Nowa inwestycja planowana w bezpośrednim sąsiedztwie Avii - wniosek o WZ

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Nowa inwestycja planowana w bezpośrednim sąsiedztwie Avii - wniosek o WZ

Postautor: lrc1912 » 05 maja 2017, 22:02

No tak. ilość a nie jakość, Czego się spodziewać, jak to nawet nie Polska firma, a niektórzy mówią, że tak. Powiedziałbym że Izraelska.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 0:58 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

zagi

Postautor: zagi » 05 maja 2017, 22:21

raczej hiszpańska jesli juz, jakby takie osiedle wybudowali jak pisałes to 90 % obecnych i przyszłych mieszkańców Avia/ Orlińskiego nie byłoby na nie stać.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 05 maja 2017, 23:04

Przecież są w Krakowie lepsze inwestycje. Ale jakoś tyle ludzi kupiło lokum od Budimeksu - bo tanio. Ostatnio jadąc jednym z mostów (tramwajem nr 8), widziałam piękny blok po drugiej stronie Wisły - 9900 zł za mkw. Mojej współlokatorce marzą się Wiślane Tarasy, mnie już drugi rok urzeka taki kameralny, niewielki blok na rogu ulic Widok i Półkole na Dąbiu. Jeszcze rok temu w Boże Ciało był na nim plakat informujący o ostatnich wolnych lokalach. No ale cóż - mam przez kolejne 10 lat wynajmować jednoosobowy pokój za 800 zł i marzyć o prestiżowej inwestycji z własnym garażem? Po cichu liczę, że Avia to tylko chwilowa przystań, a kiedyś przyjdzie czas może i na Wiślane Tarasy;) Dobrze, że na razie stać mnie na Avię :)

jasiek

Postautor: jasiek » 05 maja 2017, 23:10

Ja na takim blokowisku nie kupiłbym mieszkania gdyby kosztowało 6500-8000 zł za metr. Są lepsze i mniej zaludnione osiedla. I myślę, że nie tylko ja. Dlatego Budimex dał ceny jakie dał :roll:

jas78

Postautor: jas78 » 06 maja 2017, 8:29

Ekspresjah pisze:Przecież są w Krakowie lepsze inwestycje. Ale jakoś tyle ludzi kupiło lokum od Budimeksu - bo tanio. Ostatnio jadąc jednym z mostów (tramwajem nr 8), widziałam piękny blok po drugiej stronie Wisły - 9900 zł za mkw. Mojej współlokatorce marzą się Wiślane Tarasy, mnie już drugi rok urzeka taki kameralny, niewielki blok na rogu ulic Widok i Półkole na Dąbiu. Jeszcze rok temu w Boże Ciało był na nim plakat informujący o ostatnich wolnych lokalach. No ale cóż - mam przez kolejne 10 lat wynajmować jednoosobowy pokój za 800 zł i marzyć o prestiżowej inwestycji z własnym garażem? Po cichu liczę, że Avia to tylko chwilowa przystań, a kiedyś przyjdzie czas może i na Wiślane Tarasy;) Dobrze, że na razie stać mnie na Avię :)

Kupno mieszkania to nie kupno auta. Oprócz tego, że mamy w nim zamieszkać albo wynająć z zyskiem - liczy się też ile będzie warte za 10, a nawet 20 lat. W tym kontekście trudno być optymistą w sprawie Avii.

Żeby nie kończyć pesymistycznie pocieszę w sprawie tego kameralnego bloku. Są z nim 3 problemy. Powstał częściowo na fundamentach starej willi, na terenie na którym podchodzą wody gruntowe (bliskość wału Białuchy). Pytanie, czy dobrze zabezpieczono te fundamenty i czy fundamenty są dość solidne na taką kubaturę. Ponadto blok należy do 1 rodziny która ma zdecydowaną większość udziałów we wspólnocie - kupując mieszkanie trzeba było być przygotowanym na to, że przegłosują wszystko, również to co się nam nie podoba. I wreszcie kwestia miejsc postojowych. Nie ma ich (garaż jest dla właścicieli bloku, 2 miejsca zewnętrzne też dla ich rodziny) - a na starym Dąbiu sytuacja parkingowa jest równie dramatyczna jak u was. Nie przez przypadek te mieszkania długi czas były na sprzedaż i nie było chętnych. Bloki kameralne są niby urocze, ale warto znać wszystkie szczegóły danej inwestycji.

zagi

Postautor: zagi » 06 maja 2017, 9:41

W przeciwieństwie do cen aut ceny mieszkań w Krakowie ( i nie tylko) ciągle rosną i będą rosły. Ten kto kupił mieszkanie na Avii/ Orlińskiego na pewno nie straci, możesz być o to spokojny :)

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 06 maja 2017, 9:51

zagi pisze: raczej hiszpańska jesli juz,

Nazwisko prezesa firmy nie brzmi za Hiszpańsko. :roll: :roll: :roll:

lofinden

Postautor: lofinden » 06 maja 2017, 11:13

zagi pisze:W przeciwieństwie do cen aut ceny mieszkań w Krakowie ( i nie tylko) ciągle rosną i będą rosły. Ten kto kupił mieszkanie na Avii/ Orlińskiego na pewno nie straci, możesz być o to spokojny :)

Ten kto nie kupił mieszkania na AVII/Orlińskiego ten przegrał życie ;)

Tak na serio to gdzie te ciągłe wzrosty? :)

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 06 maja 2017, 17:36

jas78 - dziękuję za info na temat tego bloku:) Właśnie o niego mi chodziło. Teraz w okolicy już kolejne dwa w ten sam sposób nadbudowują. Co do miejsc parkingowych na Dąbiu to rzeczywiście masz rację, niekiedy trudno zaparkować.

Lucek

Postautor: Lucek » 07 maja 2017, 15:35

Budimex jest hiszpański! Tak, jak ten rachunek powierniczy. Z tym osiedlem jest coś dziwnego, bo opłaty są 2 razy większe od konkurencji w okolicy o dużo wyższym "standardzie". Tam jest dużo takich co kupili nawet po kilka mieszkań na handel, lub wynajmowania. Nawet portal internetowy jest tak pomyślany, że ma miejsce na kilka umów deweloperskich, po zalogowaniu. Przykład na lepsze zagospodarowanie podobnego terenu jest na zdjęciach w sieci, z... Teheranu :) .
Gdzie mają budować, skoro droga z Hynka przez Ogród Zielono Mi? Na pasie, czy wybiegach dla psów?

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”