krakowa, zostawiają swoje samochody np.w poniedziałek rano i w piątek odjeżdżają, zajmując jedyne miejsca pod blokiem i co im możesz zrobić ? Nic niestety, bo ulica i parkingi podlegają Zikitowi a nie wspólnocie i żadnych zakazów nie wprowadzisz.Przyszłość w Krakowie bez miejsca postojowego nie będzie różowa, a w najbliższym czasie planują zlikwidować 3500 miejsc postojowych - niedługo to będzie "towar luksusowy"

Na "przyjezdnych" nie ma rady
Niedawno spotkałem się z kosmiczną sytuacją, która po latach takiego postępowania wyszła na jaw. Gość mieszkający bodajże w Zielonkach nie miał gdzie trzymać przyczepy kempingowej i wpadł na pomysł... gdy jej nie użytkuje(11miesięcy w roku) pozostawia przyczepę na Krakowskim osiedlu zamkniętym przy bramie wjazdowej. Miejsce parkingowe jest publiczne, przyczepę obejmuje monitoring osiedla a tuż obok jest budka z ochroniarzem.
Najbardziej wkurzają mnie firmy, które zamiast wynajmować schowki na różne bibeloty, wolą postawić gdzieś stary duży samochód i tam przechowywać rzeczy, których używają raz na jakiś czas a nie mają dużej wartości.

Najbardziej wkurzają mnie firmy, które zamiast wynajmować schowki na różne bibeloty, wolą postawić gdzieś stary duży samochód i tam przechowywać rzeczy, których używają raz na jakiś czas a nie mają dużej wartości.
DarthMoon pisze:Saul pisze:Mózg mi rozje*bało.
Skąd Was tu przygnało??
Widzę, że chyba mało znasz życia. Poczekaj jak Ty będziesz szukał na osiedlu miejsca, lub Twoi znajomi, którzy do Ciebie przyjadą a pod Twoją klatką będzie stał od 3 lat stary Żuk, z kołami które zapadły się w kostkę lub asfalt.
Osiedle podwawelskie:
https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=59F39AB0
Siewna:
https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=59EEF607
W jaki sposób zagrażają one życiu? Pokaż mi zdjęcie podobnej sytuacji na naszym osiedlu, bo chyba o innych autach rozmawiamy:)
.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2017, 14:12 przez DarthMoon, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”